PODELITE

Šta raditi kada vam auto stane na sred puta? Ističemo osnovne savete

PronadjiAuto 10 Jun 2024 komentara: 0 pregleda: 84
Šta raditi kada vam auto stane na sred puta? Ističemo osnovne savete


Većini vozača je barem jednom u životu stao auto. Bez obzira na to da li je razlog tehnički kvar, mehanički problem ili nesreća, važno je znati šta raditi u toj situaciji. U nastavku ističemo osnovne savete šta možete raditi u ovakvojj situaciji.


Savetujemo da kontaktirate šlep službu

 

Kada vam se auto zaustavi na sred puta, najvažnije je osigurati svoju sigurnost i sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Šlep služba u ovakvom trenutku može biti najbrži i najsigurniji način da se vaše vozilo skloni sa puta i preveze na sigurno mesto. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti dok šlep služba ne stigne do vas:

 

  • Uključite sva četiri žmigavca kako biste signalizirali drugim vozačima da imate problem.
  • Ako je moguće, pokušajte da pomerite vozilo na zaustavnu traku ili neko drugo bezbedno mesto van kolovoza.
  • Ako ste na autoputu ili prometnom putu, izađite iz vozila sa strane koje je dalje od saobraćaja.
  • Stanite iza zaštitne ograde ili na sigurno rastojanje od puta dok čekate da stigne šlep služba.

 

Kada služba stigne, pratite njihove instrukcije oko transporta vašeg vozila. Dogovorite se sa njima o mestu gde će vam vozilo biti prevezeno – bilo da je to vaša kuća, servis ili neko drugo sigurno mesto.

S druge strane, ako želite sami uraditi šlep, onda uzmite u obzir sledeće savete.


Najpre je potrebno imati određenu opremu u kolima

 

Kada je već neki od automobila stao da vam pomogne, pre nego što započnete proces šlepanja, proverite da li imate odgovarajuću opremu u vozilu. Ovo uključuje šlep užad ili vučnu šipku, reflektujući prsluk i, po mogućstvu, par rukavica za zaštitu ruku. Vučna šipka je često preporučljivija od užeta jer omogućava veću kontrolu nad vozilom i smanjuje rizik od naglih trzaja koji mogu oštetiti oba vozila.

Inače, cena šlep užeta kreće se između 1.000 i 3.000 dinara, dok vučna šipka može koštati oko 5.000 dinara. Takođe, važno je imati odgovarajući alat za pričvršćivanje, kao što su kuke za vuču, koje su obično standardne na većini automobila.


Ne zaboravite na adekvatnu signalizaciju

 

Adekvatna signalizacija je ključna za bezbednost tokom šlepanja. Pre nego što krenete, postavite sigurnosni trougao na udaljenosti od najmanje 30 metara iza vozila koje se vuče kako biste upozorili ostale vozače na potencijalnu opasnost. Uključite sva četiri žmigavca na oba vozila.

Reflektujući prsluci su takođe obavezni za oba vozača, naročito ako šlepanje obavljate noću ili po lošim vremenskim uslovima. Sve ove mere pomažu da budete vidljivi i bezbedni tokom čitavog procesa.

Napisali smo poseban tekst na temu signalizacije u saobraćaju, koji vam može značiti u situaciji kada auto krene da vam staje u putu i treba ga pomeriti u stranu.  


Konačno možete preći na kačenje vučne šipke

 

Kada ste se uverili da imate svu potrebnu opremu, sledeći korak je pravilno kačenje vučne šipke ili užeta. Prvo, parkirajte oba vozila jedno iza drugog, ali ostavite dovoljno prostora za lak pristup vučnim kukama. Pronađite vučne kuke na oba automobila - obično se nalaze ispod branika.

Pričvrstite jedan kraj vučne šipke za vučnu kuku vašeg vozila, a drugi kraj za vučnu kuku vozila koje vuče vaše. Ako koristite uže, pazite da ono bude zategnuto i dobro pričvršćeno kako bi se izbegli bilo kakvi problemi tokom šlepanja.


Obratite pažnju na ove bezbednosne mere tokom šlepanja

 

Bezbednost je najvažnija tokom šlepanja vozila. Prvo i osnovno pravilo je da oba vozača, i onaj u vozilu koje vuče i onaj u vozilu koje se vuče, nose sigurnosne pojaseve. Vozač vučnog vozila treba da održava konstantnu i umerenu brzinu, izbegavajući nagla ubrzavanja i kočenja.

Preporučena brzina šlepanja je između 30 i 40 km/h, u zavisnosti od uslova na putu. Takođe, važno je održavati stalnu komunikaciju između oba vozača putem mobilnih telefona ili unapred dogovorenih signala. Uključite sva četiri žmigavca na oba vozila kako bi ostali vozači bili svesni da se odvija šlepanje.

Izvori slike: https://www.pexels.com/photo/a-man-having-car-problems-on-the-roadside-6140995/

auto stane, šta ako auto stane

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno