PODELITE

Kako se parkirati u Beogradu

PronadjiAuto 11 Mar 2023 komentara: 1 pregleda: 437
Kako se parkirati u Beogradu


Doputovali ste autom u Beograd i želite da malo prošetate.

Planirali ste i da prenoćite ali smeštaj nema garažu.

Kupili ste stan koji nema garažu, a imate auto.

U svim ovim slučajevima morate naći odgovor na pitanje: gde parkirati auto u Beogradu?

Da li će to biti na sat, dva, dan ili više dana, slična je problematika u gradu, kakav je Beograd.

 

Parking kapaciteti velegrada


Parkiranje na otvorenom


Dugogodišnji, a može se reći i decenijski problem Beograda je nedostatak parking mesta i garaža, koji se sa vremenom sve više pogoršava.

Glavni razlog je što je Beograd veliki grad, koji ima sve više vozila, a kapaciteti za parkiranje i garaže ne prate ovaj trend.

Problem sa nedostatkom parking mesta i garaža prisutan je i u drugim velikim gradovima u Srbiji, odnosno u Novom Sadu, Nišu, Subotici, Šapcu, Valjevu, Loznici...

Najveći problem Beograda u ovom kontekstu čini nedostatak javnih parking prostora u centralnim delovima grada. Naime, postojeći parking prostori su nedovoljnog kapaciteta.

Neki od njih nisu jasno obeleženi pa ih je teško pronaći, a neki su u lošem stanju. Postojeće parking zone u većini ulica su preopterećene, tako da vozači svakodnevno gube mnogo vremena kružeći u pojedinim delovima grada, u potrazi za slobodnim parking mestom.
 

Parking servis Beograd -  kazne


Iz navedenih razloga dešava se da mnogi vozači nepropisno parkiraju. Vozila bude na pešačkim prelazima, trotoarima, mestima za invalide, ispred zgrada, na zelenim površinama i drugim mestima, gde to nije dozvoljeno.

Ova pojava često dovodi do blokiranja prolaza drugim vozilima, pešacima i generalno do ugrožavanja bezbednosti. Neoprezni vozači često budu novčano kažnjeni zbog toga. Kada ovakve situacije izazovu velike zastoje u saobraćaju, tada na scenu stupa nepopularni “Pauk” koji sklanja nepropisno parkirano vozilo. Tada pored plaćanja kazne, vozač snosi i ogromne troškove odnošenja vozila.

 

Ne parkiraj


Bitno je napomenuti, da se odnošenje automobila ne vrši sa zoniranih parking mesta, ako nije na vreme plaćena naknada. Tada se vozaču ispostavlja dnevna karta (kazna) koju vozač mora naknadno platiti, a vozilo se ne mora sklanjati sa tog parking mesta u toku narednih 24 sata.

Cene parkinga u Beogradu  su relativno visoke u odnosu na životni standard u Srbiji. Ovo često otežava pristup stanovnicima sa nižim primanjima i posetiocima grada.
 

Neka od rešenja za parkiranje u Beogradu


Kada su u pitanju stanari zgrada, novim zakonskim propisima investitori su obavezani da za svakog stanara obezbede parking ili garažno mesto uz svaki izgrađeni stan. Stari stanari prinuđeni su da kupe garažu, vrše zakup parking prostora ili se po povlašćenim cenama  parkiraju na zoniranim delovima ulica, kada nađu slobodno mesto.

Najisplativi način za investitore je izgradnja velikih podzemnih garaža, ispod stambenih zgrada, sa velikim brojem parking mesta. Ovo je i popularan način rešavanja pitanja parkiranja, jer su parking mesta u podzemnim garažama ekonomski povoljnija nego druga rešenja.

Problem slobodnih parking mesta datira mnogo godina unazad, a nastao je usled povećanja broja stanovnika u gradovima, a delom i zbog propusta u zakonskoj regulativi i neadekvatnim urbanističkim planovima.

Jedan od načina da se u Beogradu smanji problem nedostatka parking mesta, čini promovisanje alternativnih oblika prevoza, poput javnog prevoza, biciklizma i pešačenja, čime bi se smanjio broj vozila na ulicama.

Nažalost, svesni smo svih nedostataka u funkcionisanju javnog prevoza, kao i nepostojanje adekvatnog javnog prevoza u pojedinim delovima grada, što čini vožnju automobila neophodnom,  a posebno  nedostataka biciklističkih staza.

Za dugoročno rešavanje ovog problema potrebna su ozbiljna ulaganja u infrastrukturu i planiranje u skladu sa rastom grada, kao i zajednička akcija gradskih vlasti, stručnjaka, stanovnika grada  i drugih zainteresovanih strana, sa ciljem izgradnje novih parking mesta ali i bolje upravljanje i kontrola postojećih parking kapaciteta.


Ponuda garaža u Beogradu


Zatvorena garaza


Sa aspekta sigurnosti vašeg vozila, postoji velika razlika da li ga parkirate na ulici, ispred zgrade, ili u garaži. Parkiranje na ulici uvek sa sobom nosi rizik od oštećivanja automobila od strane nepažljivih i nesigurnih vozača, prilikom uparkiravanja.

Takođe, nepostojanje dovoljno sigurnih i nadziranih parking mesta često dovodi do krađa vozila, jer su vozači primorani da parkiraju na neosvetljenim i nesigurnim mestima.

Beograd ne raspolaže dovoljnim brojem parking i garažnih mesta, pa ne čudi da se prodaja ili iznajmljivanje garaža realizuje samo par dana posle objavljivanja oglasa.

Najveća potražnja garaža u Beogradu je u centru grada, na Vračaru, Voždovcu, Novom Beogradu, Zemunu i u drugim delovima grada.

Nabolji ali i najsigurniji način da pronađete i iznajmite garažu u Beogradu je da koristite specijalizovane portale za nekretnine. Preko njih možete prethodno dobiti sve potrebne informacije o cenama, lokacijama i kvalitetu garaža.

Ponekad možete korisne informacije dobiti od lokalnih stanovnika u vašem okruženju, ili ih pročitati na oglasnim tablama u blizini.

Pročitajte i ovaj tekst: Iznajmljivanje garaža u Beogradu

Veoma je važno da se pre iznajmljivanja garaže informišete o sledećem:
 

  • Lokaciji;
  • Veličini garaže – da li je dovoljno velika za vaš automobil;
  • Dužini trajanja zakupa;
  • Ceni zakupa;
  • Načinu plaćanja,
  • Eventualnim dodatnim troškovima, kao što su troškovi održavanja garaže;
  • Bezbednosti i sigurnosti garaže;
  • Uslovima pristupa garaži i dr.


Definišite svoje potrebe: pre nego što počnete da tražite garažu razmislite o svojim potrebama i prioritetima. Odnosno treba da razmislite koliko često koristite automobil, koliko vam je važna lokacija i sigurnost, vašim finansijskim mogućnostima i drugim faktorima koji su vama važni.

Obiđite potencijalne garaže: kada napravite uži izbor, obavezno obiđite garaže, kako bi se uverili da li vam zaista odgovaraju, u kakvom su stanju, dostupnost, bezbednost i dr.

Proverite uslove iznajmljivanja: pre potpisivanja ugovora o zakupu ili kupovini dobro proverite uslove, da li su u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima.

Uzmite u obzir i alternativne opcije: Razmislite o mogućnosti parkiranja na javnim mestima, mogućnosti deljenja garaže sa drugim vlasnicima vozila, korišćenju javnog prevoza i dr.

Zonsko parkiranje Beograd

I za kraj sledi odgovor na pitanje, šta treba da znate ako vam je potrebno nekoliko sati parkinga u Beogradu. Možete odabrati parkiranje na ulici, koja se nalazi u određenoj zoni parkiranja ili koristiti neke od javnih parking garaža.

Zonsko parkiranje podrazumeva da su gotovo sve ulice u gradu podeljene na zone 1, 2 i 3, u kojima je dozvoljeno parkiranje po satu. U zoni jedan dozvoljeno je parkiranje 1 sat, a u zonama 2 i 3 po jedan, odnosno 2 sata više. Za svaki sat se vrši posebno plaćanje. Posle isteka tog vremena, ne može se nastaviti parkiranje u istoj zoni, već se mora pronaći parking mesto u drugoj zoni i u njoj nastaviti parkiranje.

Potrebno je da znate da se parkiranje plaća po satu u periodu od 7.00 do 21.00 časova, svakog dana, izuzev nedelje, kada je parkiranje besplatno. Plaćanje se najčešće vrši mobilnim telefonom, putem SMS servisa, tj. slanjem odgovarajuće poruke za zonu u kojoj planirate da se parkirate i svaka poruka važi za1 sat parkiranja.

Ako planirate dužeparkiranje od 3 sata, pogodnije je da koristitejavne garaže, ili da parkirate u plavoj zoni, u kojoj ne postoji vremensko ograničenje.

Osnovna prednost javnih garaža je to što nije ograničeno vreme parkiranja i veća je bezbednost vozila, jer su one uglavnom pokrivene video nadzorom. Nešto viša cena parkiranja je negativan aspekt ovog izbora.

Koristan savet - parkiranje u šoping centrima

I jedan koristan savet za kraj. Za višesatno parkiranje možete koristiti garaže u okviru većih tržnih centara, kod kojih ne postoji vremensko ograničenje parkiranja, a najčešće su prva dva sata (kod nekih i više) besplatna.

 

parkiranje, parkiranje u beogradu,garaže

KOMENTARI (1)

Milisav
06-Apr-23
Preporuči | +1

Pronalaženje mesta za parkiranje u Beogradu zaista ume da bude teško, naročito ako niste iz Beograda. Odličan je tekst, a ovo sa parkiranjem u tržnim centrima je prava informacija. Hvala!

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno