PODELITE

Vrste i karakteristike motornih ulja

Nenad Savić 06 Feb 2024 komentara: 0 pregleda: 97
Vrste i karakteristike motornih ulja

 

Za efikasan, ispravan i pouzdan rad motora sa unutrašnjim sagovrevanjem je neophodno podmazivanje. Za podmazivanje su zadužena motorna ulja.

 

ULOGE MOTORNIH ULJA U MOTORIMA SA UNUTRAŠNJIM SAGOREVANJEM

Podmazivanje unutrašnjih delova - glavna funkcija motornog ulja je podmazivanje delova motora koji su u stalnom pokretu. Na taj način se smanjuje trenje između njih, omogućava pravilan rad i produžava se životni vek motora;

Hlađenje -  motorno ulje pomaže u uklanjanju toplote koja se stvara tokom rada motora. Ono se kreće između delova i odvodi njihovu visoku temeprturu u sistem za hlađenje;

Zaptivanje cilindra - motorno ulje pomaže u zaptivanju prostora između klipova i cilindara, čime se sprečava prolazak izduvnih gasova;

Čišćenje - motorno ulje uklanjanja nečistoće i talog koji se akumulira u motoru. Isto tako, štiti metalne delove motora od korozije;

 

PODELA MOTORNIH ULJA

Postoji nekoliko podela motornih ulja u zavisnosti od:

 

A. Vrste

  • Mineralna motorna ulja koja su dobivena iz naftnih rafinata.
  • Sintetička motorna ulja se proizvode pomoću hemijske sinteze različitih uljnih komponenata.
  • Polusintetička motorna ulja predstavljaju smešu sintetičkih i mineralnih ulja i na neki način su kompromis obe vrste.

B. Kvalitetu

Po evropskoj API kvalifikaciji oznaka S označava ulje namenjeno benzinskim, dok je C namenjeno dizel motorima. Postoji i američka ACEA klasifikacija kvaliteta koja koristi abecedna slova: A je za benzinske motore putničkih vozila, B za dizel motore putničkih vozila; C za benzinske i dizel motore putničkih i lakih dostavnih vozila; E za dizel motore kod teških teretnih, građevnskih i poljoprivednih vozila.

C. Viskozitetu (monogradna i multigradna)

Ako se na etiketi nalaze oznake 5W-30, 5W-40 ili 10W-30, to znači da se radi o multigradnom ulju koje se može koristiti i zimi i leti. Ako ulje ima neku drugu oznaku, radi se o monogradnom ulju koje se može koristiti ili samo leti ili samo zimi.

 

RAZLIKA IZMEĐU MINERALNIH I SINTETIČKIH ULJA

Po izgledu su sve vrste motornih ulja skoro ista, ali postoji velika razlika u načinu proizvodnje.

Mineralna ulja su prirodna ulja koja su delimično rafinisana kako bi se poboljšao njihov viskozitet i zaštitna svojstva.

Sintetička ulja se u potpunosti proizvode u pogonima petrohemijske industrije. Početna sirovina je visoko rafinisana baza u kojoj ostavljeni samo najbolji elementi ulja i dodatnih aditiva.

stari motor

Izvor fotografija: Jose Ricardo Barraza Morachis preko Pexels

 

KARAKTERITIKE SINTETIČKIH ULJA

Rad u širokom temperaturnom opsegu. Zbog višeg nivoa viskoziteta (i boljeg protoka), sintetička ulja počinju optimalno da rade odmah kod pokretanja motora, čak i po hladnom vremenu.

Bolje podnošenje visokih temperatura motora. Sintetička ulja imaju bolju hemijsku stabilnost tako da mogu lakše da izdrže velike temperature u unutrašnjosti motora. To je veoma važno  kod turbo motora.

Sintetička ulja sadrže manje nečistoća, ne dozvoljavaju skupljanje taloga i naslaga i za razliku od mineralnih ulja, održavaju motore mnogo čistijim.

Sintetička motorna ulja imaju bolje osobine u pogledu isparljivosti, termičke stabilnosti i mazivih osobina od mineralnih ulja.

Zbog manje količine nečistoća, motor ima bolju zaštitu od prekomernog habanja i ujednačeniji rad.

Oni bolje hlade i podmazuju motor zato što lakše dolazi do svake tačke u motoru, gubitak ulja je manji, motor se bolje ispira, period zamene im je duži u odnosu na ostale vrste motornog ulja.

Nedostaci su im što su dosta skuplja i teže se sjedinjavaju sa aditivima.

 

KOJA VRSTA MOTORNOG ULJA JE BOLJA?

Koja vrsta ulja treba da se koristi zavisi od nekoliko stvari:

Preporuke proizvođača

Pre promene ulja obavezno treba da se pogledaju preporuke proizvođača vozila i motornih ulja. Ako proizvođač preporučuje sintetičko ulje i garantuje da će tako motor imati maksimalne performanse, onda se toga treba držati.

 

Starost motora

Sintetička ulja se ne preporučuje u starim motorima koji su prešli iznad 100 000 km. Ovi motori su podložniji habanju pokretnih delova i unutrašnjih zupčanika. Već smo napomenuli da sintetička ulja imaju veći viskozitet i brže teku kroz motor i ne mogu dovoljon dobro da ga zaštite. Mineralna ulja imaju sporiji protok i na taj način obezbeđuju bolje podmazivanje i bolju zaštitu, što znači da su bolji izbor za starije motore.

 

Vrsta ulja koja se prethodno koristila

Ako se prethodno duže vreme koristilo mineralno ulje, onda i pored svih prednosti sintetičkog ulja treba nastaviti sa njim. Nagla promena na drugu vrstu može negativno da utiče na stanje i rad motora.

 

Uslovi vožnje

Koja će se vrsta motornog ulja koristiti zavisi i od vrste vožnje. Kada se često vozi na velikim udaljenostima, ako je vožnja brža ili se savlađuju veliki usponi, voze se teški tereti, sintetičko ulje je bolji izbor. Isto tako, ono je preporučljivo i za veći broj kratkih putovanja. U ovakvim uslovima vožnje, sintetičko ulje omogućuje kvalitetnije podmazivanje, bolju apsorpciju toplote i zaštitu. Sintetička ulja se preporučuju i za područja sa esktremno visokim temperaturama.

Izvor fotografije: Mathias Reding preko Pexels

 

KOLIKO ČESTO JE POTREBNO MENJATI ULJE?

Jedna od većih razlika između ove dve vrste motornog ulja je koliko brzo se razgrađuju i postaju previše prljavi za optimalni rad. Pošto moneralno ulje nije rafinisano kao sintetičko ulje, ono se brže raspada. Preporučuje se da se mineralno ulje menja na svakih 5 000 do 8 000 km u zavisnosti od vrste vozila i vozačkih navika. Za sintetička ulja se obično preporučuje zamena na 10 000 do 18 000km.

Treba da se zna da mineralna i sintetička ulja ne smeju da se mešaju.  

 

I NA KRAJU

Odluku koja će se vrsta motornog ulja koristiti za mnoge vozače nije laka. Ukoliko niste sigurni, bolje da potražite savet u najbližem automehaničarskom servisu u kojem rade iskusni majstori koji dobro poznaju karakteristike svih vrsta motornih ulja, ali i rada motora.

 

Izvor  naslovne fotografija Erik Mclean preko Pexelsa

motorno ulje, zamena ulja, vrste motornog ulja

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno