PODELITE

Koja mi motociklistička kaciga odgovara?

PronadjiAuto 02 Oct 2022 komentara: 1 pregleda: 341
Koja mi motociklistička kaciga odgovara?

Svako ko želi da nabavi moto-kacigu je razmažen izborom. Ovo je zato što su ove kacige dostupne u svim mogućim oblicima, bojama, varijantama i veličinama. Ali, koja je motociklistička kaciga prava za vas?

Pri kupovini kacige, vodite računa o tome da ona nije modni detalj, već prvenstveno treba da ponudi maksimalnu sigurnost i udobnost, kako bi vas zaštitila od povreda opasnih po život, u slučaju nezgode.

Ipak, nabavka kacige je praćena mnogim pitanjima - Šta treba uzeti u obzir kod kupovine kacige za vožnju motora? Da li postoje velike razlike između pojedinih vrsta šlemova? Hoće li mi naočare biti dovoljne ili mi je potrebna kaciga sa vizirom? Koliko jedna moto-kaciga mora biti čvrsta?

U tekstu koji sledi pojasnićemo vam najčešće nedoumice, kako biste se odlučili za motociklističku kacigu koja će vas zaštititi na pravi način.


Na koje kriterijume paziti pri kupovini kacige za motocikl?


Ova tri saveta će vam pomoći da bez mnogo premišljanja odaberete odgovarajuću kacigu:

 

  • U zavisnosti od toga koji ste tip motocikliste, za vas su pogodne različite vrste kaciga. Ako volite duge ture, najbolji su šlemovi na preklop i kacige za celo lice. Cross ili enduro šlemovi su pravi izbor za off-road vozače. Svako ko voli da na svom motoru udobno krstari gradom, može uživati u vožnji sa modernom jet-kacigom.
  • Ipak, bez obzira koja vam je kaciga za motocikle omiljena, ona mora savršeno da pristaje, jer samo tako obezbeđuje maksimalnu zaštitu. Pored veličine kacige, obratite pažnju i na kopču, na kaišu za bradu, jer svaka vrsta zatvarača ima svoje prednosti i mane. Ovo važi i za vizire. Većina tipova kaciga vam pruža mogućnost zamene vizira, ali ne sve. Na primer, ako izaberete jet-kacigu sa vizirom, morate se odlučiti da li želite da se trajno vozite sa Pinlock-sistemom, providnim ili zatamnjenim vizirom.
  • Kada je u pitanju bezbednost, najbolje je koristiti kacige sa atestom, koje su testirane u skladu sa smernicama EU, i definitivno nude najbolju zaštitu u slučaju nesreće.

 

Kako treba ispravno da stoji motociklistička kaciga?

 

Kaciga na glavi mora da stoji čvrsto, tako da se glava u kacigi ne može okretati. Svakako, lice ne bi trebalo da bude pritisnuto, i takođe, ne bi smelo da postoje bilo kakve tačke neprijatnog pritiska sa strane, ili na potiljku. Kaiš ispod brade ne sme da vas žulja, ali ni da bude labav tako da se može skinuti kada je kopča zatvorena.

Kako biste odabrali odgovarajuću kacigu, potrebno je tome posvetiti dosta vremena. Ne postoji čarobna formula, a modeli se dosta razlikuju po veličini, između pojedinačnih proizvođača, ali postoje i razlike kod dva modela istog proizvođača.

Koliko će čvrsto kaciga pristajati zavisi i od toga nosite li naočare ili ne. Naočare ispod kacige mogu stvarati tačke pritiska, ukoliko prianjanje ne ostavlja prostora za njih.

U početku će vam verovatno biti čudno, ali nova kaciga mora biti kao zalepljena za vašu glavu. Nakon nekog vremena primetićete kako se navikavate na to, i nošenje kacige postaje sve udobnije.

Inače, svoju veličinu kacige možete odrediti merenjem obima glave na najširoj tački – preko ušiju.
 

Važan savet: ako kupujete kacigu za vožnju motora, trebalo bi da je pri probi nosite najmanje 15, a najbolje 30 minuta. Tek posle izvesnog vremena, moći ćete da odredite da li vam je kaciga udobna ili ne. Takođe se uverite da vas vizir za sunce ne iritira i ne ograničava vaše vidno polje.


Koliko je važan materijal kacige?

 

Dok se informišete o motociklističkim kacigama, naići ćete na termine termoplastika i duroplastika. Ovo se odnosi na materijale od kojih je napravljena spoljna školjka kacige. U pogledu bezbednosti, oba materijala su ekvivalentna, tako da o tome ne treba brinuti. Razlike su u proizvodnji i trajnosti. Termoplastične kacige brže stare, dok su one od duroplasta skuplje, ali i trajnije.
 

Ventilacija zatvorenog šlema je izuzetno važna, jer je svež vazduh neophodan za bezbednu vožnju. Pri kupovini proverite da li kaciga ima više ulaza i izlaza za vazduh, koji se lako koriste.


Ne postoji opšti odgovor na pitanje koja je kaciga za motocikle najbolja i prava. Svakom će odgovarati nešto drugačije, tako da je najvažnije imati dovoljno strpljenja za isprobavanje različitih modela. Kada jednom odredite pravi model za vas, svaka kasnija kupovina će biti mnogo jednostavnija.

 

motociklistička kaciga, kaciga, motori

KOMENTARI (1)

Mikac
06-Oct-22
Preporuči | +1

Nisam ni pomislila da se i kaciga kupuje sa predznanjem. Danas moraš u sve da se razumeš ukoliko želiš nešto da kupiš, uradiš ili aktiviraš. Potrošačko društvo diktira trendove, milion modela, ali i ukuse. Tekst odličan. Uvek se nešto novo nauči.

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno