PODELITE

Mali vodič za kupovinu auta na kredit

PronadjiAuto 13 May 2022 komentara: 0 pregleda: 63
Mali vodič za kupovinu auta na kredit

Kupovina novog automobila je san mnogih, ali ne i tako lako ostvariv, i ne baš svima dostupan. Novi automobili koštaju mnogo, a ponekad ni polovni automobili ne zaostaju po pitanju cene. Često nema drugog rešenja nego da se kontaktira sa bankom i uđe u priču o kupovini automobila na kredit. Retki su oni koji su spremni ili u mogućnosti da plaćaju u kešu, pa je kredit u tim slučajevima uglavnom neprevaziđena opcija. Šta je potrebno znati kada kupujete auto na kredit?


Keš krediti za automobile – kada ne želite bilo kakva uslovljavanja


Da biste kupili auto, nije jedina opcija da podignete kredit za auto. Ono što možete uraditi da biste došli do novca za auto jeste da jednostavno podignete gotovinski, odnosno keš kredit, najčešće u evrima. Kada podignete keš kredit, niste dužni da banci objašnjavate za šta ćete keš potrošiti (za auto, putovanje, školovanje...). I kada se odlučite da to budu krediti za automobile, samo od vas zavisi da li će to biti nov ili polovan auto.


Namenski krediti za auto


Često kada banke daju namenske kredite, za njih nude i neke posebne pogodnosti. Takav je slučaj i kada su u pitanju krediti za auto koji spadaju u potrošačke kredite. Od gotovinskog kredita se razlikuje po tome što banka novac uplaćuje direktno prodavcu automobila, na osnovu profakture koju klijent banke donese.

U ovom slučaju se i banka vezuje za automobil, jer u slučaju da klijent ne ispunjava svoje obaveze po pitanju plaćanja rate, banka ima pravo da preuzme i proda vozilo. Takođe, banka se pita i kada dođe do isplaćivanja naknade osiguranja u slučajevima oštećenja vozila, odnosno potrebna je njena saglasnost da bi se šteta naplatila.


Kupovina automobila na lizing


Lizing je takođe opcija koja ima svoje prednosti kada je kupovina novog automobila u pitanju. Ona se ogleda u tome što je lizing, kada se uporedi sa ostalim kreditima za auto, jeftiniji. Međutim, kada kupite auto na lizing, vi niste njegov vlasnik sve dok ga ne otplatite. Kod lizinga kasko osiguranje se podrazumeva, a takođe je obavezno prijaviti se u poseban registar za lizing. Auto na operativan lizing kupuju uglavnom firme kojima je potreban ponekad i veći broj vozila. Kada firma otplati lizing, auto nije njeno vlasništvo, već najčešće uzimaju novo vozilo i ponovo kreću u otplaćivanje.


Zajedničko za sve vrste kredita


Za koji god od navedenih kredita da se odlučite, neophodno je ispuniti neke opšte uslove, kao što je provera kreditne sposobnosti, i procena koliki kredit možete da podignete na osnovu mesečnih primanja, odnosno plate. Za gotovo svaki kredit (osim za dinarske kredite nižeg iznosa) mora se izdvojiti određeni novac za učešće, naročito za kredite u evrima ili bilo kojoj drugoj stranoj valuti.

Kamata se plaća za svaki od pomenutih kredita, kod nekih je niža, a kod nekih viša, a rok otplate uglavnom ide do 10 godina. U svakom slučaju, krediti su odličan način da sebi priuštite novo, sigurno vozilo, koje je pod garancijom, i tako ne razmišljate o tome da li ste bezbedni u svom automobilu.

 

 

kupovina auta, kupovina auta na kredit

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno