PODELITE

Kako prodati polovan automobil?

PronadjiAuto 17 Oct 2021 komentara: 0 pregleda: 148
Kako prodati polovan automobil?

Kada se prvi put nađete u situaciji da je vreme da prodate automobil koji je najverovatnije godinama bio vaš mezimac, upuštanje u proces prodaje može biti ozbiljan izvor stresa.

Takođe, može biti prilično nezgodno uspostaviti odgovarajući odnos vrednosti vašeg automobila sa mnogobrojnim ponudama koje nalazite na tržištu polovnih automobila - tako da budete sigurni da ste postavljenom cenom na putu da ostvarite dobar profit.

Ispred vas će se naći mnogobrojne odluke - da li angaživati profesionalnog dilera polovnim automobilima ili direktno tražiti kupce, da li prodavati vozilo u voznom stanju ili ga pak rastavljati na delove ako ulaganje u popravke procenite kao neisplativo.

Za vlasnike vozila koji imaju praktično neupotrebljiv automobil, najbolja će biti predaja automobila reciklažnom centru kako biste najbolju moguću zaradu postigli merenjem vrednosti automobila putem njegove težine.

Ukoliko vam gorepomenute dileme već sada izazivaju glavobolju, u daljem tekstu pronađite savete kako da najbolje i najjednostavnije prodate vaš automobil i to po najboljoj ceni.


Pet načina da prodate polovno vozilo - koji je najbolji?


Kao što verovatno i sami pretpostavljate, prodaja polovnog vozila podrazumeva razmatranje mnogih elemenata prodaje kako biste odabrali najbolji način da vozilo prodate tako da zaista budete zadovoljni ishodom.

Ukoliko niste sigurni koji najbolji način prodaje vašeg polovnog automobila, treba da uporedite prednosti opcija sa vašim mogućnostima i potrebama, ali na prvom mestu - uskladite izbor sa stanjem vašeg automobila.


Samostalna potražnja kupaca putem preporuke


Najpopularniji tradicionalan način je svakako prodaja putem preporuke tako da jednostavno među prijateljima i rodbinom razglasite da prodajete automobil. Ovo će verovatno biti najefikasniji način ukoliko ste te sreće da se vaš idealni kupac nalazi u neposrednom okruženju.

Ovo nije profesionalan način prodaje i najverovatnije ćete više vremena posvetiti telefonskim razgovorima, upravo jer je jedan od ključnih faktora uspeha pri ovakvoj prodaji - utisak o vašem poštenju kroz lične veštine pregovaranja.


Samostalna prodaja putem oglašavanja


Prodaja polovnog automobila putem oglašavanja na nekom od sajtova namenjenih auto-prodaji, je jedan od najčešćih savremenih izbora - sajtovi podrazumevaju ogromne baze kupaca koji dolaze u direktnu komunikaciju sa vama kao prodavcem.

Sajtovi su koncipirani tako da kupci korišćenjem mnogobrojnih filtera pronalaze idealan polovni automobil koji žele da kupe, nakon čega vas kontaktiraju pozivom ili porukom kako bi se uverili u sadržaj oglasa i dodatno ispitali ispravnost automobila.

Kako bi ova struktura sajta savršeno funkcionisala, na vama je, naravno, da adekvatno - iskreno i detaljno, popunite sve potrebne podatke o stanju vašeg polovnog automobila kojeg želite da prodate.

Ukoliko je vaš automobil u veoma oštećenom stanju, prodaja putem oglašavanja je moguća i u vidu rastavljanja automobila na delove - posebno ako se radi o modelu automobila koji je u čestoj upotrebi na našim prostorima.

Kada je reč o oglašavanju putem interneta, kako tržište online prodaje automobila svakodnevno postaje bogatije novim oglasima, od presudnog značaja je izdvajanje od konkurencije kvalitetnim sadržajem oglasa.


Kako treba da izgleda dobar oglas za prodaju polovnog automobila?


Kvalitetan oglas koji se izdvaja iz mase drugih je onaj koji privlači pažnju i uliva poverenje - dakle, odmeren afirmativni opis, uz adekvatno navođenje stanja koje realno prikazuje vrline i mane vašeg povoljnog automobila.

Imajte u vidu da prekomerni hvalospevi neće delovati verodostojno, već ličiti na prevaru. Tačan opis stanja automobila kakvo ono zaista jeste - će privući odgovorne kupce sa kojima možete da ostvarite prijatnu saradnju.

Važno je da postavite što više fotografija - iz svih relevantnih uglova. Na fotografijama bi trebalo da prikažete i spoljašnjost i unutrašnjost vozila, kao i očuvanost detalja kojom možete da pohvalite.


Prodaja posredstvom prodavca na auto placu


Još jedan od dostupnih načina prodaje je prodaja preko posrednika na auto placu. Ovaj način je definitivno najprimamljiviji onima koji ne žele da potroše sati i sate na razgovore sa potencijalnim kupcima, kao i da izbegnu razočaravajuće trenutke odustajanja druge pregovaračke strane od kupovine.


Prodaja polovnog automobila
 

Nedostatak ovog vida prodaje je što cenu dogovarate sa posrednikom, pri čemu dobija dobija proviziju od prodaje vašeg automobila. Zato je važno da pronađete posrednike od poverenja koji će vam omogućiti najbolju ponudu.


Prodaja neispravnih automobila - automobil “na kilo”


Kao što smo već napomenuli, najbolji način prodaje vašem polovnog automobila će najpre zavisiti od stanja, to jest ispravnosti i očuvanosti vozila. S toga, jedini način prodaje automobila koji je prekomerno oštećen - tako da se nijedan deo ne isplati popravljati - je prodaja reciklažnom centru.

Pri prodaji reciklažnom centru je takođe potrebno da pripremite odgovarajuće dokumente za prodaju, ali je sama procena vrednosti automobila potpuno drugačija. Vrednost se određuje isključivo na osnovu težine automobila.

Kada se nađete u situaciji da je potrebno da prodate automobil, postoji mnogo faktora koje morate da uzmete u obzir kako biste ostvarili najveći mogući profit za vozilo koje prodajete.

Bez obzira za koji tip prodaje se odlučite, važno je da se pripremite da upotrebite svoje veštine pregovaranja i situacije u kojima ćete morati da se izborite sa ponekad neprijatnim kupcima.

Nadamo se da vam je naš kratak vodič za izbor najboljeg načina kupovina bio od koristi i da će prodaja polovnog automobila koja je pred vama “proteći” na najbolji mogući način, opremenjujući vas novim pozitivnim iskustvom.

 

polovni automobili, prodaja polovnih automobila, kako prodati polovni auto

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno