PODELITE

Prolećna zamena pneumatika i kako se kroz istoriju menjala tehnologija proizvodnje guma?

Anđelka Pavlović 25 Mar 2024 komentara: 0 pregleda: 121
Prolećna zamena pneumatika i kako se kroz istoriju menjala tehnologija proizvodnje guma?

Razvoj pneumatika kroz istoriju je fascinantan proces koji je evoluirao od prvih primitivnih konstrukcija do savremenih guma prilagođenih različitim vremenskim uslovima i potrebama vozača. Počeci sežu u daleku prošlost kada su prvi točkovi bili napravljeni od drvenih ili metalnih krugova koji su direktno dodirivali tlo. Ova rešenja su bila prilično neudobna, a stabilnost i vučna moć su bili ograničeni.

Kroz vreme, tehnologija pneumatika je napredovala, a ključno je bilo dodavanje gumenog sloja oko točka kako bi se poboljšala vučna moć i udobnost. Prvi pneumatici su imali unutrašnje cevi koje su se pumpane vazduhom, što je omogućilo bolje apsorbovanje udaraca i manje trenje.
Danas, naravno imamo širok spektar pneumatika, uključujući letnje, zimske i all season gume, svaka sa svojim karakteristikama i prednostima. Letnje gume su optimizovane za vožnju po suvim i  putevima, vrelom asfaltu, pružajući dobro prijanjanje i stabilnost. Zimske gume, s druge strane, imaju posebne šare i mekšu gumu koja omogućava kretanje po snegu i ledu, pružajući veću bezbednost tokom zimskih meseci.
Ovaj kontinuirani razvoj tehnologije pneumatika od prvih točkova do modernih guma koje su prilagođene različitim uslovima vožnje svedoči o neprekidnom traganju za poboljšanjem performansi i bezbednosti na putevima.

Razvojni put pneumatika kada su u pitanju materijali

Počeci pneumatika su jednostavni, sa osnovnim materijalima kao što su prirodna guma i tekstilne tkanine. Međutim, kako su vozila postajala složenija, tako su se i gume morala prilagođavati novim zahtevima u pogledu performansi, izdržljivosti i sigurnosti.
U ranim fazama razvoja, gume su bile prilično jednostavne sa jednostavnim dizajnom i ograničenim performansama. Međutim, dolaskom industrijske revolucije i napretka u hemijskoj industriji, počeli su se razvijati nove vrste materijala koji su omogućili stvaranje naprednijih guma. Sintetičke gume, postale su sve popularnije, što je omogućilo proizvođačima da stvaraju gume sa boljim karakteristikama izdržljivosti i prijanjanja.
U isto vreme, točkovi su takođe prolazili kroz transformaciju Klasični drveni točkovi zamenjeni su metalnim točkovima, a kasnije su se pojavili i točkovi od legura metala, koji su bili lakši i jači, što je doprinelo boljim performansama vozila.
Jedan od ključnih trenutaka u razvoju guma bio je prepoznavanje potrebe za specijalizovanim pneumaticima za različite sezone i uslove vožnje. 


Letnje, zimske, all seasons gume ?

Guma koja je idealna za letnje uslove možda neće pružiti iste performanse na snegu ili ledu. Iz toga je proizašla potreba za zimskim gumama, koje su optimizovane za vožnju u hladnim i snežnim uslovima, sa dubljim šarama i mekanijom gumom koja omogućava bolje prijanjanje. S druge strane, letnje gume su dizajnirane za vožnju na suvim i toplim putevima, sa šarama koje pružaju stabilnost i kontrolu u tim uslovima.
Kako bi se olakšao prelazak između letnjih i zimskih guma, razvijene su i all season gume. Ove gume kombinuju karakteristike letnjih i zimskih pneumatika, pružajući solidne performanse tokom cele godine. Međutim, važno je napomenuti da all season gume možda neće pružiti iste vrhunske performanse kao specijalizovane letnje ili zimske gume u ekstremnim uslovima.
U današnje vreme, razvoj guma i točkova se nastavlja, sa naglaskom na unapređenju performansi, trajnosti i ekološke održivosti. Inovacije poput pneumatika niskog otpora kotrljanja i pneumatika koji koriste obnovljive materijale sve više dobijaju na značaju, dok se istovremeno radi na smanjenju emisija štetnih gasova i trošenju resursa.

tockovi, pneumatici, auto

Obavezna zamena pneumatika u proleće 

Od 1. aprila, vozači više nisu obavezni koristiti zimske gume na svojim vozilima, pod uslovom da na kolovozu nema snega i leda. Ova promena znači da policija neće kažnjavati vozače koji koriste letnje gume nakon navedenog datuma. Međutim, preporučuje se zamena zimskih guma za letnje kako bi se poboljšala bezbednost i performanse vozila tokom toplijih meseci.
Letnje gume pružaju bolje karakteristike pri visokim temperaturama u poređenju sa zimskim gumama. Njihov dizajn i sastav omogućava veće prijanjanje i kraći zaustavni put na suvom i toplom asfaltu. Sa porastom temperature, zimske gume postaju mekše i gube efikasnost, što može dovesti do dužeg zaustavnog puta i problema sa upravljanjem u krivinama.
Pored toga, letnje gume smanjuju rizik od akvaplaninga. Ovo je posebno važno tokom kišnih dana. Dubina šare letnjih guma takođe igra važnu ulogu u smanjenju rizika od akvaplaninga, pa se preporučuje provera šare prilikom zamene guma.

Zaključak: 

Nadamo se da ste čitajući tekst saznali nešto novo o gumama. 1. April je tu za nekoliko dana, ali mi Vam savetujemo da proučite vremensku prognozu za početak aprila, nemojte žuriti sa zamenom, ako se očekuju zimski uslovi vožnje početkom aprila. Srećan put!

Fotografije :

https://unsplash.com/photos/gray-5-spoke-car-wheel-tVHY6PGb-yM

https://unsplash.com/photos/vintage-red-jaguar-car-qTIJkyeOXY8


 

 
pneumatici, zamena pneumatika, gume, razvoj pneumatika

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno