PODELITE

Po čemu su specifična mineralna motorna ulja?

PronadjiAuto 26 Mar 2024 komentara: 0 pregleda: 123
Po čemu su specifična mineralna motorna ulja?

Mineralna motorna ulja nisu najefikasnija maziva, ali bez njih bi bilo nemoguće podmazati različita vozila koja se nalaze na našim putevima.

Decenijama se vodi debata o prednostima i manama mineralnih naspram sintetičkih motornih ulja. Obe vrste ulja imaju svoje pozitivne i negativne strane, pa ih je važno razumeti pre nego što odlučite koje je najbolje za vaše vozilo.

U ovom tekstu ćemo se baviti razlikama između mineralnih i sintetičkih motornih ulja, istražujući specifične karakteristike koje mineralna ulja čine posebnim izborom za određene tipove vozila i uslove vožnje. 


Koje su karakteristike mineralnih motornih ulja u odnosu na sintetička ulja?


Razlike između mineralnih i sintetičkih motornih ulja potiču od osnovnih ulja korišćenih u formulacijama. Mineralna maziva koriste osnovna ulja koja se dobijaju kao nusproizvod iz prerade sirove nafte. Sintetička ulja se stvaraju daljom preradom mineralnih ulja ili kroz sintetizaciju hemijskih komponenti. 

Kao rezultat toga, mineralna motorna ulja sadrže više nečistoća, a molekuli se više razlikuju po veličini i obliku u poređenju sa onima pronađenim u sintetičkim uljima, ali dolaze po nižoj ceni.

I sintetička i mineralna motorna ulja kombinuju se sa aditivnim paketima kako bi se pojačale mazive osobine konačnog proizvoda i rešile specifične potrebe različitih vozila.

Kada razmatrate koje ulje je najbolje za vaše vozilo, uvek pogledajte ponudu mineralnih ulja i dobro istražite dostupne opcije kako biste se valjano informisali o karakteristikama različitih vrsta ulja za motore. 

U vezi s tim, preporučljivo je da maziva nabavljate od pouzdanih distributera na našem tržištu, kao što je zvanični distributer Castrola za Srbiju, koji omogućava pristup različitim visokokvalitetnim mineralnim motornim uljima. 


Koje su prednosti mineralnog motornog ulja?


Kako smo već pomenuli, mineralna ulja potiču iz prirodnih izvora poput sirove nafte pronađene u zemlji. Napravljena su od ugljovodonika koji se razlažu na manje molekule kada se zagreju, omogućavajući ovom ulju da protiče kroz delove motora i istovremeno rastvara prljavštinu i druge nečistoće.

Sintetičko bazno ulje može zvučati kao sveobuhvatno rešenje, ali mineralno ulje ima nekoliko prednosti koje jednostavno ne možete zanemariti:

 

  1. Mineralno ulje se dobija kao nusproizvod, što znači da bazno ulje ne mora proći kroz dodatni postupak rafinisanja. To rezultira jeftinijim baznim uljem i ekonomičnijim završnim mazivom.

  1. Mineralna bazna ulja imaju višenamensku upotrebu. Veliki broj vozila dizajniran je za upotrebu mineralnih ulja, čineći ih odličnim izborom za motor i budžet, uz pridržavanje preporuka proizvođača automobila. Ta vozila će ostati snažna i dobro zaštićena zahvaljujući svojstvima mineralnih motornih ulja.

  1. Mineralna ulja nisu agresivna prema većini materijala za brtvljenje u vozilima. Deterdženti koji se koriste u sintetičkim uljima za motor mogu biti prejaki za krhke brtve starijih vozila, što dovodi do curenja i smanjenja performansi.


Razumevanje mineralnih ulja: Istorija, specifičnosti i uloga u automobilskoj industriji


Mineralna uljna maziva imaju dugu istoriju upotrebe u automobilskoj industriji - prisutna su više od jednog veka, dok su sintetička ulja postala popularna tek u skorijem periodu. Uvođenjem naprednih sintetičkih baznih ulja, kao što su sintetički esteri, tržište motornih ulja doživelo je značajne promene. Međutim, mineralna ulja i dalje imaju svoje jedinstvene karakteristike koje ih čine važnim za određene primene.

Specifičnost mineralnih ulja leži u njihovoj strukturi. Manji molekuli prisutni u mineralnom ulju imaju tendenciju da sagorevaju brže nego veći molekuli, što može dovesti do povećanja viskoznosti ulja tokom vremena. Ovo povećanje viskoznosti može negativno uticati na performanse i zaštitu motora, što zahteva češće zamene ulja kako bi se održali optimalni radni uslovi motora.

Dok sintetička ulja mogu nuditi duže intervale između zamena zahvaljujući svojoj stabilnijoj molekularnoj strukturi i manjoj tendenciji ka degradaciji, važno je naglasiti da brža degradacija nije jedini faktor koji utiče na odluku o zameni mineralnog ulja. Akumulacija nečistoća, degradacija aditiva i druge promene u ulju takođe imaju značajan uticaj. 

Proizvođači vozila stoga insistiraju na poštovanju preporučenih intervala zamene ulja, ne samo da bi se osigurala zaštita motora, već i da bi se obezbedila optimalna efikasnost i performanse vozila. Prepoznavajući specifične potrebe i uslove rada vašeg vozila, najvažnije je da pratite smernice proizvođača i odaberete odgovarajuće motorno ulje. 

 

Da li mešanje sintetičkog i mineralnog ulja utiče na motor vozila?


Mešanje sintetičkih i mineralnih motornih ulja neće štetiti vašem motoru. Uobičajeno je verovanje da ova praksa može biti štetna, međutim, nema naučnih dokaza koji bi podržali ovu tvrdnju. 

Prilikom prelaska sa mineralnog na sintetičko ulje, ili obrnuto, u motoru može ostati mala količina prethodnog ulja. Ovo ne predstavlja problem, jer su sintetička i mineralna ulja međusobno kompatibilna. 

Takođe, nema problema ni u slučaju čestih promena između ova dva tipa ulja. Na primer, neki korisnici prelaze na sintetičko ulje tokom hladnijih meseci, a zatim se vraćaju na mineralno ulje kada je toplo.

U prošlosti, kada su promene između sintetičkih i mineralnih ulja bile novina, zabeleženi su određeni problemi, kao što su curenje brtvi i povećana potrošnja ulja. Međutim, poboljšanja u hemiji aditiva i materijalima brtvi rešila su ove probleme.

Dakle, nema potrebe za zabrinutošću kada je reč o kompatibilnosti sintetičkih, mineralnih ili polusintetičkih motornih ulja. Preporuka je da uvek koristite proizvode visokog kvaliteta kako biste osigurali najbolju zaštitu i performanse vašeg motora.

Slika: https://www.freepik.com/free-photo/close-up-auto-mechanic-hand-pouring-replacing-fresh-oil-into-car-engine-auto-repair-garage-automobile-maintenance-industry-concept_5473557.htm

mineralna motorna ulja

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno