PODELITE

Korisni saveti za bezbednu vožnju po snegu i ledu

Jelena Todorović 08 Dec 2023 komentara: 0 pregleda: 170
Korisni saveti za bezbednu vožnju po snegu i ledu

Kada su u pitanju zaleđeni kolovozi, najvažnija stvar koju možete da uradite da biste izbegli saobraćajnu nesreću je da uopšte ne vozite. Čak i ako morate da odložite poneki sastanak na poslu, ili putovanje koje ste dugo planirali, razmislite o tome da ostanete kod kuće kada su uslovi loši, i predviđa se da će se vreme pogoršati. A ako, ipak, morate na put, pre nego što krenete, pogledajte naše korisne savete za bezbednu vožnju po snegu i ledu. Jer nikad se ne zna, možda vam baš neki od njih pomogne da izbegnete nesreću.

17 saveta za vožnju po crnom ledu ili snegu

#1. Imajte odgovarajuće zimske gume, pravilno napumpane. Zimske gume su vredne toga, posebno ako naiđete na led.

#2. Obavezno ponesite lance za sneg, i ako put postane klizav, upotrebite ih. Jeste, ponekad je teško namestiti ih, ali u ovakvim trenucima, zaista vredi.

#3. Nemojte biti previše samouvereni u vezi sa vučom, samo zato što imate pogon na sva četiri točka. Ova vozila se ne zaustavljaju, ali i ne upravljaju bolje na ledu od standardnih, sa pogonom na dva točka. Čak i gume za sneg vam možda neće pružiti potpunu vuču na ledu.

#4. Lakše sa gasom, usporite. Ako dođe do proklizavanja, manje je verovatno da ćete oštetiti svoje vozilo, ili sebe.

#5. Sve radite polako, i nežno. I kada ubrzavate, a posebno kada kočite.

#6. Povećajte rastojanje između vašeg i susednog vozila. Imajte na umu da će vam u slučaju da morate do kočite, biti potreban deset puta duži zaustavni put, u odnosu na ono na šta ste navikli na suvom kolovozu.

#7. Nemojte ni da pomišljate na obilaženje drugih vozila. A ako neko pokuša da vas obiđe, lagano se pomerite što je moguće dalje, da biste mu dali više prostora da prođe. Nažalost, uvek se može desiti da i njemu prokliza auto dok vas obilazi, tako da je bolje da se odmaknete i pustite ga da prođe. Što bi se reklo, strpljen-spašen!

#8. Ne koristite termometar u automobilu kao jedini sud o tome koliko je put klizav. Vazduh se zagreva brže od kolovoza, tako da čak i kada vaš termometar kaže da je temperatura iznad 0˚C, kolovoz može da bude smrznut. Potražite led na brisačima, bočnim retrovizorima, putokazima ili drveću, kao drugim znacima da je potreban dodatni oprez.

#9. Izbegavajte vožnju noću ili rano ujutru, kada je najhladnije

https://unsplash.com/photos/red-car-on-road-ld0flcYUP7U

#10. Ne možete uvek videti kako dolazi zaleđeni deo puta. Tzv. crni led je tanak sloj leda koji zapravo izgleda kao voda na putu. Zato pazite na znake zaleđivanja na drugim mestima i imajte na umu ove savete, kada vozite po crnom ledu.

#11. Budite posebno oprezni na mostovima, nadvožnjacima i rampama. Oni su prvi koji se smrzavaju, a poslednji koji se odmrzavaju, tako da brzo postaju hladniji od asfalta, jer su betonski, i nemaju izolaciju koju pruža tlo.

#12. Takođe, budite oprezni i kada menjate nadmorsku visinu. Na planinskim prevojima, najgori delovi puta su najčešće one zaleđene tačke u zasenčenim uglovima.

#13. Ako primetite da kiša ili sneg prelaze u ledenu kišu dok vozite, pokrenite odmrzivač. Ne dozvolite da vam se led zalepi za vetrobransko staklo. Nije bezbedno pokušavati da vidite kroz mali, nezaleđeni deo vetrobranskog stakla, i samo nastavite da vozite. Ako je neophodno, zaustavite se na bezbednom mestu i sastružite led strugačem.

#14. Kako da vozite nizbrdo po klizavim uslovima: ako imate antiblokirajuće kočnice (ABS), počnite da ih koristite na vrhu brda što je sporije moguće, ostavljajući svoje vozilo u normalnom stepenu prenosa. Koristite lagan, stalan pritisak na pedalu kočnice, da biste održali pravu brzinu. Ovo omogućava vašem kočionom sistemu da održi vuču. A ako nemate ABS, krenite polako i držite taj tempo sa laganim pritiskom na kočnice.

#15. Nikada ne koristite tempomat u ledenim uslovima. To može dovesti do toga da se točkovi okreću različitim brzinama, i da izgubite kontrolu nad upravljačem.

#16. Ako iznenada osetite kao da vaše vozilo lebdi, skinite nogu sa gasa, ali ne pritiskajte kočnice, što može dovesti do proklizavanja.

#17. Najbolji način da budete bezbedni tokom vožnje po ledu je strpljenje. Pustite da prođu vozila koja su ispred vas, i dajte sebi dovoljno vremena.

I na kraju...

https://unsplash.com/photos/asphalt-road-between-trees-under-blue-clear-sky-during-daytime--eDpBjt6UL0

Kao što vidite, kada su u pitanju sneg i led, najbolja opcija je da uopšte ne vozite, a ako baš morate, budite pažljivi, i ništa ne radite ni brzo, ni naglo. Sve komande koristite polako i nežno, naoružajte se strpljenjem, i držite se naših proverenih, korisnih saveta.

A o svemu tome, verovatno ćete brinuti još više ako ne vozite svoj, već automobil iznajmljen kod neke od rent a car agencija kao što je Menadžer. Zato, vozite oprezno, lagano i strpljivo.

Srećan put!

 

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/white-mini-cooper-in-road-7tE7WH0ixPk

rent a car, menadžer, vožnja po snegu i ledu

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno