PODELITE

Putovanje u Sloveniju: kako automobilom stići od Beograda do Bleda?

PronadjiAuto 26 Jun 2023 komentara: 0 pregleda: 248
Putovanje u Sloveniju: kako automobilom stići od Beograda do Bleda?

Ako ste ljubitelj prirode, planina i slikovitih jezera, putovanje u Sloveniju može biti odličan izbor za vas. Sigurni smo da ćete biti zadivljeni lepotom prirode, ali i time kako se stanovnici ove zemlje odnose prema njoj. Biće vam jasno zašto su pre samo par godina dobili titulu turistički “najodrživije“ zemlje na svetu i zašto je njihov glavni grad Ljubljana proglašen “najzelinijim” gradom Evrope.

Prirodne znamenitosti Slovenije se nalaze na svakom koraku, a jedno od najpoznatijih i najposećenijih turističkih odredišta je svakako Bledsko jezero. Do Bleda možete stići avionom (do Ljubljane, pa posle renta a car vozilom, taksijem ili autobusom), a druga, daleko zanimljivija opcija je putovanje u Sloveniju sopstvenim automobilom.

Ako uživate u vožnji automobilom, putovanje do Bleda će sigurno ostaviti snažan utisak na vas i ostati dugo u vašem sećanju. Pa evo šta možete očekivati na tom putu i kako najbrže i najjednostavnije da stignete iz Beograda do Bleda ako putujete vašim vozilom.


Pre nego što krenete na put proverite automobil!


Pre nego što krenete na neki dalji put, uvek je pametno proveriti ispravnost automobila. Pumpanje pneumatika, provera signalizacije i nivoa ulja je nešto što sami možete uraditi. Međutim, bilo bi dobro da uoči dužih putovanja obavezno proverite i kočioni sistem i druge delove vašeg vozila. Sve to će vam pomoći da imate ugodno i bezbedno putovanje bez stresnih situacija.


Slovenija
 

Ako hoćete da bezbednost bude na najvišem nivou, uvek razmišljajte i o mogućem kvaru automobila. Brojne su agencije iz Srbije koje nude povoljno šlepanje vozila iz Slovenije, pa bi bilo dobro da imate broj telefona neke naše kompanije, u slučaju da vaš četvorotočkaš, ne daj bože, zakaže baš na ovom putovanju. Popravka automobila u Sloveniji vas može koštati mnogo više novaca, ali i živaca, pa je najbolje da auto odvezete kod vašeg majstora, u koga imate poverenje. Osim toga, slovenačke šlep službe su uglavnom skuplje nego naše.


Od Beograda do granice sa Hrvatskom


Najkraći put od Beograda do Bleda je kroz Hrvatsku, autoputom E70. Čitava trasa je duga nešto malo manje od 600 kilometara i pod uslovom da nema zadržavanja na granici sa Hrvatskom biće vam potrebno oko 6 sati vožnje. Naravno, ako pravite pauze, što vam svakako preporučujemo, biće vam potrebno i nešto više vremena. Ne žurite i potrudite se da se dobro pripremite kako biste imali ugodnu vožnju.

Prva faza putovanja je od Beograda do granice sa Hrvatskom. Putni pravac vas vodi iz Beograda pored Sremske Mitrovice do graničnog prelaza Batrovci. Za taj deo autoputa moraćete da platite putarinu na naplatnoj stanici Šid u iznosu od 480 dinara.


auto put kroz hrvatsku
 

U zavisnosti od toga koje je doba godine možete očekivati i različito zadržavanje na ovom graničnom prelazu. Imajte na umu da su najveće gužve na kraju letnje turističke sezone, u drugoj polovini avgusta, kada se naši ljudi koji rade u Evropskoj Uniji vraćaju nazada sa odmora, pa je ovaj granični prelaz često jako opterećen. Isto važi i kada su u pitanju novogodišnji praznici i Vaskrs. Čekanja poneka mogu biti i višesatna. Zato je najbolje planirati put do Bleda van ovog perioda.

U svakom slučaju, na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije uvek možete videti kolika je gužva na ovom i svim drugim graničnim prelazima.

Udaljenost od centra Beograda do Batrovaca je oko 110 kilometara, za šta će vam biti potrebno oko sat vremena vožnje.


Put kroz Hrvatsku


Pre nego što uđete u Hrvatsku, na graničnom prelazu moraćete da pokažete pasoš i saobraćajnu dozvolu, a u slučaju da vozite auto koji nije vaš i ovlašćenje od vlasnika. Zeleni karton kroz Hrvatsku vam nije potreban, za razliku od nekih drugih naših suseda, poput Makedonije.

Put kroz Hrvatsku dug je tek nešto više od 300 kilometara. Takođe vozite duž autoputa E70 koji pokriva čitavu deonicu koju ćete proći dok ste na teritoriji Hrvatske. Dakle od ulaska do izlaska iz zemlje naših zapadnih suseda nećete morati da silazite sa autoputa, osim ako imate potrebu da natočite gorivo ili da se malo odmorite od vožnje i protegnete noge. Od prve naplatne rampe u Hrvatskoj pa do ulaska u Sloveniju kod Bregana moraćete da platite putarinu (cestarinu) u vrednosti od 20 evra.

Kako se navodi na sajtu Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske, obavezna je sva prateća oprema koja važi i kod nas, uključujući protivpožarni aparat, prvu pomoć, trokut, sajlu za vuču i svetleće prsluke. Za razliku od naše zemlje, kratka dnevna svetla su obavezna samo u periodu od 1. novembra do 31. marta. Ograničenje brzine na autoputu je 130 km/h.


Put kroz Sloveniju do Bleda


Ono što treba da znate od osnovnih informacija kada ulazite u Sloveniju je da vam kao ni kroz Hrvatsku neće biti potreban zeleni karton Dovoljno je da imate pasoš, saobraćajnu dozvolu i ovlašćenje ako upravljate tuđim autom. Preporučuje se da imate i međunarodnu vozačku dozvolu, posebno ako vozite iznajmljen automobil. Kratka svetla su obavezna za sva putnička vozila a novčana kazna za njihovo neuključivanje je 40 evra.


Slovenija autoput
 

Naplatne rampe ne postoje, već na ulasku u Sloveniju kupujete vinjetu. Njena cena je 16 evra za nedelju dana odnosno 32 evra za mesec dana, a možete je kupiti na prvoj benzinskoj pumpi u Sloveniji, ali i na pumpama u Hrvatskoj. Takođe, vinjete su dostupne i na prodajnim mestima Darsa i u DarsGo servisima. Postoji i opcija onlajn kupovine vinjete (e-vinjeta) i postupak je prilično jednostavan. Potrebno je da odete na sajt https://evinjeta.dars.si/selfcare/en, odaberete tip vozila, željeni period putovanja i način plaćanja.

Od ulaska u Sloveniju do Ljubljane imate oko 115 kilometara i vozićete putem A2 koji je u stvari produžetak autoputa E70. On se kod petlje (rascepa) Kozarje završava i uključuje u autoput E61. Odvojićete se desno u smeru prema Kranju i vozićete pravo narednih 50-tak kilometara. Nakon tog puta, jasno ćete videti odvajanje za vaše konačno odredište Bled. Od odvajanja do samog Bleda razdaljina je još oko 4 kilometra.   


Bled: jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Slovenije


Ovo bajkovito mesto se nalazi u regiji Gorenjska, koja obiluje prirodnim lepotama i kulturnim znamenitostima. I sa razlogom ga nazivaju “Rajskim kutkom Slovenije”. Njegova izuzetna lepota privlači turiste iz celog sveta. Bled je pravi raj za ljubitelje prirode, avanturiste, romantičare i istraživače.

Bledsko jezero je smešteno na 475 metara nadmorske visine i okruženo je Julujskim Alpima, a čitav prizor deluje potpuno nestvarno. Duboko je oko 30 metara i zauzima povrišu od oko 1,5 km2. U samom središtu jezera nalazi se malo ostrvce Bled, prekriveno zelenilom. Na njemu je podignuta crkva Majke Božije.


Bled Slovenija
 

Na jednoj litici na obodu, tik iznad jezera, smešten je i Bledski zamak, jedan od napoznatijih turističkih simbola Slovenije. Nalazi se na gotovo svakoj razglednici ove alpske zemlje. Datira iz 11. veka i sa njega se pruža predivan panoramski pogled na okolinu. Unutrašnjost zamka je pretvorena u muzej koji možete posetiti ako ste spremni da ulaz platite 15 evra. Cene za decu, kao i za grupne karte su povoljnije. Za konkretnije informacije o cenama i tome šta još možete obići na Bledu i u njegovoj okolini možete posetiti internet prezentaciju ovog mesta.  

Ako želite da vidite još prirodnih lepota Slovenije onda vam preporučujemo Nacionalni park Triglav, alpske gradove Bohinj i Kranjsku Goru, kao i Postojnsku jamu.

Iako je put malo duži, sigurni smo da će Bled i njegovo okruženje ostaviti najlepši mogući utisak na vas. Nadamo se da su vam informacije koje smo vam pružili u ovom tekstu korisne i da če vam pomoći da se lakše pripremite za ovo divno putovanje.

Slike: 
https://pixabay.com/photos/croatia-a1-highway-landscape-highway-2823694/
https://pixabay.com/photos/jezersko-the-tourist-area-slovenia-2581123/
https://unsplash.com/photos/BFXHvadMCQ4
https://unsplash.com/photos/pOWBHdgy1Lo
https://unsplash.com/photos/9nO8SrRu-bw

 

 

 

putovanje u sloveniju, slovenija, auto put slovenija, bled, ljubljana,kako doći do slovenije

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno