PODELITE

Saveti za vožnju automobila sa automatskim menjačem

Anđelka Pavlović 25 Jan 2024 komentara: 0 pregleda: 85
Saveti za vožnju automobila sa automatskim menjačem

U svetu automobila, kontinuirani tehnološki napredak stvara stalnu debatu između tradicionalnih i modernih rešenja. U tom kontekstu, automatski menjači su postali neizostavni deo savremenog automobilizma. Njihova popularnost raste iz godine u godinu, obećavajući vozačima veću udobnost, jednostavnost upravljanja i efikasniju vožnju. Naravno, još uvek je niz predrasuda koje sežu iz prošlosti, naročito na teritoriji Balkana gde dominiraju automobili sa manuelnim menjačima. Bez obzira da li ste veteran na putevima ili novajlija u svetu vožnje, treba pružiti šansu  otkriti kako automatici oblikuju budućnost vožnje.
Prvi komercijalno dostupan automobil sa automatskim menjačem bio je "Oldsmobile Hydra-Matic," koji je predstavljen 1940. godine od strane General Motors. Ubrzo nakon toga, automatski menjači su postali sveprisutni u industriji automobila, evoluirajući kroz decenije u različite tipove i tehnologije koje danas srećemo na putevima.

Razlike između automatskog i manuelnog menjača

Globalni trend u automobilskoj industriji je sve više usmeren ka proizvodnji automobila sa automatskim menjačem. U poslednjim decenijama, automatski menjači su postali popularniji zbog povećane udobnosti, jednostavnosti upravljanja i efikasnije vožnje u urbanim sredinama. Automatski i manuelni menjači su dva glavna tipa prenosa snage u automobilima, svaki sa svojim karakteristikama i prednostima. Automatski menjači, omogućavaju vozaču da se fokusira na vožnju, jer sistem automatski obavlja promene brzina. To je posebno korisno u gradskoj vožnji ili gužvama, gde vozač ne mora konstantno da prilagođava brzinu. Osim toga, automatski menjači često pružaju udobnost i olakšavaju upravljanje vozilom, što je razlog zašto su popularni u mnogim savremenim automobilima.
S druge strane, manuelni menjači zahtevaju aktivno učešće vozača. Vozač mora ručno birati i menjati brzine. Ova vrsta menjača često pruža veću kontrolu vozaču, naročito ljubiteljima automobila koji uživaju u sportskom načinu vožnje. Manuelni menjači su često povezani sa sportskim automobilima i vozačima koji žele osećaj direktnog upravljanja vozilom. Izbor između automatskog i manuelnog menjača zavisi od ličnih preferencija vozača. Automatski menjači pružaju praktičnost i lakoću upravljanja, dok manuelni menjači nude veću kontrolu i sportski osećaj tokom vožnje.

voznja, automatik, voznja automatika, automatski menjac

Održavanje automatskog menjača

Održavanje manuelnog i automatskog menjača uključuje različite troškove i postupke. Manuelni menjači često zahtevaju redovnu zamenu ulja, provere spojnica i moguće zamene istrošenih delova, što može smanjiti ukupne troškove održavanja. Automatski menjači, sa svojom kompleksnijom elektronikom, često zahtevaju precizno održavanje i dijagnostiku, što može biti skuplje u poređenju s manuelnim menjačem. Servisi za automatske menjače obično uključuju i provere softvera. Manuelni menjači, zbog svoje jednostavnije konstrukcije, često omogućavaju lakše popravke, dok automatski menjači zahtevaju specijalizovano znanje i alate. Zamena automatskog menjača često nosi veće troškove nego zamena manuelnog, ali redovno održavanje oba sistema važno je za produženje njihovog životnog veka i očuvanje performansi. Pratiti preporuke proizvođača za održavanje može pomoći u izbegavanju ozbiljnijih popravki i smanjenju ukupnih troškova.

Da li je lakše voziti automatik?

Izbor između automatskog i ručnog menjača u vožnji često zavisi od ličnih stavova i iskustava vozača. Postoje različite grupe vozača koje pristupaju ovoj dilemi na različite načine.
Iskusni vozači, koji su navikli na tradicionalne automobile sa ručnim menjačem, često izražavaju odbojnost prema automatskim menjačima. Teško ih je ubediti da pređu na automatike i čvrsto se drže tog stava. Za njih, proces ručnog menjanja brzina  predstavlja osećaj kontrole i povezanosti sa vozilom koji je teško zamisliti uz automatski menjač.
S druge strane, postoje iskusni vozači koji su oduševljeni automatskim menjačima. Ovi vozači cene jednostavnost i udobnost koju pruža automatski menjač, posebno u urbanim sredinama gde se često suočavaju s gužvama i zaustavljanjem na semaforima.
Mladi vozači često donose svoj izbor na osnovu svojih ličnih iskustava i uslova vožnje. Oni koji uživaju u dinamičnoj vožnji i doživljaju menjanje brzina kao izazov, često biraju ručni menjač. Sa druge strane, mladi vozači koji se najviše kreću u gradskim uslovima, gde se često zahteva često kočenje i ubrzanje, često preferiraju automatske menjače zbog jednostavnosti i lakšeg upravljanja.
Kada su u pitanju auto-škole, postoji jedna zanimljiva praksa u Nemačkoj. Naime, tamo je obavezno učenje i polaganje vožnje na vozilima sa ručnim menjačem. Ovaj pristup ima za cilj obuku vozača na tradicionalan način, pružajući im veštinu upravljanja vozilom s ručnim menjačem. Ukoliko se vozač ne obuči na ovaj način, njegova dozvola će biti ograničena samo na automatske automobile.
U krajnjoj liniji, pitanje da li je lakše voziti automatski ili ručni menjač često je subjektivno. Oba principa imaju svoje prednosti i nedostatke, a konačni izbor je definitivno stvar ličnih odluka. Kod nas je u Srbiji ta podela bukvalno po istom principu da li ste za dizelaše ili benzince i tu nema rasprave.

automatski menjac, menjac, automatik, voznja automatika

 

Najvažniji saveti za vožnju automobila sa automatskim menjačem

Evo nekoliko najvažnijih saveta za vožnju automatika : 

  • Držite nogu na kočnici kada startujete automobil.
  • Naučite osnovne funkcije automatskog menjača, poput "Drive", "Park", "Reverse" i "Neutral".
  • Pravilno koristite kočnicu i gas kako biste postigli glatke promene brzina.
  • Pripazite na semafore i znakove kako biste osetili potrebu za zaustavljanjem ili ubrzanjem.
  • Ne koristite levu nogu na kočnici, jer to može dovesti do nesigurnog kočenja.
  • Kada se zaustavite, prebacite menjač u "Park" i podignite ručnu kočnicu.
  • Pripazite na brzinu i prilagodite je uslovima puta.
  • Izbegavajte brzu promenu između "Drive" i "Reverse" kako biste sprečili oštećenje menjača.
  • Redovno održavajte automobil, uključujući i menjač, kako biste produžili njegov vek trajanja.
  • Uvek budite svesni svoje okoline i pridržavajte se saobraćajnih pravila.

Zaključak:

Automatski menjači su postali neizostavni deo savremenog automobilizma. Odluka između automatskog i manuelnog menjača je lična koliko i izbor motora kada birate automobil. Održavanje automatskog menjača može biti skuplje, ali redovno praćenje preporuka proizvođača je ključno za produženje životnog veka i očuvanje performansi. Obe opcije imaju svoje specifične prednosti i nedostatke, ali je činjenica da će vremenom na tržištu dominirati automobili sa automatskim menjačem.

Fotografije : 

https://unsplash.com/photos/black-gear-shift-Wec3M4dY_LE

https://unsplash.com/photos/time-lapse-photography-of-man-riding-car-MyjVReZ5GLQ

https://unsplash.com/photos/black-and-silver-gear-shift-lever-FdAXItuGDnY

 

voznja, voznja automobila, automatski menjac, automatik, voznja automatika

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno