PODELITE

Važnost kupovine kvalitetnog akumulatora - šta sve treba znati

PronadjiAuto 14 Dec 2021 komentara: 0 pregleda: 122
Važnost kupovine kvalitetnog akumulatora - šta sve treba znati

Važni delovi svakog prevoznog sredstva, posebno automobila i motocikla, jesu akumulatori. Cena je danas rezultat brojnih faktora i uglavnom zavisi od snage, modela i samog proizvođača, kao i tržišta. U pitanju je uređaj čija funkcija se ogleda u startovanju i adekvatnom funkcionisanju vozila u domenu struje, koji zahteva odgovarajuće održavanje.

Za svaki akumulator cena se može razlikovati u zavisnosti od preovlađujućih svojstava. Mogu da budu zasnovani na tehnologiji upotrebe gela, zatim ispunjeni kiselinom, sa olovnim i litijumskim baterijama i drugi. Cena akumulatora u današnjem vremenu može biti neznatan novčani izdatak, za uređaj odličnih karakteristika i performansi dugoročne upotrebe.


Savremeni akumulatori vrhunskih performansi


Cena akumulatora koji se zasnivaju na punjenju kiselinom izražava se za svaki model pojedinačno u zavisnosti od snage. U pitanju su moderne varijante, koji koriste kombinaciju kiseline i destilovane vode i drže se u uspravnom položaju. Inovativni akumulatori na bazi tehnologije gela, imaju protivkorozivna svojstva, vrlo su otporni i preporučljivi za različite namene, čak i u situacijama mehaničkih udaraca i visokih i niskih temperatura.

Gel je smesa dobijena na bazi sumporne kiseline i silicijumskog dioksida u vidu pene i ovakvi akumulatori mogu da budu u svim položajima. U pitanju su moderni, dugovečni i kvalitetni akumulatori. Cena se kreće od nekih 80 evra pa višestruko skuplje. Jedna od najpopularnijih varijanti današnjice jesu akumulatori na litijumske baterije, jer imaju kompaktan dizajn, lagani su i odličnih dimenzija za jednostavnu manipulaciju i upotrebu. Olovne baterije karakteriše otpornost, retko se kvare i nisu zahtevne u pogledu održavanja.


Akumulator hauba

 

Jednostavno održavanje i upotreba bez problema


Kada su u pitanju moderni akumulatori cena nije presudan faktor odabira. Posebno je važno da budu kvalitetni, trajni i da se retko kvare. Pored toga, veoma je važno da budu jednostavni za održavanje i svakodnevnu upotrebu. U tom pogledu, podrazumeva se redovno merenje nivoa napona, koji se može obezbediti dodatnim uređajima – voltmetrima. To je način da se za čak i najmoderniji akumulator na vreme dobije upozorenje da vozilo može stati usled pražnjenja. Današnje varijante dopunjivih akumulatora odlične su jer uz alternator dobijaju potrebnu energiju za rad u punoj snazi. Značajno je da napon akumulatora ne bude ispod 12V, jer to pokazuje da će ubrzo biti potpuno prazan. U situacijama kada se akumulator ne puni tokom vožnje jer se automobil retko pokreće, neophodno je povremeno dopuniti bateriju putem punjača.

Cena akumulatora podrazumeva i opciju dobijanja punjača, rezervnih baterija i drugih dodataka prema predviđenom pakovanju proizvođača i distributera, kao i potreba savremenih kupaca. Bitna stavka pravilnog održavanja jeste i zaštita akumulatora od prepunjavanja, zagrevanja i kvarenja, što obezbeđuju inovativni punjači koji se automatski isključuju kada se dostigne potreban nivo napona za pravilan rad. Njihova dugovečnost se dobija uz pravilno postupanje, redovno održavanje i čišćenje, kao i proveravanje funkcija za svaki vid prevoznog sredstva.

Cena akumulatora zavisi od velikog broja parametara i to je rezultat napona i jačine, kompaktnosti i dizajna, namene i konkretnog brenda proizvođača. Svima je potreban akumulator za vozila koji će biti dugovečan, što se postiže pravilnim odabirom u skladu sa konkretnom primenom, ali i kontinuiranim pružanjem prednosti kvalitetu i performansama u poređenju sa donošenjem odluke na osnovu troškova.

 

Slike izvor: 
https://pxhere.com/en/photo/1067881
https://pxhere.com/en/photo/557126

 

akumulator, akumulatori

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno