PODELITE

Šta se dešava ako u motor vašeg automobila sipate previše ulja?

Jelena Todorović 18 Apr 2024 komentara: 0 pregleda: 158
Šta se dešava ako u motor vašeg automobila sipate previše ulja?

Nivo ulja u motoru nikada ne bi trebalo da pređe maksimalnu granicu naznačenu u uputstvu za upotrebu vašeg automobila. Ipak, dešava se da se prilikom zamene ulja ili dodavanja novog, ta granica nenamerno pređe… A šta se dešava ako u motor vašeg automobila sipate previše ulja, pokušaćemo da objasnimo u ovom tekstu.

U stara vremena, kada su svi sami menjali ulje u motoru, takvi problemi su bili česti. Malo više ulja bi se prosulo iz boce, i nivo bi prešao naznačenu maksimalnu granicu. Danas, zamene ulja treba da se obavljaju tokom redovnih pregleda, a kvalifikovani serviseri ne bi trebalo da imaju ovakvih problema.

Ipak, oni koji često dopunjavaju nivo ulja zbog toga što ga motor troši, mogu da naprave grešku, a možda i namerno dodaju više ulja nego što je zaista potrebno.

A zbog čega je to loše, i šta može da se desi ako ste u motor sipali previše ulja?

Pa, u tom slučaju možete da očekujete:

# Loše performanse motora

# Miris izgorelog ulja

# Dim iz auspuha

# Curenje ulja.

A zavisno od količine prelivenog ulja, postoji nekoliko stvari koje bi mogle da se dogode

Naravno, sve zavisi od količine:

# Za neznatno prekoračenje maksimalnog nivoa ulja, neće se dogoditi ništa posebno.

# Ako se prelije više od toga, previše pritiska ulja će gurnuti semeringe, dovodeći do curenja ulja. U ozbiljnijim slučajevima, pritisak može da deformiše uljni karter i gurne ulje kroz semeringe.

# Blago povećanje nivoa ulja će uzrokovati njegov dodir sa radilicom, tokom njenog okretanja. Brzi pokreti će izazvati penjenje ulja - nešto kao kad se pravi majonez. Dakle, ulje će postati penasto, i izgubiće svoju podmazujuću efikasnost, što može da dovede do blokiranja motora.

# U ekstremnim slučajevima, kada nivo ulja dostigne klipove, oni će se blokirati - ovaj fenomen je poznat kao hidro-blokiranje. Zapamtite, ulje, kao i bilo koja druga tečnost, nije kompresibilno kao vazduh. Klip koji naiđe na tečnost u svom hodu neće moći da izvrši ceo hod. A posledice su ozbiljne, i mogu da dovedu i do pucanja klipova.

Zato, nemojte oklevati da višak ulja ispraznite kroz odvodni čep uljnog kartera

Ne oklevajte, jer ako to ne učinite, može da imate katastrofalne posledice po motor. Jednostavno rečeno, motor verovatno neće patiti ako je nivo ulja ispod minimuma neko kratko vreme (pod pretpostavkom da u sistemu i dalje ima dovoljno ulja). Nasuprot tome, prekoračenje maksimalnog nivoa može biti katastrofalno po motor vašeg automobila; zato mu to nikako ne činite.

Dobro, a kako se proverava nivo ulja u motoru?

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/person-checking-the-oil-of-an-engine-6870297/

Ako ste nedavno promenili ulje i vidite gust beli dim kako izlazi iz auspuha dok vozite, postoji velika verovatnoća da ste u motor sipali previše ulja. Da biste to proverili, vozite automobil 5-10 minuta da zagrejete motor. Na ovaj način ćete se uveriti da ste dobili tačne informacije na meraču.

Zatim parkirajte automobil na ravnu površinu, i ostavite ga tako pet minuta da bi se ulje potpuno ocedilo u karteru. Nakon pet minuta, podignite haubu, potražite šipku ili merač, izvadite je iz nosača, obrišite višak ulja i vratite je nazad u motor.

Sada ponovo izvadite merač i proverite nivo. Ako je nivo ulja iznad maksimalne granice na meraču, jasno je da ste u motor sipali više ulja nego što bi trebalo. Svaki merač ima minimum i maksimum. Ako ne možete da vidite nivo ulja u prvom pokušaju, potpuno očistite merač papirnim ubrusom ili krpom, i ponovite postupak. Sada bi trebalo da vidite tačan nivo ulja u svom motoru.

Naravno, veoma je važno i kakvo ste ulje sipali u svoj motor

Upravo tako! Jedna od najvažnijih stvari je da u motor svog automobila sipate ono ulje, koje je preporučio sam proizvođač. Nikako vam ne preporučujemo da na tome pokušavate da uštedite, jer je kvalitetno ulje osnovna hrana motora vašeg automobila.

Sipati mu loše ulje isto je kao da vi jedete samo i isključivo brzu, nezdravu hranu, i očekujete da se nikada ne razbolite. Zato ne rizikujte kvarove i propadanje motora vašeg automobila – kupite mu odgovarajuće ulje.

I to bi bilo to…

Fotografija: https://unsplash.com/photos/a-black-car-driving-down-a-city-street-8AlL8aUWEmw

Kao što vidite, motoru ne prija ni premalo, ali ni previše ulja. U oba slučaja može da dođe do katastrofalnih kvarova, koji mogu da vas koštaju mnogo. Zato proveravajte nivo ulja u vašem motoru s vremena na vreme, i vozite ga na redovne preglede, onako kako je preporučeno od strane proizvođača vašeg brenda.

Ne dolivajte ništa otprilike, da ne biste u nekom momentu kada vam auto najviše treba, ostali bez njega. Ipak, i za takve prilike ima rešenja, jer uvek možete da iznajmite automobil kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer, bar dok ne popravite svoj. Ali, kvarovi povezani sa uljem nikada nisu jednostavni, a ni jefitini, pa je bolje da na to mislite na vreme.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/man-refilling-motor-oil-on-car-engine-bay-V37iTrYZz2E

rent a car, menadžer, previše ulja u motoru

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno