PODELITE

Značaj motornog ulja za održavanje zdravlja automobila

PronadjiAuto 30 Jul 2020 komentara: 0 pregleda: 764
Značaj motornog ulja za održavanje zdravlja automobila

S obzirom na to da većina vozila ima motorni pogon sa unutrašnjim sagorevanjem, motorno ulje je neophodan sastojak koji omogućava rad motora, a samim tim i neometano kretanje automobila.

Kvalitetno motorno ulje, koje se redovno menja jedan je od glavnih preduslova za zdravlje automobila, a koje su to glavne odlike kvalitnetnog ulja, kada bi ga trebalo menjati i koji je njegov značaj za auto, otkrijte u tekstu koji sledi.


Karakteristike kvalitetnog ulja


Kada odlučite da je vreme za zamenu, povoljne cene za motorno ulje ne predstavljaju jedini kriterijum na koji treba da obratite pažnju. Naime, trebalo bi da obratite pažnju na određene osobine koje se dodeljuju motornom ulju, a koje govore o njegovom kvalitetu i učinkovitosti.


Motor automobila
 

Motorna ulja se, pre svega, dele po viskoznosti (gradaciji) koja se određuje na osnovu sastava ulja odnosno toga da li je gusto ili tečno. Faktor viskoznosti ulja se menja u odnosu na temperaturu. Viša viskoznost ulja obezbeđuje bolju zaštitu motora od habanja, zbog čega se motorno ulje i stavlja u motor.

Ono što odlikuje visokokvalitetna ulja jeste viskoznost koja će ostati konstantna bez obzira na temperaturne oscilacije. To će obezbediti motoru vozila vrhunske performanse u različitim uslovima.


Šta ulazi u sastav motornog ulja?


Svako motorno ulje većinski se sastoji od baznih ulja sa dodatkom aditiva, koji služe da poboljšaju karakteristike ulja. Poreklo baznog ulja najviše utiče na kvalitet motornog ulja, a prema gradaciji odnosno viskoznosti razlikujemo mineralna, polusintetička i sintetička motorna ulja.

Ono po čemu se izdvajaju sintetička ulja jeste visok indeks viskoznosti, koji direktno utiče na to da ona bude stabilna u različitim vremenskim uslovima.


Kako motorno ulje utiče na motor vozila?


Kao što smo naveli, motorno ulje služi da podmaže motor i da na taj način omogući njegov neometan rad, što direktno utiče na rad čitavog vozila. Takođe, motorno ulje je značajno jer usporava habanje motora, i doprinosi boljoj otpornosti na oksidaciju, čime značajno produžava životni vek motora i sprečava kvarove.

Kvalitetno motorno ulje dovodi i do sporijeg isparavanja goriva, što doprinosi značajnoj uštedi, i smanjenoj potrošnji goriva. Kvalitetno motorno ulje i samo ima niži stepen isparavanja, što ima značaj za održivost automobila. 


Koliko često treba menjati motorno ulje?


Intervale za koje je potrebno promeniti ulje u različitim vozilima, kao i vrstu motornog ulja koje treba odabrati određuju sami proizvođači vozila. Zamena može biti utvrđena na osnovu pređene kilometraže (uglavnom između 10.000 i 30.000 km), ili na osnovu vremenske odrednice (zamena na godinu ili dve).

Proizvođači mogu i da odrede interval zamene ulja u odnosu na način vožnje. Ono što je važno jeste pridržavati se preporučenih intervala za zamenu ulja i ne uzimati zdravo za gotovo njihov značaj. Nakon isteka garancije na vozilo ne morate ga menjati jednom godišnje, već na određeni broj pređenih kilometara.


Posledice koje može imati neredovna zamena ulja


Neredovna zamena ulja predstavlja nepravilno održavanje vozila, koje osim oštećenja na samom vozilu, može dovesti i vašu bezbednost u pitanje.

Ukoliko praktikujete prekoračenje brzine, i ignorišete znakove koje vam vozilo šalje, i uz to ne menjate ulje, može doći do otkazivanja motora, što je izuzetno nepogodna i opasna situacija.

Briga o motornom ulju, i njegova redovna zamena predstavlja ulaganje u kvalitet i udobnost vožnje, ali i u zdravlje automobila i vašu bezbednost prilikom vožnje. Zato je ovo stavka koja se ne sme preskočiti prilikom održavanja automobila.

 

ulje za automobile, kvalitetno ulje za automobile, motorno ulje, motor vozila

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno