PODELITE

Najbolja zaštita auta od kradje i provale

PronadjiAuto 21 Nov 2023 komentara: 1 pregleda: 94
Najbolja zaštita auta od kradje i provale


Kada su automobili u pitanju postoji jedno ne baš popularno iskustvo koje kaže da svačiji automobil može biti meta provalnika. Da, i vaš. Pre ili kasnije. Bilo bi lepo da to ne bude nikada ali ne živimo u takvom svetu. Ako želite da povećate šanse da izbegnete provalu ili obijanje automobila ponašajte se odgovorno prema svom automobilu.

Najbolja mera zaštite vašeg vozila je vaše odgovorno ponašanje prema svom vozilu.

Svi oni koji su bili žrtve provale automobila, znaju kakav je osećaj u stomaku dok procenjujete štetu nastalu zbog slupanih prozora automobila. Ima i gore. Kada otkrijete da vam je auto ukraden verovatno se ta nelagoda i loše emocije drastično povećavaju.

Svet u kome živimo nije idealan. Broj stanovnika na planeti se, ono klasično, povećava iz sekunde u sekundu. Uporedo sa tim procesom povećavaju se i neslavne statistike u pogledu provala i krađa automobila u mnogim državama.

Nema pravila. Bilo da živite u velikom gradu, predgrađu ili manjem gradu, kriminal se dešava.  U gradovima prirodno, zbog većeg broja stanovnika, broj takvih neželjenih događaja je sve veći.

Ko voli statistiku neće biti presrećan da zna da se na primer u SAD ukrade svake 21 sekunde jedan automobil. U toj ogromnoj državi više od milion vozila je ukradeno 2022. Ako to sve znamo i da su takve kriminalne aktivnosti u porastu, važno je znati šta možete učiniti da odvratite lopove od svog automobila.

Evo nekoliko jako korisnih saveta kako zaštititi sebe i vaše vozilo:

 

1. Uvek zaključavajte vrata automobila


Jedna od naših slabosti je ušuškanost. Toliko puta niste zaključali vrata i nije bilo porblema. Ipak, može biti problema. Kradljivci automobila imaju svoje rutine. Jedna od njih je da često proveravaju kvake na vratima jer je to lak način da se brzo pristupi vozilu bez pažnje i buke razbijanja prozora.

Imajte to na umu. Ova mala akcija na jedan klik dugmeta u autu može vam uštedeti vreme i muke i možda sprečiti da postanete žrtva obijanja ili krađe automobila. Kako pronaći ukradeni automobil je tema za sebe.

 

2. Ne pomažite lopovima i prestupnicima i nikada ne ostavljajte automobil da radi

 

Čak ni na jedan minut ne ostavljajte automobil da radi a da niste u njemu. Može se činiti bezazlenim ostaviti automobil da radi dok brzo ulazite u kuću ili firmu da uzmete mobilni koji ste zaboravili. Čak i ako je to „samo na trenutak“, olakšavate kradljivcu automobila kada ostavite automobil da radi bez ikoga u njemu.

Možda niste znali, u mnogim državama ili regijama, ostavljanje automobila sa ključem u bravi i u stanju rada je protivzakonito.

 

3. Ne privlačite prestupnike i uklonite vredne stvari sa sedišta automobila

 

Moderni lopovi su vešti. Previše vešto u obijanju i nemojte proveravati njihove sklonosti ka prestupu bez potrebe.

Nije tajna da je potrebno manje od 30 sekundi da lopov razbije vaš prozor i uđe u vaš automobil. Ako ste ostavili neku dragocenost ili nešto što se spolja može protumačiti kao vredno na sedištu automobila ostavili ste mamac koji izoštrenom oku lopova i obijača neće pormaći.

Nemojte iskušavati lopove ostavljajući dragocenosti u automobilu.

Postajete laka meta i jedna od nebrojenih žrtava krađe i provale samo zatošto ste bili neoprezni. Ovo pogotovo važi ako iznajmljujete vozilo preko rent a car agencije, pa možda želite da su vam vredne stvari na oku da ih ne zaboravite.

Dakle, budite pažljivi i ne olakšavajte prestupnicima. Uklonite laptopove, telefone, novac, novčanike i sve druge vredne stvari iz vozila jer je velika većina provala u automobile zato što su ljudi ostavili dragocenosti vidljive spolja kroz staklo automobila.

 

4. Instalirajte uređaj za zaključavanje vozila

 

Osiguranje ne štiti od provale. Ono vam samo omogućuje da sanirate štetu nastalu zbog krađe ili obijanja automobila.

Postoje uređaji, kao što je brava volana, koji predstavljaju dodatnu prepreku i gnjavažu koju kriminalci ne vole. Nije 100% sigurna zaštita, možda ne ni najbolja ali je bolje nego da nema nikakve zaštite. Lopovi često zaobilaze automoible sa ovim sredstvima zaštite jer ima i onih lakših za obijanje i krađu. Mnogo puta lopovi će preći na sledeće vozilo ako vide prepreku na putu njihovog lakog pristupa vašem vozilu.

 

5. I na kraju razmislite o sigurnosnom sistemu

 

Kako kažu najbolji način da budete zdravi je da radite na prevenciji. Prevencija je uvek korisnija od lečenja posledica. Ako živite u kraju gde su krađe normalna pojava, ili vozite automobil koji je privlačna meta za lopove razmislite, možda je najbolja solucija za zaštitu automobila je ugradnja nekog sigurnosnog sistema za auto.

Na primer sigurnosni alarm ili drugi sigurnosni sistem vozila može biti jako dobra ideja. Kradljivci i prestupnici ne spavaju. Oni traže načine da ukradu vozila kako bi lako zaradili novac. Od GPS tragača do osnovnih alarma, bilo šta dodatno da ugradite u vozilo povećavate šansu da odvratite lopova od svog vozila. To vam može biti od pomoći ako se nađete nameti prestupnika.

Zvanične statistike su surove ali takve su kakve jesu. Beleži se porast ukradenih vozila kako polovnih automobila tako i novijih.

Zapamtite!

Ne dovodite u iskušenje lopova! Svako može biti meta. 

Obavezno zaključajte vrata automobila i unesite sve dragocenosti u svoj dom kako biste bili sigurni. Pročitajte i druge blogove i iskustva kako biste se zaštitili od problema kao što su obijanje stana, prevare kod iznajmljivanja stana, skriveni troškovi kod najma vozila i još mnogo toga.

 

*) Imajte na umu da preporuke navedene u ovom članku nisu garancije da ćete primenom ovih saveta izbeći ili sprečiti provalu ili krađu automobila.

 

krađa automobila, provala automobila, saveti, saveti za zaštitu automobila od krađe

KOMENTARI (1)

Tanja
22-Nov-23
Preporuči | +1

ja sam dugoročno iznajmljivala automobil kada sam zbog nedostatka novca morala da sacekam sa kupovinom. vrlo pogodna stvar i uopšte nije tako skupa. bila sam podstanar (iznajmljivala stan) sa sopstvenim automobilom, kada mi je Solis rešio problem sa stanom, počela sam da iznajmljujem automobil..... i skoro sam uspela da postanem vlasnik jednog :) cak se razmiljam da ove zime iznajmim SUV i ne kupujem zimske gume, videcemo

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno