PODELITE

Zašto vam se auto trese?

Jelena Todorović 05 Sep 2023 komentara: 0 pregleda: 372
Zašto vam se auto trese?

Kada vozite svoj automobil, sasvim sigurno očekujete glatku vožnju dok krstarite autoputem. Ali, u poslednje vreme osećate se kao da ste prošli kroz proces centrifuge u veš-mašini. Trešenje i vibriranje na putu nije normalno prilikom svakodnevne vožnje, recimo do posla. Vreme je da istražite zašto vam se auto trese, pa hajde da vidimo moguće razloge za to…

Poravnanje

Vibracije su obično uzrokovane neravnotežom ili neispravnim pneumatikom, savijenim točkom ili istrošenim homokinetičkim zglobom pogona. Možda ćete primetiti da se automobil trese dok je pokretu gore-dole, a možda ćete i osetiti vibracije kroz sedište, volan ili čak u papučici kočnice.

Stanite, pogledajte i oslušnite

Iako postoji mnogo mogućih uzroka vibracija, posmatranje pod kojim uslovima se vibracije dešavaju, može da pomogne kako vama, tako i vašem serviseru, da pronađete izvor problema. Evo nekih mogućnosti, koje treba istražiti:

# Da li se vibracija pogoršava kako se brzina povećava?

# Da li se to dešava samo pri određenim brzinama? Koje su brzine u pitanju?

# Da li se čini da je vibracija koncentrisana u sedištu automobila?

# Da li se, dok se auto trese, čuje i nesnosna buka?

# Da li se auto trese dok miruje, ili dok motor radi?

# Da li se čini da je pokret koncentrisan na volan?

Problemi sa točkovima i gumama

Najčešći uzrok vibracija su problemi sa točkovima ili gumama. Potencijalni problemi uključuju nepravilan balans, neravnomerno habanje pneumatika, odvojeni gazeći sloj gume, gume nepravilnog oblika, oštećeni točkovi, pa čak i labave matice.

Mnogi od ovih problema se mogu izbeći rutinskim pregledima automobila, kao što su vizuelni pregled točkova i guma, provera i podešavanje pritiska u gumama i provera zategnutisti matica. Vaš redovan raspored servisiranja treba da uključuje i održavanje odgovarajućeg pritiska u gumama, rotiranje guma i balansiranje točkova. Poravnanje točkova takođe treba da se vrši u odgovarajućim intervalima.

Istrošeni delovi i zglobovi vešanja

Labavost u komponentama ogibljenja ili sistema upravljača može uzrokovati da se vaš volan trese. Preterano istrošeni kuglični zglobovi ili krajevi vučne šipke onemogućavaju pravilno poravnanje vašeg vozila. Zato odvezite svoje vozilo kod mehaničara da pregleda kuglične zglobove i druge komponente, kako bi mogao da identifikuje uzrok trešenja volana vašeg automobila.

Motor i menjač

Ako se vibracija dešava kada vozite, i nastavlja se i kada zaustavite automobil, dok motor radi, ili ako se čuje buka dok se automobil trese, trebalo bi da se fokusirate na motor i menjač. Jer, u tom slučaju, može da bude nešto u vezi sa njima.

Slomljen ili labav nosač motora ili menjača, može biti jedan od mogućih krivaca, a isto tako, može biti pokvaren i ventilator hladnjaka. Slomljeni ventilator će obično biti van ravnoteže i on može da izazove vibracije kada se okreće. Međutim, većina automobila ima ventilatore hladnjaka na električni pogon, koji rade samo kada temperatura rashladne tečnosti pređe određeni nivo. Zato, ako su vibracije sporadične, i dešavaju se samo kada je motor zagrejan, uzrok može da bude ventilator, ali se to dešava prilično retko.

Oštećeni ili istrošeni rotori kočnica

Ako osetite vibracije na volanu i na papučici kočnice, to može biti znak da imate problem sa rotorom kočnice. Ako rotori imaju prekomerno isticanje ili varijaciju debljine, kočione čeljusti mogu da vibriraju dok gazite kočnicu.

Može se desiti da čak osetite i kako vam se volan i pedala kočnice tresu. Svakako odvezite vozilo svom pouzdanom mehaničaru da pregleda rotore kočnica vašeg auta, kao i ceo kočioni sistem, kako biste osigurali bezednost i pravilan rad vašeg vozila, bez neprijatnih vibracija, i mogućih iznenađenja.

I to bi bilo to…

Da, to bi, otprilike, bili osnovni razlozi neprijatnog trešenja vašeg automobila. Ako krećete na put, tim pre treba što pre da se rešite ovih neprijatnih vibracija.

Ali, ako za to nemate vremena, jer ste trešenje primetili neposredno pred put, uvek možete da iznajmite auto iz bogatog voznog parka neke rent a car agencije kao što je Unirent. Sve je bolje, nego da na put krenete sa autom koji počne da štuca i pocupkuje, jer ovo ne samo da je neprijatno, već je i opasno, a bezbednost nam je svima na prvom mestu.

Srećan put i vozite bezbedno!

 

Fotografije: Unsplash.com

pronadji auto, rent a car, unirent, zašto se auto trese

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno