PODELITE

Umetnost vožnje: Kako postati bolji vozač

PronadjiAuto 28 Jul 2021 komentara: 2 pregleda: 352
Umetnost vožnje: Kako postati bolji vozač

Vožnja ne podrazumeva samo upravljanje motornim vozilom. Kretanje u saobraćaju na točkovima zahteva dobro poznavanje saobraćaja, fokus, oprez i pravovremene reakcije u slučaju iznenadne opasnosti. U slučaju da ste i pored položenog vozačkog ispita i dalje nesigurni ili jednostavno hoćete da poboljšate svoje veštine, radite na vožnji i usavršite je koliko god je to moguće. Bez obzira da li vozite nekoliko meseci ili 30 godina, uvek možete napredovati i usavršiti se.


Poznavanje i poštovanje propisa


Proučite važeći zakon o saobraćaju. U svako doba dana i noći morate znati kako da se ponašate na putu, da bez problema tumačite signalizaciju i znate ko ima pravo prvenstva. Poštujte ograničenja brzine i ne žurite nigde. Bezbedno ćete stići tamo gde ste krenuli samo ako radite ono što Vam govore znaci, a time ćete dozvoliti da se i ostali učesnici u saobraćaju kreću bez poteškoća, zastoja i rizika.


Organizujte svoje vreme


Pre svakog polaska na put, neophodno je pažljivo isplanirati ga da ne bi kasnili i bili zbog toga pod pritiskom. Bar sat-dva pre polaska proverite svoju rutu preko Google Mapa da bi saznali koliko vremena Vam je potrebno da stignete do željene destinacije. Takođe, raspitajte se da li su u toku radovi na putu ili da li je iz bilo kog razloga saobraćaj usporen zbog lakše organizacije i i da ne bi došli u situaciju da se neprijatno iznenadite. Stres i žurba narušavaju bezbednost u vožnji i smanjuju koncentraciju vozača što ima značajan uticaj na njegove vozačke sposobnosti.
 

Zena siri ruke u voznji

 

Ne dozvolite da vas bilo šta ometa


Ukoliko Vam nešto remeti koncentraciju tokom vožnje, reagujte i sprečite da se dogodi greška koja može da dovede Vas i ostale putnike u opasnost. Ugasite radio i mobilni telefon ako Vam smeta muzika, zvono za dolazni poziv ili obaveštenja o pristigloj poruci. Isto tako, ako Vam ne odgovara da drugi u kolima razgovaraju sa Vama ili da između sebe vode glasnu konverzaciju, nemojte da ćutite već jasno im dajte do znanja da negativno utiču na Vaše upravljanje vozilom. Važno je napomenuti i da ne smete umorni i neispavani da vozite, jer i to remeti Vašu vožnju i ne dopušta da se fokusirate na saobraćaj.


Redovno održavajte svoje vozilo


Zadnja stvar o kojoj treba da se brinete tokom vožnje je stanje u kome se nalazi Vaše vozilo i njegova funkcionalnost. Nijedan ozbiljan i vešt vozač neće krenuti na put ukoliko nije siguran u ispravnost svog automobila, ako mu je rezervoar prazan, ako svetlosna signalizacija ne funkcioniše ili su stakla zamagljena i prljava. Umesto da dolazite u neugodnu situaciju da na nepoznatom putu stojite, na kiši ili vetru, na neosvetljenoj površini i čekate pomoć, redovno vozite svog četvorotočkaša na mali i veliki servis.


Pravilno podesite retrovizore


Dobra preglednost je nemoguća bez retrovizora podešenih tako da odgovaraju Vašoj visini i poziciji za volanom. U suprotnom, nećete moći da vidite šta se dešava u Vašoj okolini, niti da predvidite potencijalnu opasnost. Prvo se namešta sedište, a odmah potom i retroviozori. Ovo ne praktikujete samo da bi uspešno prošli časove vožnje u auto školi i položili vozački ispit, već da Vam pređe u naviku, baš kao i vezivanje pojasa. Prilikom podešavanja unutrašnjeg retrovizora neophodno je da ga blago nakrivite ka gore da bi videli vozila koja su daleko od Vašeg ali da istovremeno bude pregledan ceo zadnji prozor. Kod levog i desnog retrovizora mora postojati paralela sa putem i da možete videti četvrtinu svog vozila.


Budite konstantno pribrani i smireni


Ne pokazujte agresiju na putu. Isto tako, nemojte da reagujete na tuđu agresiju. Pokažite da ste pristojni, učtivi i ozbiljni u saobraćaju, čak i ako neko drugi nema takvo ponašanje. Ne dozvolite da Vama ovlada bes, već udahnite duboko i vodite računa kako u svakom trenutku reagujete. Gužve u centru grada i radovi na putu ne smeju izazvati frustraciju kod Vas i nije rešenje da uporno i bez opravdanog razloga blicate i svirate drugim učesnicima u saobraćaju, a kamoli da naglo obilazite, vičete i radite sve što se može definisati kao nasilnička vožnja.
 

Zakažite kondicione časove vožnje


Uz stručnu pomoć napredak će biti brz i zagarantovan. Nevažno da li ste tek dobili vozačku dozvolu ili već duže vreme vozite, nikad nije kasno da ispravite loše navike koje se ispoljavaju za volanom, da poboljšate svoje veštine, dobijete odgovore na pitanja ili usavršite usvojena znanja. Dodatni časovi biće Vam neophodni i ukoliko to zahteva Vaše zanimanje ili specifični uslovi u kojima ćete se kretati. Posetite auto školu na Novom Beogradu ili u nekom drugom mestu i zakažite željene termine. Instruktor će dati sve od sebe da Vam pomogne i maksimalno se posveti Vašem napretku.

 

vozači, vozač,kako postati bolji vozač

KOMENTARI (2)

Milica
28-Jul-21
Preporuči | +1

Odlični saveti. Kaže jedan moj prijatelj taksista da mu ti loši i nesavesni vozači svakodnevno skrate život bar za nekoliko dana. I zaista je tako. Svašta se na ulici dešava. Prosto se iznenadim kad se desi da normalno stignem s kraja na kraj grada, da me niko ne iseče, ne skrene bez korišćenja pokazivača pravca i slično. Postalo je preopasno voziti po Beogradu.

Lana
28-Jul-21
Preporuči | +1

Ovo "konstantno pribrani i smireni " kod mene ide malo teze. Posto nisam bas neki vozac, cim naidjem na guzvu ja se uspanicim.

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno