PODELITE

Na šta treba da obratite pažnju pri kupovini polovnog automobila?

PronadjiAuto 27 Aug 2021 komentara: 0 pregleda: 243
Na šta treba da obratite pažnju pri kupovini polovnog automobila?

Došlo je vreme za kupovinu automobila. U pitanju je važna investicija s obzirom da je automobil koji kupujete potrebno da vas služi najverovatnije svakoga dana više narednih godina, pa je potrebno pažljivo uzeti u obzir različite kriterijume prilikom kupovine. Polovni automobili su povoljniji izbor, ali usled toga što je ipak vozilo neko pre vas koristio - ono može imati određene nedostatke.

To ovakvu kupovinu čini rizičnijom, jer stanje automobila zavisi od toga kako je određeni automobil održavan od strane prethodnog vlasnika. Tehnička ispravnost vozila je neophodna kako bi vozilo bilo bezbedno za koriščenje. Zbog toga nakon kupovine, polovno vozilo često zahteva dodatna ulaganja zbog potrebnih intervencija popravki.

Uz polovno vozilo ne dolazi nikakva garancija ako se kupuje od fizičkog lica - to jest direktno od vlasnika vozila, pa ove intervencije treba imati u vidu pri određivanju budžeta za samu kupovinu, to jest, pri dogovaranju oko cene za odabrani polovni automobil.

Zbog toga se, između ostalog, mnogi odlučuju na kupovinu polovnog automobila od auto kuća koje vrše otkup automobila svih vrsti, pa bivaju posrednici u kupoprodaji. Kupovinom automobila od auto kuće, kupac ostvaruje garanciju na vozilo čije je minimalno trajanje godinu dana. U garantnom roku, obaveza prodavca je da obezbedi servis i sve potrebne popravke automobila.

Pred vama će na raspolaganju, pri kupovini, biti veliki broj različitih modela i paketa opreme u različitim stanjima i po različitim cenama. Kao kupac polovnog automobila, morate razmotriti sva potencijalna oštećenja, ali i biti obazrivi zbog čestih prevara prodavaca zarad većeg prihoda. U daljem tekstu pronađite savete kako da izbegnete zamke koje mogu biti neprijatno iznenađenje pri kupovini polovnog automobila.


Što više informacija od prodavca - bezbednija odluka o kupovini


Ako automobil kupujete od fizičkog lica, potrebno je da od prodavca saznate što više informacija. Nakon što steknete utisak o vozilu iz samog sadržaja oglasa, pri kontaktiranju vlasnika automobila saznajte od njega sve što vas dodatno interesuje.

Najverovatnije ćete biti u situaciji da pregledate više vozila kako biste izabrali ono koje odgovara svim vašim postavljenim kriterijumima. Nakon nekoliko razočaranja usled neuspešnih pokušaja kupovine, može se da se desi da nesvesno izgubite strpljenje za detaljnu proveru vozila. Tada se prave najveće greške pri kupovini.

Zato je dobro da dodatne informacije prikupite i pre nego što se uputite da vozilo vidite uživo, kako biste što brže eliminisali opcije koje ne ispunjavaju vaše potrebe. Ne bi bilo loše da unapred imate spremne teme, kao i konkretna pitanja koja treba da mu postavite prodavcu, kako ne biste ništa izotavili tokom razgovora. Imajte u vidu da vas informacije koje vam promaknu, kasnije mogu skupo koštati.


Istorija automobila: Šta treba proveriti pre kupovine?


Informacija o broju prethodnih vlasnika automobila vam može značiti da steknete tačniji utisak o očuvanosti automobila. Što manje vlasnika, verovatnije je da je automobil u boljem stanju. Više vlasnika će različito o svom automobilu voditi računa, to jest imaće različite navike održavanja i korišćenja. Sve to je na vozilo ostaviti trag.

U skladu sa tim, kupovina automobila od njegovog prvog vlasnika može imati veću cenu zbog veće potražnje. Kod takvih ćete pre izbeći sumnjivu legalnost vozila. Od jedinog vlasnika vozila, pouzdanije možete da prikupite informacije o istoriji automobila, a i po pravilu su takva vozila znatno bolje održavana.

Treba proveriti da li je auto redovno servisiran, da li je korišćen u privatne ili službene svrhe, itd. Bilo bi dobro ako bi vlasnik automobila mogao da vam izloži račune redovnog servisa, kao i eventualnih popravki. Nažalost je neretko slučaj da nesavesni prodavci pokušaju da sakriju oštećenja automobila jeftinim prepravkama.

Još učestalija prevara je vraćanje kilometraže na odometru koju je teže prepoznati. Kako biste naslutili korekciju brojila za kilometražu, obratite pažnju na unutrašnjost automobila, to jest u kom su stanju sedišta, papučica i obloge volana. Informacija o pređenoj kilometraži, ali i o menjanim delovima, možete da proverite na osnovu broja šasije automobila.


Kupovina polovnih automobila
 

Sačuvaćete se dodatnih troškova ako, pre odluke o kupovini, zajedno sa prodavcem obavite servis radi provere ispravnosti automobila. Takođe, što više papira u vezi sa automobilom - to bolje. Vodite računa o tome da ne donesete ishitrenu odluku. Ne zaboravite da se tokom procesa možete osloniti na dodatne provere od strane mehaničara od poverenja.

Dobro proverite vrednost izabranog automobila i staloženo procenite da li ste zaista izabrali automobil u koji vam se, u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima, isplati da uložite. Budžet koji odvajate za automobil koji kupujete treba da pokrije i dodatne troškove kao što su troškovi registracije, servisa, kao i ostalih potencijalnih intervencija.

Kupovina polovnog automobila je težak zadatak, pogotovo ako se u proces upuštate bez predznanja. Nažalost je retko slučaj da prodavac ili vlasnik imaju unapred pripremljenu svu važnu dokumentaciju, pa je važno taktično organizovati potražnju svih potrebnih podataka.

Kada najpre dobro istražite tržište i dostupnu ponudu polovnih automobila na prodaju, a zatim i dobro isplanirate vašu strategiju kupovine - bićete spremni da odaberete četvorotočkaša koji će vam po svim karakteristikama odgovarati, ali tako da za njega platite adekvatnu i povoljnu cenu. Srećno u potrazi i kupovini!

polovni automobil, prodaja polovnih automobila, kupovina polovnih automobila, polovnjaci

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno