PODELITE

Kako prodati polovni motor i cenkanjem izvući više?

PronadjiAuto 06 Oct 2016 komentara: 0 pregleda: 2015
Kako prodati polovni motor i cenkanjem izvući više?

Zaljubljenici u motore sigurno znaju koliko je teško odvojiti se od starog motora koji je toliko toga prošao sa vama. Nekada je problem prodaje polovnog motora sentimentalnog karaktera, nekada je to prosto stanje u kom se polovni motocikl nalazi, a nekada je problem nepostojanje pravog kupca. Bilo kako bilo prodaja polovnih motora može biti pomalo komplikovan posao, ali evo laganih saveta kako prodati polovni motocikl ili automobil, kao i saveta o tome kako se cenkati pri prodaji polovnog motora, bilo da prodajete motor kroz agencije, bilo da to činite samostalno.

Prodaja motora

Kanali prodaje polovnih motora

Otkup motora odličan izbor za motoriste u žurbi

Reklo bi se da je poslednji navedeni problem pri prodaji polovnih motora, zapravo najmanji problem od svih. Čak iako ne umete da dođete do potencijalnog kupca oglašavanjem, uvek postoji neko kome bi Vaš motor mogao zatrebati. Mnogo je mesta kao što su agencije za otkup polovnih automobila i motora koje smo već maločas pomenuli, a koje zaista dobro mogu platiti za polovni motor, pogotovo ako je pristojno očuvan.

Oni obično umeju da procene višu vrednost motora i potreba za koje im može biti koristan, pa uopšte nije neobično zašto su agencije za otkup polovnih automobila i motora spremne da odu korak dalje u nameri da motocikl otkupe od Vas. Iskoristite tu priliku!

Prednosti ponude svog polovnog motora agenciji za otkup:

  • Otkup se obično sprovodi u roku od jednog dana;
  • Isplata novca ide odmah;
  • Ako motocikl nije u voznom stanju, agencija organizuje preuzimanje i šlep službu;
  • Dostupnost širom Srbije.

Kako je otkup motora preko agencija obično najbrži način da dođete do zarade, bilo je neophodno naglasiti koje su prednosti prodaje polovnog motora preko agencija. Ukoliko posedujete to što agencija želi, uz malo šminkanja, saveta za prodaju i pametnog cenkanja možete očas posla prodati svoj motor dalje.

Prodaja polovnog motora preko oglasa

Najtradicionalniji metod da prodate stari polovni motor, jeste da okačite oglas i da čekate poziv. Nekada je primarna prodaja i oglašavanje išla putem štampanih oglasa i brojnim pozivima zainteresovanih kupaca koji bi postavljali najrazličitija pitanja o tome koji je tačan model motora u pitanju, koje je godište, kakva je kilometraža i očuvanost motora.

Danas je naravno Internet preuzeo primarnu ulogu kada su u pitanju oglasi za polovne motore. Sistemi za prodaju motora poput našeg na Moto-berzi su vrlo efikasan način da prodate svoj polovni motocikl, skuter ili bilo koji drugi dvotočkaš.

Sve što je potrebno jeste da slikate svoj motor, da nam napišete koje su karakteristike istog i vašu zahtevanu cenu. Naravno u interesu je da okačite što lepše fotografije motora i da budete što potpuniji u davanju informacija o mezimcu na dva točka, kom je ipak došlo vreme za prodaju, iz bilo kog razloga. Nekada je to prosto potreba za novcem, nekada želja da popunite budžet i kupite novi, nekada i skupoceni motor, a nekada je to prosto dotrajalost samog motora, napuklost plastike, korozija i česti kvarovi na motoru.

Direktna prodaja

Ukoliko imate nekog prijatelja ili poznanika koji je zainteresovan da kupi polovni motor, ili je pak čuo od nekoga da isti prodajete, ovakvi dogovori običlno mogu biti najkorisniji. Poverenje je veoma važna stavka kada se prodaju motori, a dobar glas se daleko čuje. Upravo zato kupci često odlučuju da kupe motor od proverenog prodavca, koji je preporučen, i kako bi prenos vlasništva bio sigurica.

Ipak, to ne znači da ćete na ovaj način zaraditi najviše novca. Naprotiv, mogućnosti koje pružaju otkup polovnih motora ili oglasi za polovne motore, mogu pružiti šansu da svoj motor što bolje predstavite i u bukvalnom smislu dobro prodate.

U tome mogu pomoći i brojne tehnike za cenkanje i sposobnost da izgradite priču oko istog. Evo kako se cenkati pri prodaji polovnog motora.

Saveti za prodaju i cenkanje pri prodaji polovnog motora

#1 Realno vrednujte sve lične modifikacije na motoru

Važno je da imate na umu to da ako prodajte polovni motor koji ste samostalno dorađivali, unapredili i stavili mu različite dodatke poput unikatnog auspuha, modifikovanog sedišta ili vetrobrana, to uopšte ne mora da znači da ćete za njega dobiti više novca. U stvari, to uopšte ne znači da taj motor vredi više, posebno ne u očima kupaca. Neko opšte, nepisano pravilo, jeste da što više Vaš polovni motor izgleda bliže originalnom modelu koji je tek izašao iz radnje, to će kupac biti spreman da plati više, a i sama cena može ići iznad.

Zato pazite sa zahtevima i očekivanom zaradom. Ono što je za Vas investiranje i unapređivanje motora, apsolutno ne mora biti nekome drugom.

#2 Očekujte da će kupci nuditi znatno manje novca

Kao što i sami znate, ako biste želeli da kupite polovni motor, itekako bi vam u korist išlo to da ga kupite po što nižoj ceni. Istom logikom se vode i drugi kupci motora, te nemojte biti uvređeni ili automatski odustajti od prodaje ako kupac ponudi nerealno nisku cenu. Ispipajte polako teren, proverite pitanjima koliko je njemu zaista taj motor potreban i polako okrenite priču u svoju korist i na to da ovaj motor radi upravo sve što bi baš taj kupac želeo, pri čemu je u motor „odličnom“ stanu (ovo je opciono).

Takav opušten i racionalan razgovor itekako podiže šanse da izvučete barem približnu cenu očekivanoj.

#3 Ako je kupac ozbiljan, nemojte prodati motor pošto poto

Ako vam kupac koji želi da otkupi vaš motor u startu pokaže veliko interesovanje, verujte da zaista i jeste tako. To se obično dešava u trenucima kada kupac traži redak primerak modela. Ako vam zaista nije frka za novac, i znate da posedujete motor koji će sigurno imati svoje kupce, ostanite čvrsti u pregovorima i ne prodajte ga po svaku cenu.

Nije uvek greška ako kupac produži dalje. U najmanju ruku, verovatno neće naći bolju ponudu ako je već motor redak i vratiće se kod Vas još odlučniji nego ranije.

#4 Pokažite da ste uložili trud u motor

Ovo se ne odnosi na to da pokažete sve izmene koje ste napravili, već da svom kupcu prodajete najbolju verziju motora. Ukoliko će Vam nove gume doneti zaradu, i to znatno višu nego što bi inače bio slučaj, uložite u njih i dodatan trud da predstavite svoj motor kvalitetnim.

Ne samo što će kupac videti najbolju verziju motora, već će videti sebe kao budućeg vlasnika koji će se isto tako starati o mezimcu. To je pravi odnos, koji proces cenkanja i pregovaranja može učiniti malo „ljudskijim“, a ne sukobljavanjem potreba i jačeg stava.

#5 Ne nasedajte na trikove kupca

Dirljive priče o tome kako je to motor koji su oduvek želeli, ne znače da motor treba nekome da poklonite. Iskusni kupci će umeti da okrenu priču u svoju korist, pa će se čak i služiti trikovima da izgledaju kao da daju poslednji dinar iz svog džepa. Da,  bukvalno postoji trik gestikulacije i neverbalne komunikacije, koji ume da učini da prodavac poklekne, i spusti cenu niže.

Budite čvrsti u tim situacijama, a jedna od njih je čuveno „traženje novca po džepovima“. Sigurno ne biste pomislili da je nekom teško dao otkupi Vaš motor ako iz jednog džepa izvuče uredno složenu butku novca. Dobar trik je skupljanje novca iz više različitih džepova. „Čuvajte se“ istog!

#6 Test vožnja = „pečat na ugovor“

Test vožnja može biti upitna kada želite da prodate svoj motocikl. Naravno da bi kupac najradije voleo da sedne na taj motor, provoza koji krug i donese odluku, ali savet je da se test vožnja dozvoli tek nakon što se cenkanje i dogovor privede kraju. Što bi se reklo: „plati, pa...“. Ako je test vožnja definitivni faktor koji će prelomiti odluku, onda dozvolite isprobavanje ali tek nakon kaparisanja.

Naravno, ovo se odnosi na uspostavljanje zajedničke cene i dogovor da prosto želite garanciju kupca da će novac biti isplaćen. Ogradite se od mogućih neugodnih situacija tako što ćete privesti dogovor kraju, uzeti novac ili barem kaparu, a sam ugovor potpisati nakon što ste zadovoljno pusitli kupca da Vaš motor testira. Ovo je win-win situacija, jer ćete novac garantovano posedovati u slučaju nepredviđenih okolnosti, dok će sam kupac biti zadovoljan što ima pravo da testira motor, te da ipak povuče svoju odluku nakon testiranja, ako nije zadovoljan.

kako prodati motor, kako prodati vozilo

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno