PODELITE

Kako da operete auto kod kuće: brzo, jednostavno i povoljno

PronadjiAuto 02 Nov 2022 komentara: 0 pregleda: 188
Kako da operete auto kod kuće: brzo, jednostavno i povoljno

Da li ste nekad izračunali koliko novca godišnje ostavljate auto perionicama, za usluge održavanja vašeg voljenog četvorotočkaša? U pitanju su hiljade i hiljade dinara, tokom samo jedne godine. Za isti ili manji iznos možete kupiti perač pod pritiskom, koji ćete koristiti godinama i to ne samo za održavanje automobila, već za razne namene.

Perač pod pritiskom može očistiti sve površine mnogo brže i detaljnije od običnog creva za vodu, a pritom troši znatno manju količinu vode. Možete ga koristiti prilikom čišćenja terase ili dvorišta, pranja automobila ili motocikla, za pranje fasade, uklanjanje tvrdokornih mrlja sa zidova, podova, pa čak i tepiha - pogodan je za sve površine koje se mogu čistiti vodom.


Kako odabrati perač pod pritiskom?


Nisu svi perači pod pritiskom isti. Modeli se razlikuju po osnovnim karakteristikama kao što su maksimalni pritisak, protok vode, snaga motora i maksimalna temperatura dovoda vode. 

Vaše potrebe u pogledu pranja određuju model i snagu koju će imati shopperalati perač pod pritiskom koji će vam biti potreban. 

 

 • Slabiji perač snage motora 1600 W, pritiska do 110 bara i protočnosti vode do 350 l/h su idelani za jednostavnija i manje zahtevna čišćenja poput pranja manjih automobila i baštenskog namještaja, kao i manjih terasa, prilaza, ograde, alata i slično. Ovakvi modeli perača su i najjeftiniji.

 • Nešto snažniji perači s motorom do oko 1900W, pritiska do 130 bara i protoka vode do 400 l/h, su namenjeni čišćenju sličnih površina kao i slabiji perači, samo većih dimenzija. U slučaju da imate veći auto ili prostranu terasu, ili nemate zahtevna čišćenja ali svejedno želite malo jači uređaj, s ovakvim peračem nećete pogrešiti. 

 • Industrijski perači pd pritiskom iznad 130 bara, 2000 W i 400 l/h prvenstveno su namenjeni pranju velikih vozila, cigli i zidova, kao i skidanju boje i tvrdokornih mrlja. Ovi perači rade pod jako velikim pritiskom, jaki su i izdržljivi, te stoga nisu pogodni za osetljive površine, jer ih mogu oštetiti.

 

Perač pod pritiskom zahteva pravilno rukovanje i održavanje, kako bi vam trajao dugi niz godina. Pazite na svoju mašinu, proverite da li curi, zamenite delove koji se habaju i obavezno zamenite ulje u pumpi, otprilike na svakih 300 sati korišćenja. Najbolje je da investirate u kvalitetnu mašinu poznatog proizvođača, koja će dugo vršiti funkciju kojoj je namenjena.


Prednosti perača pod pritiskom za vaš automobil


Prednosti posedovanja mašine za pranje pod pritiskom su sledeće:

 

 • Uklanja sve vrste nečistoća: Perači pod pritiskom dolaze sa različitim postavkama pritiska za lake/srednje/teške zadatke. Mrlje kao što su ulje, mast ili druga tvrdokorna prljavština spadaju u niz teških zadataka, koje mašina za pranje pod visokim pritiskom može da skine sa vašeg automobila. Perači pod pritiskom dolaze sa dodacima kao što su rotirajuće mlaznice, mlaznice za peskarenje, hemijski injektori itd., koji olakšavaju uklanjanje čvrstih mrlja, boje, cementa itd.

 • Ušteda vremena: U proseku će vam biti potrebno 10 minuta da očistite vaš automobil pod niskim pritiskom. Za pranje teško zaprljanog automobila može biti potrebno duplo više vremena, ali ako znate kako da radite sa mašinom, gotovo je nemoguće potrošiti više od sat vremena na čišćenje automobila.

 • Ekonomičnost: Sa mašinom za pranje pod pritiskom ćete koristiti duplo manje vode (čime brinete i o životnoj sredini i raspoloživim resursima vode), a ako se o njoj pravilno brinete, trajaće vam i do 10 godina, čime ćete uštedeti značajne sume novca na pranju automobila u profesionalnim auto perionicama.


Poliranje automobila


Kada je vaš automobil besprekorno čist, vreme je da mu podarite završni sjaj, koji će učiniti da izgleda kao da ste ga upravo dovezli iz salona automobila. U tom zadatku će vam pomoći shopperalati polirke za auto, uređaji koji spadaju u grupu brusilica, a koji stvaraju glatke i sjajne površine rotacionim brusenjem. Polirke su pogodne za kućnu i profesionalnu upotrebu, lake su za rukovanje, vrlo efikasne i ekonomične.

Prašina, mikroskopske čestice prljavštine i masti, ptičiji izmet, insekti, atmosferske padavine... Svi ovi faktori ugrožavaju boju vašeg automobila. Ako redovno perete auto (na primer, jednom u 2-3 nedelje), većina nakupina se može ukloniti, ali kako biste smanjili prijanjanje novog sloja nečistoća na vaš auto, obavezno ga nakon pranja ispolirajte.


Kako se koristi mašina za poliranje automobila?


Poliranje ćete obaviti u pet jednostavnih koraka:

 

 1. Prva stvar koju treba da uradite je da očistite automobil, jer i najmanji komadić prljavštine koji je ostao na farbi može dodatno izgrebati boju. Kada je automobil čist, temeljno osušite lak krpom od mikrovlakana. Ovo će pomoći da dobijete glatku površinu koja vam je potrebna za efikasno poliranje.

 2. Nanesite malu količinu laka na glavu za poliranje, a zatim nanesite lak na područje koje treba polirati. Ovo osigurava da je područje podmazano, jer suvi polir može oštetiti vašu boju.

 3. Postavite jastučić na farbu i uverite se da je mašina podešena na sporu postavku. Zatim koristite pufer da nanesete lak po tom području. Podesite pufer na željenu brzinu i izvršite ravnomeran pritisak na farbu. Obratite pažnju da ne pritiskate prejako.

 4. Radite na malim površinama. Polako pomerajte pufer preko sekcije kružnim pokretima da biste stvorili efekat magle. Možda ćete morati da pregledate odeljke više puta.

 5. Završite krpom za poliranje. 

 

Poliranje automobila uklanja ogrebotine (i manje i one uočljivije), dekontaminira boju, koriguje je i obnavlja, dodaje sjaj laku i celokupna karoserija vašeg automobila izgleda osveženo i "podmlađeno". Uverite se i sami i počnite da održavate vaš automobil kao profesionalac, uz pomoć perača pod pritiskom i mašine za poliranje.
 

Slike: freepik.com

 

pranja auta, pranje automobile, pranja auta kod kuće

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno