PODELITE

Za potpuni ugođaj i uživanje: Zvučnici za auto garantuju dobru atmosferu na putu

PronadjiAuto 29 Mar 2022 komentara: 2 pregleda: 311
Za potpuni ugođaj i uživanje: Zvučnici za auto garantuju dobru atmosferu na putu

Poznat vam je osećaj kada lagano jurite po praznom auto-putu, a na radiju ide vaša omiljena pesma. Za udobnu vožnju u dobroj atmosferi kvalitetno ozvučenje je neophodno u automobilu. Nevažno je da li ćete u vožnji pevušiti poznate lake melodije, putovati sa porodicom na more uz vesele note, opustiti se uz klasičnu muziku ili pojačati neki „tvrđi“ zvuk – sve to zahteva dobre zvučnike u vašem automobilu.


Komponente za dobro ozvučenje u automobilu


Sistem ozvučenja može biti sastavljen od više komponenti, ali su najvažnije glavna jedinica i zvučnici za auto. Osim toga moguće je namontirati i pojačalo, FM transmiter, multimedije sa ekranima, USB priključcima,... zavisno od ličnih potreba i od potreba vaših saputnika.


Zvučnici za kola


Za čist i jak zvuk u automobilu najneophodniji su dobri i kvalitetni zvučnici. Oni se izrađuju mahom od visokokvalitetne plastike sa zaobljenim ivicama ili kružnog oblika, sa dimenzijama od oko 40mm. Tržište je preplavljeno različitim ponudama i zato je zaista potrebno dobro se informisati pre kupovine i montaže novog sistema ozvučenja u autu.

Najpre bi trebalo nagovestiti da je mnogo različitih proizvoda i komponenti na „crnom“ tržištu, ali je ono vrlo rizično. Velika je verovatnoća da ćete sve nedostatke tako nabavljenih komponenti uočiti baš pri samoj montaži i to tako što će se pojaviti suvišni kablovi, antene, priključci ili će vam nešto od toga zafaliti.
 

Zvučnici za kola

 

Kako uskladiti performanse


Pri odabiru najboljih zvučnika za kola, prvo što bi trebalo da proverite jeste veličina fabričkih otvora za zvučnike u vašem autu. Često se može desiti da zvučnici koje izaberete ne odgovaraju tim šupljinama, budu manji ili veći, i onda su neupotrebljivi. Pored toga, kada se opredelite za fabrički tip zvučnika nećete imati problema sa montažom dodatnih komponenti – priključivanje, uklapanje, povezivanje novih kablova sa zvučnicima, pa onda sve to sa ostalim komponentama.

Ovako ćete samo jednostavno moći da priključite zvučnike na već ugrađene, spremne kablove i povežete ih sa komponentama koje imate. I ponovo je najvažnije nabaviti svu opremu od ovlašćenih servisera i distributera, koji će vam uz proizvod dati i uputstvo za montažu, pa ćete bez problema moći sami da „instalirate“ svoj sistem ozvučenja. Dobićete, naravno i garanciju, uz koju ćete moći da računate na sva neophodna servisiranja i koja će potvrditi kvalitet i rok trajanja vaših zvučnika za kola.


Na šta treba obratiti pažnju


Imajući u vidu pre svega naše želje i potrebe, neophodno je upoznati se i sa karakteristikama i mogućnostima automobila, koje će uticati na izbor komponenata za ozvučenje. Glomazni i veliki zvučnici, ne znače nužno i jači zvuk (jakim zvučnicima se smatraju oni koji proizvode zvuk jači od 100W).

Frekvencija koju ozvučenje hvata je od oko 5000Hz do 20000Hz. Na tržištu se nude zvučnici koji su visokotonci, srednjotonci ili niskotonci. Takođe bi trebalo obratiti pažnju i na jačinu basova. Da bi zvuk bio jasniji i čistiji, preporučljivo je da basovi ne budu prejaki.

Ono što ne smemo izgubiti iz vida su saobraćajni propisi koji garantuju bezbednost u vožnji. Prema tome, veliki ekran može služiti recimo za zabavu deci, ali ne i vozaču, a glasna muzika, naročito sa pojačalom preporučuje se vozilima koja nisu u pokretu.


Slike:
https://pixabay.com/photos/mercedes-eqc-mercedes-interior-4622258/
https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-sswic

zvučnici, zvučnici u kolima,ozvučenje u kolima

KOMENTARI (2)

Lili
29-Mar-22
Preporuči | +1

U starom autu, imala sam bolje zvučnike nego sad. Kad, jednog jutra ulazim u auto, krećem na posao, palim radio, a ono cvrc, ništa... Pogledam šta se desilo, kad ono, preko noći mi obili auto i ukrali zvučnike, a plejer nisu. Zanimljivo! Eto, i to se dešava. Glasna muzika mi je, inače, potrebna samo na otvorenom putu. Onda je i najmanja opasnost, a ja to baš volim, naročito kad vozim kroz ravnu Vojvodinu. Otvorim prozore, odvrnem neki gospel, recimo Golden Gate Quartet kako peva "Oh, happy day", i onda svaki put shvatim kako oni to osećaju da Duh Sveti ulazi u njih. :) Nisam baš normalna, jel'? Neka... Nego, bez dobre muzike u kolima nema duže vožnje. Po gradu mi, na kratke relacije baš i ne treba, ali za sva malo dalja putovanja, neizostavno. Mislim da bih zaspala na putu da nema muzike.

Milica
29-Mar-22
Preporuči | +1

Do nedavnno mi nije radio player u autu, pa sam muziku pustala sa telefona dok se vozim, ne mogu bez muzike, pogotovo kad se ide na duzi put.

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno