PODELITE

Kako da sami održavate svoj automobil?

PronadjiAuto 27 Dec 2020 komentara: 0 pregleda: 1991
Kako da sami održavate svoj automobil?

Mali i veliki servis su neophodni vašem automobilu kako bi on bio siguran i spreman za vožnju bez obzira na vremenske uslove. Međutim to nije sve. Ukoliko je auto stariji malo malo pa će nešto faliti. Šta ako vam kažemo da možete uštedeti novac između pomenutih servisa i održavati automobil u svom dvorištu?


Prednosti samostalnog održavanja automobila


Jasno je da se u automobil mora ulagati novac, kako bi vas služio svakodnevno. Bezbednost je na prvom mestu i odlazak u servis ne možete izbeći prilikom krupnih popravki motora i redovnih servisa. Ali možete sami da održavate svoj automobil u mekom manjem obimu.

Mi želimo da vam uštedimo novac, tako da vam ostane za romantičnu večeru sa suprugom ili lep udoban džemper. Ukoliko savete iz narednih redova budete usvojili ostaće vam mnogo više novca, koji se može uložiti u dvorište ili kuću. U današnja luda vremena, neophodno je misliti na sigurnost automobila i odabrati adekvatnu kapiju za dvorište. Popularne su pokretne automatske kapije, klizne kapije ali i konzolne kapije koje su praktične i sigurne. Uložite u adekvatna ulazna vrata ili kvalitetan rasad cveća za dvorište koji će vas relaksirati dok ispijate kafu i upijate prve zrake sunca. Nemojte sav novac uložiti u automobil, već izvedite sitne popravke kod kuće! 

Želimo da vam kažemo da ne morate dati poslednju kintu, kako se to moderno kaže, za čišćenje automobila i mnoge druge sitnice. Sve te stvari možete jednako kvalitetno uraditi u svom dvorištu, poštujući savete iz narednih redova.


Detailing automobila kod kuće


Detailing automobila je sve popularniji način pranja, koji čuva unutrašnjost automobila od fleka i čini spoljašnjost blistavom. Predstavlja dubinsko čišćenje kola specijalizovanim sredstvima. U običnim perionicama vrši se takozvano bezkontaktno pranje automobila, a u tu svrhu se koriste sredstva koja mogu oštetiti njegovu boju, kontrolnu tablu ali i sama sedišta. Zato se pojavio novi trend pranja specijalizovanim sunđerima, rukavicama i deterdžentima namenjenim za automobile. Pranje automobila izvodi se do najsitnijih detalja i naziva detailingom, samim tim iziskuje veću količinu novca.

Tretman možete izvesti u svom dvorištu.

U većim autoservisima pronalazimo deterdžente za pranje unutrašnjosti i spoljašnjosti vozila koji čuvaju njegovu lepotu i sjaj. Nisu agresivni i trajaće vam mesecima, tako da uštedite novac. Uz njih kupite mikrofiber rukavice ili krpe za poliranje i izdvojite sat do dva vremena za detailing automobila. Nakon nekoliko meseci uštedećete lepu sumicu novca, ali i sprečiti da vam bezkontaktnim sredstvima unište lepotana.


OBD dijagnostika može od kuće i to preko pametnog telefona


Dijagnostika automobila je tehnika pronalaska kvara uz pomoć računara koji automehaničari povezuju sa vašim vozilom. Tehnika je jednostavna ali je usluga skupa, ponekad može izvući iz vašeg džepa nekoliko stotina evra.

Danas je tehnologija napredna i postoji niz aplikacija na pametnim telefonima koji će izvršiti dijanostiku vašeg automobila i signalizirati koji je kvar u pitanju. Potreban vam je android telefon i nekoliko stotina dinara na ručunu (oko šesto dinara). Sa aliekspresa možete poručiti kabl kojim ćete povezati automobil i mobilni telefon. Reč je o adapteru koji je jednakog kvaliteta gde god da ga kupite. Zatim iz prodavnice za aplikacije na mobilnom telefonu skinite takozvani Torque Pro. Možete izabrati i druge aplikacije za OBD dijagnostiku ali ova ima najviše pozitivnih komentara.

Sve što treba da uradite jeste da uključite adapter i aplikacija će registrovati kvar i ispisati ga pod šifrom. Šifra sadrži nekoliko brojeva i slova a unutar aplikacije dobićete i objašnjenje kvara. Uštedećete novac jer je ponekad  problem samo u svećicama koje možete zameniti kod kuće.


Zamena sijalica, ulja i svećica je jednostavnija nego što mislite


Zamena sijalica, ulja i svećica na automobilu pripada malom servisu ali više ne morate odlaziti kod automehaničara. Iskoristite prednosti mobilnih telefona i na youtube-u pronađite detaljno video uputstvo. Isprobali smo jedno od njih, zamenili smo svećice na vozilu zahvaljujući jednom od kako se to moderno naziva auto blogera. Popravili smo automobil zahvaljujući mladiću koji je rešio da nam uštedi novac i postavi uputstvo koje rešava sitne popravke! Youtube nudi niz preciznih uputstava za druge, manje kvarove, preporučujemo vam da ih iskoristite ukoliko imate vremena za gledanje i mesto za rad! Postoje i različite Fejsbuk i Viber grupe u kojima možete potražiti pomoć ukoliko imate nekih nedoumica.

Iskoristite ušteđeni novac pametno i uložite ga u svoj dom i dvorište, kako bi bili lepšte i sigurnije mesto za život. Mnoge stvari možete uraditi potpuno samostalno ukoliko imate volju i želju za tako nešto.

 

održavanje automobila

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno