PODELITE

Zašto se nastavlja trend rasta cena polovnih automobila?

Anđelka Pavlović 16 Aug 2023 komentara: 0 pregleda: 350
Zašto se nastavlja trend rasta cena polovnih automobila?

Cene polovnih automobila i dalje beleže kontinuirani rast, što je trend prisutan već skoro dve godine. Prema nedavno objavljenoj analizi sajta Polovni automobili, prosečna cena polovnih vozila u prvih šest meseci ove godine je porasla za 5,3% u odnosu na isti period prošle godine. 
Na početku 2023. godine, prosečna cena polovnog automobila iznosila je 8.446 evra. Međutim, do juna meseca, ova cena je skočila na 8.892 evra. Ovaj porast od preko 400 evra u svega šest meseci svedoči o očiglednom porastu cena automobila.
Zanimljivo je primetiti da je sličan rast cena zabeležen i tokom prvih šest meseci prethodne godine.

U 2022. godini, prosečna cena polovnog automobila se povećala za 5,2%. U januaru te godine, cena je bila 7.057 evra, dok je u junu dostigla 7.427 evra. Pored toga, prodaja novih automobila je beležila rast tokom prve polovine 2023. u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Sa druge strane, prodaja polovnih vozila je i dalje u padu, mada ovaj pad nije toliko izražen kao ranijih godina.
U zaključku, cene polovnih automobila nastavljaju svoj uspon uprkos promenama na tržištu, dok se prodaja novih automobila i dalje oporavlja. Ovi trendovi ukazuju na dinamičnu situaciju na tržištu automobila koja može imati širok spektar uticaja na potrošače i industriju u celini.

Svi izazovi pri kupovini polovnih automobila

Kupovina polovnih automobila može biti isplativa opcija, ali takođe nosi sa sobom nekoliko izazova. Prvo, važno je imati realna očekivanja u vezi cene i kvaliteta. Rast cena polovnih automobila može ograničiti dostupnost pristupačnih opcija. Stoga je neophodno istražiti tržište kako biste shvatili prosečne cene i prilagodili svoje planove.
Jedan od ključnih izazova je procena stanja vozila. Polovni automobili mogu imati skrivene nedostatke koji nisu vidljivi na prvi pogled. Preporučuje se angažovanje stručnjaka za pregled vozila kako biste izbegli neželjene probleme nakon kupovine. Takođe, treba proveriti istoriju servisa i eventualne nesreće u kojima je vozilo bilo oštećeno.

polovni automobili, cena polovnih automobila


Prilikom kupovine polovnog automobila, važno je pregovarati i razmotriti mogućnost cenkanja. Prodavci često postavljaju cene koje su više od očekivane da bi ostavili mesta za pregovaranje. Postavljanje maksimalnog budžeta i pridržavanje istog može biti korisno kako biste izbegli prekomerno trošenje.
Takođe, razmotrite da li želite da kupite automobil od vlasnika ili preko dilera. Dileri često nude dodatne usluge poput garancija i podrške, ali mogu biti skuplji u poređenju sa kupovinom od pojedinca. Istraživanje je ključno. Proučite modele i marke automobila koje vas interesuju, pročitajte recenzije i mišljenja drugih vlasnika, i uporedite cene i karakteristike. Uz dobro osmišljenu strategiju i pažljivo istraživanje, možete smanjiti rizike i doneti dobre odluke prilikom kupovine polovnih automobila.

Nedostatak novih automobila i globalna nestašica čipova

Efekat ograničenih zaliha novih automobila i globalna nestašica čipova imali su značajan uticaj na tržište polovnih automobila kako u Evropi i našem regionu tako i u Srbiji. Zasigurno jedan od ključnih faktora koji su doprineli rastu cena polovnih vozila je manjak novih automobila. Globalna nestašica čipova koja je počela 2020. godine znatno je usporila proizvodnju novih automobila. To je dovelo do manjka novih vozila na tržištu, što je povećalo tražnju za polovnim automobilima kao alternativom. S obzirom na smanjenje opcija za kupovinu novih vozila, potražnja za polovnjacima se povećala, što je prouzrokovalo rast cena. Ograničeni broj novih automobila na tržištu dovodi do povećanja tražnje za polovnim vozilima, što utiče na rast cena.

cena polovnih automobila, polovni automobili

Usled ekonomske nesigurnosti i poteškoća u nabavci novih automobila, mnogi vozači su odlučili odložiti zamenu svog vozila. Ovo je smanjilo ponudu polovnih automobila na tržištu, čime su se cene podigle. Kriza sa čipovima i druge poteškoće u globalnom lancu snabdevanja uticale su na proizvodnju novih automobila. Nedostatak ključnih komponenti za proizvodnju vozila ograničava dostupnost novih vozila, prisiljavajući kupce da se okreću polovnim vozilima. Toga smo naročito bili svedoci nakon pandemije. Manjak novih automobila i veća tražnja za polovnjacima doveli su do povećanja vrednosti polovnih vozila. Vozači su postali spremni platiti više za kvalitetne polovne automobile, što je podiglo cene na tržištu.
U Srbiji i širom Evrope, ovaj trend je sličan, s obzirom na globalnu prirodu problema s čipovima i opšte ekonomske promene tokom pandemije. Rast cena polovnih automobila posledica je dinamične kombinacije faktora koji utiču na ponudu i potražnju na tržištu, tako da je univerzalni savet potrošačima da budu strpljivi.

polovni automobili, automobili, cena polovnih automobila

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno