PODELITE

Sa kojim je izazovima suočena rent a car industrija u narednim godinama

Nenad Savić 18 Aug 2023 komentara: 0 pregleda: 96
Sa kojim je izazovima suočena rent a car industrija u narednim godinama

Rent a car industrija, koja je slobodno možemo reći, jedna od  ključnih komponenti svetske mobilnosti, će se u narednim godinama suočiti sa nekoliko poteškoća. Osim uobičajenih izazova kako što su upravljanje voznim parkom, njegovo stalno zanavljanje novim modelima, održavanje vozila i maksimizacija njihove operativne efikasnosti, pronalaženje načina da se smanje troškovi uz istovremeno poboljšanje kvaliteta usluge, sada je potrebno odgovoriti i na neke nove probleme i zahteve koje donosi budućnost.

Da bi opstale i uspele da se i dalje razvijaju i šire, rent a car agencije moraju da prilagode svoje poslovanje, svoje biznis modele i strategije. To jednako važi za velike globalne igrače, ali i za male kompanije koje imaju regionalno i lokalno značenje.

 

1. Uticaj pandemije COVID-19

Čini se kao da je pandemija korona virusa daleka prošlost, ali njene posledice se još uvek osećaju. Pandemija je u velikoj meri uticala na dramatičan pad u turizmu i saobraćaju, kao i na drastično smanjivanje putovanja. S tim u vezi, smanjila se i potražnja za uslugama rent a car agencija. Zatvaranje granica i ograničenja putovanja su uzrokovali veliki pad njihovih rezervacija i prihoda. Da bi osigurale svoje poslovanje ali i sigurnost svojih klijenata, rent a car agencije su morale brzo da se prilagode situaciji, da uključe mogućnost fleksibilnijeg otkazivanja rezervacija i da usvoje stroge higijenske standarde. Neke su u tome uspele, neke nisu.

Sada su granice potpuno otvorene, ponovo se putuje, ali oporavak nije lak. Dosta agencija se nalazi u gubicima, vozni park nije obnovljen, rate za kredite pristižu, a deo njihovih klijenata se preorijentisao na druge vrste prevoza (na primer, avio kompanije koje se nalaze u istom problemu nude veoma povoljne cene karata kako bi privukle što više putnika, što sa svoje strane umanjuje promet rent a car agencijama). Oporavak rent a car industrije zahteva usvajanje novih strategija koje će balansirati kratkoročne zahteve i dugoročne promene u načinu putovanja. Kompanije moraju da budu spremne na još uvek velike i nepredvidljive fluktuacije u potražnji i da implementiraju fleksibilne strategije u određivanju cena.

 

2. Novi modeli prevoza i mobilnosti

Neke relativno nove usluge kao što su auto klubovi za delenje prevoza (Uber, BlaBlaCar, Lyft, Car2Go i drugi), veći akcenat na gradski prevoz, sve veće korišćenje kućne dostave (Wolt, Glovo), pojava električnih skutera, trotineta i bicikala, su postale veoma konkurentne rent a car agencijama. Mnogi stanovnici gradova se odlučuju za zajedničke opcije mobilnosti u odnosu na tradicionalno iznajmljivanje automobila. Novi i tehnološki veoma potkovani startupi, ulaze u oblast iznajmljivanja vozila sa inovativnim poslovnim modelima. Peer to peer platforme za deljenje automobila, na primer, omogućavaju vozačima da iznajme svoje lično vozilo, pri tome ptpuno zaobilazeći tradicionalne rent a car agencije. Ovakvi trendovi pojačavaju konkurenciju i primoravaju već etablirane igrače da se prilagođavaju i pronalaze načine za opstanak na tržištu.

izazovi ispred rent a car agencija

3. Težnja ka održivosti prevoza i ekološke inicijative

Sve veća ekološka svest utiče na izbor korisnika prevoza više nego ikada ranije. Rent a car kompanije se nalaze pod pritiskom da u svoje poslovanje uključe ekološki prihvatljiva rešenja. To uključuje ponudu električnih i hibridnih vozila, kao i primenu ekoloških politika i praksi u garažama i voznim parkovima, od održavanja vozila do njihovog servisiranja.

 

4. Uticaj tehnoloških inovacija

Kao i šira automobilska industrija i sektor iznajmljivanja vozila je pod uticajem tehnološkog napredka. Integracija digitalnih platformi, socijalnih  mreža, mobilnih aplikacija i naprednih sistema rezervacija u veikoj meri transformiše način na koji klijenti rezervišu vozila. Rent a car agencije su prinuđene da prate tehnološke proboje i da stalno ulažu ne samo u interfejse koje su prilagođene klijentima, već i u bezbednost i zaštitu njihovih podataka.

Deo strategije treba da bude i priprema za prihvatanje autonomnih vozila. Iako do potpuno autonomne vožnje može da prođe još nekoliko decenija, agencije treba da budu spremne i da vizionarski gledaju u budućnost da ne bi bili iznenađeni. Još sada treba da se naprave planovi kako će (eventualna) pojava autonomnih vozila uticati na njihove operacije, modele osiguranja i iskustva korisnika.

 

5. Zakonski izazovi

Kompanije koji se bave iznajmljivanjem vozila rade u složenom regulatornom okruženju. Novi zakoni i propisi koji se odnose na emisije izduvnih gasova vozila, bezbednosne standarde i privatnost podataka, imaju značajan uticaj na njihov rad. Emisije štetnih materija (CO2, CO, azotni oksidi, količina olova, benzeni, benzoli, itd) u izduvnim gasovima vozila se strogo mere, i svake godine se njihov prag sve više spušta. Prilagođavanje ovim promenama zahteva stalnu budnost i poštovanje zakona.

 

6. Korisničko iskustvo i lojalnost

Korisničko iskustvo klijenata je oduvek bilo važno, ali sa sve većim mogućnostima transporta i proširenim izborom opcija, ono postaje od krucijalnog značaja. Rent a car agencije moraju da se fokusiraju na personalizovane usluge, i iskrenu i jasnu komunikaciju, sa ciljem da razvijaju lojalnost kod svojih klijenata.

 

Završna reč

Živimo u dinamičnom svetu u kome vladaju stalne promene koje zahtevaju stalna prilagođavanja. To važi i u oblasti transportnih usluga i iznajmljivanju vozila. Da bi opstale na ovakvom tržištu i savladale navedene izazove, od rent a car kompanije se zahteva stalna agilnost, kreativnost i inovativnost. Poslovni modeli treba stalno da se prilagođavaju, trendovi da se prate, da se investira u tehnologiju i održivost. Ne sme se zaboraviti ni korisničko iskustvo klijenata koje postaje sve važnije. U ovakvom promenjivom i zahtevnom okruženju, uspeće samo najsposobniji.

 

Izvor slika Pexel

rent a car agencije, budućnost poslovanja rent a car agencija, izazovi za rent a car agencije,

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno