PODELITE

Kako da klima uređaj u vašem automobilu bolje hladi

Jelena Todorović 10 Jun 2024 komentara: 0 pregleda: 149
Kako da klima uređaj u vašem automobilu bolje hladi

U predelima sa toplom klimom, klimatizacija se u automobilima koristi i do osam meseci godišnje. Kod nas vrućine ne traju baš toliko, ali daleko od toga da su zanemarljive. Zato smo za vas pripremili nekoliko saveta na temu kako da klima uređaj u vašem automobilu bolje hladi. Jer, veoma je važno da znate da postoje određeni koraci i mere opreza koje treba preduzeti ako želite pravilno da rashladite svoj automobil, i iz svog klima-uređaja izvučete najviše. Pa, da krenemo…

#1. Prestanite sa prethodnim hlađenjem – nije vredno toga

Postoji nešto što mnogi ljudi ne znaju, ili bar nikada nisu razmišljali o tome. Da bi pravilno radila, vaša klimatizacija zavisi od motora. Što se motor brže pokreće, to će i sistem za klimatizaciju raditi bolje. A tačno je i suprotno - ako ne vozite, potrebno je više napora da bi klima radila pravilno.

Umesto da forsirate svoj klimatizacijski sistem odmah nakon što pokrenete automobil, pokušajte ovo: spustite zadnje prozore, krenite, i pustite da ventilator počne da radi. Vozite se oko 30 sekundi, i za manje od minuta, sav topli vazduh će izaći kroz prozore i vaš motor će biti spreman da pokrene klimatizaciju. A ako nije previše vruće i možete da sačekate, još bolje! Vozite se neko vreme pre nego što rešite da uključite klimu.

#2. Biranje više temperature klima uređaja će zagrejati automobil, zato idite na niže

Biranje najniže temperature i pravilno korišćenje ventilatora učiniće celu situaciju ekonomičnijom. Možda verujete da je suprotno, zar ne? Što je niža temperatura, više mora da radi klimatizacija, i više goriva vaš automobil troši ali, to nije tačno.

Tipični sistem za klimatizaciju hladi vazduh do određene temperature – obično niže nego što mislite. Ako verujete da štedite gorivo biranjem nešto više temperature, zapravo ćete imati više štete nego koristi! Dakle, ako izaberete višu temperaturu, klimatizacija će morati da zagreva vazduh, trošeći više goriva u tom procesu.

#3. Treba da znate kada se koristi mod recirkulacije

Fotografija: https://pixabay.com/photos/car-interior-dashboard-6969503/

Modovi recirkulacije vazduha na vašem sistemu grejanja i hlađenja su dizajnirani da regulišu kvalitet vazduha, i udobnost unutar vašeg vozila. Znanje kada ih treba koristiti može da vam pomogne da uštedite gorivo, a da vam ostane podjednako prijatno i udobno.

Biranje moda recirkulacije zatvara otvor za vazduh na prednjem delu automobila, tako da vazduh spolja ne ulazi u vozilo. Recirkulacija vazduha, posebno tokom vrućeg dana, stavlja manji pritisak na motor ventilatora i kompresor vazduha vašeg automobila, poboljšavajući njihovu efikasnost.

Dalje, mod recirkulacije treba koristiti samo kada je klima uređaj uključen. Uobičajena je zabluda da ćete potrošiti sav kiseonik u automobilu ako je dugme za recirkulaciju vazduha uključeno neko duže vreme. Mnogi proizvođači, međutim, preporučuju da ga uključujete samo kada je potrebno, kao na primer:

#Kada trebate brzo da ohladite vruć automobil

Koristite mod recirkulacije da pomognete svom klimatizacijskom sistemu da efikasnije ohladi vaše vozilo, sprečavajući ulazak toplog spoljašnjeg vazduha. Recirkulacija ohlađenog vazduha, umesto uvlačenja svežeg spoljašnjeg vazduha, može brže da ohladi vaše vozilo. Što je duže uključen, to se automobil više hladi.

# Kada treba da sprečite neprijatne mirise da uđu u kabinu

Kada vozite kroz tunel, iza velikog kamiona ili starijeg vozila sa motorom u lošem stanju, prljav vazduh i izduvni gasovi mogu da budu krajnje neprijatni. Prebacite se na mod recirkulacije kako biste sprečili ulazak nečistog spoljašnjeg vazduha u kabinu vašeg vozila.

# 4. Radite stvari sami, isključite start/stop sistem

Noviji automobili dolaze sa automatskom funkcijom Start/Stop, obično reklamiranom kao sistemom za uštedu goriva. On će raditi kao u reklami, ali će takođe sprečiti kompresor klimatizacije da pravilno radi, kada automatska funkcija isključi vaš motor.

I možda se to ne čini kao mnogo, ali ako se suočavate sa veoma toplim vremenom i zaglavljeni ste u saobraćaju, imaćete loše iskustvo pitajući se zašto klimatizacija ne radi kako bi trebalo.

#5. Održavajte svoj filter klimatizacije čistim

Pobrinite se da na vreme proverite svoju automobilsku klimatizaciju, kao što to radite sa klima uređajem kod kuće. Prljavi filteri sprečavaju optimalno korišćenje klimatizacije, što dovodi i do trošenja veće količine goriva nego što bi trebalo.

Danas je prilično lako proveriti filtere vašeg automobila, pa zato obavezno pročitajte priručnik, da biste znali kako se to radi. I znajte da ako ne menjate prljave filtere, ne štedite novac, već trošite više goriva nego obično.

# 6. Isključite automatsku kontrolu klime ukoliko je to moguće

Automatska kontrola klime je sistem klimatizacije koji održava unapred podešenu unutrašnju temperaturu vašeg automobila na željenom nivou. Ali, automatska kontrola klime neće brže rashladiti temperaturu u kabini vašeg vozila, tako da ovu funkciju jednostavno možete da isključite.

Većina automobila sa ovom funkcijom koristi ventilator za podešavanje temperature, a ne klimatizaciju, dajući loše rezultate u celini. Umesto toga, radite stvari ručno i izaberite pravu temperaturu pogodnu baš za vas.

I na kraju…

Fotografija: https://pixabay.com/photos/shoes-legs-car-car-window-woman-434918/

Kao i obično, klima uređaja se setimo onda kada dnevne temperature počnu da prelaze 30˚C. Onda ponekad shvatimo da ne hladi, da smo totalno zaboravili na filter, ili da imamo neki veći problem. Da se to ne bi desilo, mislite na vreme, jer ništa nije gore nego da krenete na letovanje, i usput shvatite da vam klima u automobilu ne radi.

Proverite i otklonite kvar na vreme, a ako nemate vremena, uvek postoji i drugo rešenje. Možete za put da iznajmite automobil kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer Express. I to je bolje nego da na duži put, po vrućini, krenete automobilom u kome ne radi klima uređaj.

Mislite na vreme i srećan put!

 

Naslovna fotografija: https://pixabay.com/photos/air-conditioning-car-climate-control-7408587/

rent a car, menadžer, kako da klima bolje hladi

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno