PODELITE

Saveti za putovanje automobilom u Crnu Goru

PronadjiAuto 23 May 2022 komentara: 2 pregleda: 148
Saveti za putovanje automobilom u Crnu Goru

U Crnoj Gori se nalaze neke od najčudesnijih planina u Evropi, glacijalna jezera, neki od najdubljih kanjona na svetu i netaknute šume sa impresivnim biodiverzitetom. Međutim, ono po čemu je najpoznatija je svakako prelepo Jadransko more. U tom smislu, Crna Gora je jedna od retkih zemalja u svetu u kojima se pojedinih meseci možete skijati na planinama i kupati u moru u razmaku od samo nekoliko sati.

Ipak, ako vam je Crna Gora opcija za letovanje imajte na umu da put do crnogorskog primorja automobilom može biti pomalo naporan, naročito ako tamo putujete prvi put. Da biste što spremniji krenuli autom do crnogorskog dela Jadrana pročitajte nekoliko saveta koje vam dajemo u nastavku teksta.


Kojim pravcem do Crne Gore?


Priroda Crne Gore
 

Srpski turisti koji planiraju da letuju na crnogorskom primorju imaju na raspolaganju više putnih pravaca iz kojih mogu stići na Jadransko more. U najvećem broju slučajeva u Crnu Goru se putuje automobilom, a vozači se najčeše odlučuju za pravac kroz kanjon reke Morače. Iz Beograda možete odabrati dva pravca:


Novi Sad - Beograd - Budva


Jedan vodi autoputem A2 (autoput Miloš Veliki), preko Preljine pored Čačka, kroz Ovčarsko-Kablarsku klisuru i Užice, preko Zlatibora i Prijepolja sve do graničnog prelaza Gostun/Dobrakovo gde ulazite u Crnu Goru. Dalje idete preko Bijelog Polja, Podgorice i Cetinja do Budve. Ukoliko putujete iz Novog Sada, na rastojanje koje je oko 530 km na relaciji Beograd-Budva, dodajte još oko 100 kilometara, koliko ima od Novog Sada do Beograda.


Novi Sad - Beograd - Herceg Novi


Drugi pravac je kroz Bosnu i Hercegovinu. Nakon Zlatibora se odvajate za Mokru Goru i preko graničnog prelaza Kotroman/Vardište putujete za Višegrad. Put kroz Bosnu i Hercegovinu vas dalje vodi kroz Goražde i Foču do Bileće. Zatim prolazite kroz Trebinje (ukoliko imate mogućnosti obavezno isplanirajte da se zadržite u ovom gradiću barem jedan dan i uživate u dobrom vinu i pršuti) sve do graničnog prelaza Sitnica gde ulazite u Crnu Goru i dalje idete ka Herceg Novom. Ova maršuta je duga oko 515 km, a ako putujete iz Novog Sada 100 km duže.


Niš - Sutomore


Sa druge strane, ukoliko ste na primer iz Niša ili iz južnih delova naše zemlje, do crnogorskog primorja možete stići preko Kopaonika, Jošaničke banje i Novog Pazara. U Crnu Goru ćete ući preko graničnog prelaza Špiljani/Dračenovac i kasnije nastaviti preko Rožaja, Mojkovca i Kolašina pa kroz kanjon reke Morače do Podgorice. Dalje do mora, proći ćete kroz tunel Sozina i nakon petnaestak minuta vožnje stići u najbliže primorsko mesto Sutomore. Putarina, odnosno prolazak kroz tunel se plaća, cena je 2,5 evra za automobile a sama dužina tunela je oko 4,2 kilometara.Ukupna dužina relacije Niš-Sutomore iznosi nešto više od 450 km.


Put preko Albanije


Poslednjih godina sve više ljudi sa juga Srbije, koji se odluče za letovanje u Crnoj Gori, svojim automobilima idu na crnogorsko primorje preko Albanije. Ova maršuta je prilično kraća a prednost je i ta što se dobrim delom kroz južnu srpsku pokrajnu i Albaniju vozi auto-putem. Ako se odlučite za ovaj pravac, u Crnu Goru ćete ući preko graničnog prelaza Murićan/Sukobin a zatim i u najveću crnogorsku luku Bar. Dužina cele putanje je nešto više od 400 km.

Ne zaboravite da pred nego krenete na svako dalje putovanje obavezno pregledate vaše vozilo. Posetite vašeg automehaničara i uradite mali servis i zamenite delove koji su dotrajali i pohabani.


Šta je potrebno od dokumenata


Za ulazak građana Srbije u Crnu Goru potrebna je samo lična karta sa kojom možete boraviti najduže 30 dana. Ukoliko kao putnu ispravu imate pasoš (koji nije obavezan) onda možete ostati do 90 dana. Maloletna lica koja prelaze granicu bez pratnje roditelja moraju imati overenu saglasnost roditelja ili staratelja. Od 2020. godine svi maloletnici takođe moraju imati važeću ličnu kartu ili pasoš.


Crna Gora ostrvo
 

Od vozačkih dokumenata, za građane Republike Srbije potrebna je važeća vozačka dozvola. Nije potrebna međunarodna vozačka dozvola kao ni zeleni karton za osiguranje motornih vozila s obzirom da se priznaje nacionalna polisa obaveznog osiguranja. Ukoliko upravljate tuđim vozilom biće vam potrebna potvrda odnosno saglasnost vlasnika.

Ukoliko se odlučite za pravac preko Bosne i Hercegovine propisi za ulazak u ovu susednu zemlju su isti kao i za Crnu Goru osim što sa važećom ličnom kartom možete boraviti 90 dana.

Ako do Jadranskog mora želite da putujete preko Albanije situcija sa potrebnim dokumentima je približna. Za ulazak u zemlju dovoljna vam je lična karta, ali naravno možete korisiti i pasoš. Kada je u pitanju vozačka dozvola, nije vam potrebna međunarodna, ali za razliku od Crne Gore i BiH potreban vam je zeleni karton. Maloletna lica u ovu zemlju mogu ući samo sa važećim pasošem. Za prelazak administrativne granice sa Kosovom potrebna vam je samo važeća lična karta za odrasle osobe dok je za decu potreban izvod iz matične knjige rođenih sa zakačenom slikom - pasoši ne važe).


Redovno ažurirajte svoje mape i pratite uputstva AMSCG


Uporedo sa rastom turističke ponude u Crnoj Gori, razvija se i putna infrastruktura. Crna Gora je do skoro bila jedina država u Evropi koja nije imala nijedan metar auto puta. Međutim kako je na biznis forumu održanom na Kopaoniku izjavio ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić od ovog leta turisti koji na letovanje kreću automobilom moći će da koriste deonicu autoputa Podgorica - Mateševo, dug 41 kilometar. To će biti samo segment autoputa Bar - Boljare koji će omogućiti bolju povezanost Crne Gore sa Srbijom.


More Crna Gora
 

Autoput će bez sumnje vožnju učiniti mnogo lakšom za one koji ne vole uske trake i krivudave serpentine. S obzirom da se čak i u jeku letnje turističke sezone radi na putevima u Crnoj Gori, naš savet je da redovno ažurirate mape i pratite obaveštenja koja daje Auto moto savez Crne Gore.


Posebnu pažnju obratite na radove na putu, eventualne gužve i ograničenja brzine


Već smo rekli da pre nego što krenete na put pogledate savete i radove na putu na sajtovima AMSS i AMSCG. Posebno u Crnoj Gori po nekom nepisanom pravilu putari su najaktivniji u špicu letnje sezone. Zato posebno obratite pažnju, jer u toku letnjih meseci često se može dogoditi da pojedini saobraćajni pravci, posebno oni uski, budu delimično ili potpuno zatvoreni u određenim satima tokom dana.


Petrovac na Moru
 

Kada je reč o gužvama na putevima, one su u letnjim mesecima naravno veće. Posebno kritične deonice puteva mogu biti delovi ibarske magistrale od Vrbova do Stepojevca, deonica oko Ljiga, Ovčarsko-Kablarska klisura, deonica od Čačka ka Užicu i od Zlatara do granice sa Crnom Gorom.  Što se tiče Crne Gore, najkritičnija je deonica u kanjonu reke Morače od mesta Potoci do Podgorice, a kada je u pitanju BiH posebno budite oprezni na delu puta od Višegrada do Foče. Zato je naš savet da ove deonice puta do Crne Gore ne prelazite tokom noći.

S obzirom da Crna Gora do skoro nije imala auto-put brzina kretanja vozila je u najvećem broju slučajeva ograničena na 80 km/h. Kontrole saobraćajne policije su prilično česte pa se pridržavajte svih saobraćajnih propisa. Ukoliko napravite prekršaj znajte da saobraćajne kazne možete platiti u pošti ili banci. Ako se odlučite na plaćanje kazne na licu mesta dobićete popust od 50%.


Pravite česta zaustavljanja i uživajte u pejzažu


Koliko je vožnja do crnogorskog primorja zahtevna, toliko je i divnih mesta na kojima se možete zaustaviti, odmoriti i uživati u prelepom pogledu. Stručnjaci savetuju da na svaka dva sata vožnje napravite pauzu od petnaestak minuta.

Dok prolazite kroz Srbiju, možete se odmoriti na Kopaoniku, Zlatiboru, Tari, Mokroj Gori, Mećavniku (Drvengradu) i mnogim drugim mestima. Ako putujete kroz BiH i Republiku Srpsku tu je pre svega nezaobilazni Višegrad i već pomenuto Trebinje.

Što se tiče Crne Gore, dok ne dođete do mora, planinski centri Durmitor i Žabljak su najpoznatiji a istorijski gledano treba posetiti i Lovćen i Cetinje, staru prestonicu Crne Gore.

Nadamo se da smo vam ponudili puno pravih informacija za vaše putovanje automobilom do Crne Gore i plavog Jadrana. Ne zaboravite da svoj put dobro isplanirate kako biste mogli na miru i potpuno da uživate u letovanju koje vas očekuje. Želimo vam srećan put i dobar provod!

 

 

crna gora, kako do crne gore, putovanje automobilom u crnu goru

KOMENTARI (2)

Lana
24-May-22
Preporuči | 0

Obozavam Crnu Goru, meni se najvise svideo put preko Durmitora i cuveni most na Tari, prelepa priroda :)

Milica
23-May-22
Preporuči | 0

Odlično objašnjeno. VIše puta sam išla kanjonom Morače i nikako ga ne volim. A ovo preko Bosne do Herceg Novog ću definitivno da probam. Hvala. :)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno