PronadjiAuto

PronadjiAuto Blogovi Polovni automobili Blog
PODELITE

Vožnja automobila noću korisni saveti za bezbednu vožnju

PronadjiAuto 26 Mar 2020 komentara: 3 pregleda: 299
Vožnja automobila noću korisni saveti za bezbednu vožnju

Prilikom vožnje bezbednost je najvažniji faktor oko koga nema spora. Zato i automobil biramo na osnovu toga koliko je siguran za vožnju, a biramo i to kada ćemo ga voziti. Ono što se generalno ne preporučuje je da za volan sednete umorni ili tokom noći, ali u lošim vremenskim uslovima.

Na svoje stanje vozači mogu da utiču tako što će poštovati propise, ali činjenica da ih mrak može dočekati za volanom nekada nije u njihovim rukama. Zato je važno pripremiti se za uslove vožnje tokom noći kako bi se nepredviđene okolnosti svele na minimum.


Redovna provera farova i kočnica kod automehaničara


Tehnički pregled vozila, ili odvoženje automobila kod automehaničara ne treba da bude stvar koja se radi pro forme, jer ovakvi pregledi služe kako bi se utvrdila ispravnost vašeg vozila. Vaša revnosnost i odgovornost će vam se isplatiti jer ćete znati kada je vreme da menjate auto, i da za svog četvorotočkaša pronađete agenciju koja vrši otkup svih vrsta automobila, kako bi nastavio da služi i na druge načine.

Redovna provera farova i kočnica je od velikog značaja, posebno prilikom noćne vožnje, kako vas nepredviđena situacija ne bi sačekala onda kada je najmanje želite. Za noćnu vožnju je potrebno da svi farovi rade u pripravnosti, što važi za svetla unutar automobila. Posebno u slučaju da vozite sami biće vam potrebna sva raspoloživa osvetljenost.


Provera farova
 

Kada su u pitanju kočnice njihov značaj je jasan kao dan. Redovno proveravajte tečnost za kočnice, kako bi uvek bile podmazane i spremne za visoke performanse. U toku noćne vožnje postoje stvari koje mogu iznenaditi naše oko, ali nikako i naše kočnice koje moraju biti spremne da odreaguju kada naš refleks to zatraži i tako smanjiti rizik od moguće nezogde.


Noć znači spavanje - kako svoj um održati budnim


Vrlo važno da redovno proveravate svoje vozilo, posebno one delove koji su najpodložniji kvarovima, ali isto tako je od izuzeznog značaja da vodite računa da i vi budete u potpunoj pripravnosti. Kada je noćna vožnja u pitanju nameće se najočigledniji problem - kako da vam se ne spava tokom vožnje u sitnim satima.

Ako ne vozite sami u velikoj ste prednosti, imate nekoga ko će pričati sa vama i voditi računa o tome da li vam se prispavalo pa na osnovu toga i reagovati ako je potrebno. Međutim, ukoliko vozite sami tokom noći, bilo da imate iskustva ili ne, trebalo bi da sledite određena upustva kako biste sebe održali budnima tokom noćne vožnje.

Pre svega, podesite sedište u automobilu tako da naslon bude u što uspravnijem položaju, važno je da vam bude udobno, ali ne toliko udobno da se opustite i izgubite kontrolu nad vozilom ukoliko vam se prispava.

Takođe, uključite ventilaciju kako bi svež vazduh ulazio u vozilo, ili malo otvorite prozor ukoliko napolju nije previše hladno. Zaboravite na tihu opuštajuću muziku, radije birajte dinamičnu i energičnu, a možete pustiti i radijsku emisuju koja će vam držati pažnju. Dobar trik je i da imate nešto da grickate, kao zanimaciju koja će vas održavati budnima.


Noćna vožnja - smetnje i distrakcije na putu


Pospanost je velika prepreka prilikom noćne vožnje, ali nije i jedina. Noćne vožnje su obično najčešće kada idemo na duža putovanja i to obično u toku letnje ili zimske sezone, kada nismo jedini koji su se uputili put mora ili planine. Kada se veliki broj ljudi uputi na isto mesto nastaje je gužva na putu.

Noćna vožnja po gužvi delovaće kao beskonačan proces u koji može da utiče tako što će nas značajno zamarati i vid i telo. Zato pokušavajte da što više prekidate rutinu, pravite pauze kad god vam zatrebaju, menjajte muziku, pričajte sa ostalim putnicima u autu, i pijte dovoljno tečnosti.

Još jedna stvar o kojoj treba da vodite računa kada su u pitanju ostali automobili koji učestvuju u saobraćaju jeste i kako oni mogu da utiču na vašu vožnju. Zato podesite unutrašnji retrovizor na položaj za vožnju po mraku, kako vas ne bi zaslepljivali farovi drugih vozila otpozadi.

Izbegavajte da direktno gledate u svetla vozila koja vam dolaze u susret. Distrakcije ove vrste vas mogu razdražiti pa je vrlo bitno da ne zaboravite na ove sitne detalje pre nego što se smrkne dok vozite. Pratite savete, čuvajte se i vozite sigurno!

 

vožnja automobila noću, saveti za vožnju automobila noću, noćna vožnja

KOMENTARI (3)

malena
27-Mar-20
Preporuči | +1

Koristan članak. Moram priznati da baš i nisam luda za noćnom vožnjom, više volim da se probudim rano, pa da krenem u cik zore. Na noćnu vožnju se odlučujem samo ako moram. Ali baš tako, sve što ste naveli može da koristi. Društvo, mnogo tečnosti, muzika, grickalice i česti odmori. Naravno, ako vidite da i pored svega ne možete da ostanete budni, stanite negde i odremajte bar malo. Sve je bolje nego da ugrozite bilo čiji život. Hvala :)

Srecko
27-Mar-20
Preporuči | +1

Vozaci su danas oprezni i voze budno gledajuci da ne nalete na korona virus...da se nasalim malo.

Angelina
26-Mar-20
Preporuči | +2

Jeste nezgodno voziti nocu sam na daljim relacijama, mozda nije losa ideja pustiti neku muziku koja ce da vas prodrma :)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno