PODELITE

Kako pripremiti svoj auto za zimu?

PronadjiAuto 16 Dec 2021 komentara: 0 pregleda: 532
Kako pripremiti svoj auto za zimu?

Krajni zakonski rok za zamenu guma iz letnjih u zimske je 1. novembar, što znači da zakon od nas očekuje da smo već početkom novembra spremni za zimski period.

Svi iskusni i savesni vozači sigurno su se već odavno pripremili za predstojeću zimu, ali nije na odmet ni u decembru ponoviti sve bitne korake koje treba preduzeti prilikom pripreme automobila za zimske dane.

U nastavku teksta predstavljamo vam listu stvari koje je neophodno odraditi kako biste bili sigurni da je vaš automobil spreman za zimu i kako biste niske temperature koje januar i februar donose sa sobom dočekali mirno i spokojno.

 

Proverite stanje akumulatora, glavnog krivca za neprijatne situacije na putevima


Kao što svi znamo, akumulator je baterija automobila zaslužna za rad motora, a opšte je poznato da hladno vreme nepovoljno utiče snagu i rad akumulatora. Takođe, motor automobila tokom zime zahteva više energije pa se akumulator brže prazni.

Akumulator obično ne pokazuje simptome pre nego što prestane da radi, pa je stoga svim vozačima dobro poznata situacija da im automobil iz čista mira stane na putu, i to u nepoželjnim situacijama i na nepoželjnim mestima kao što je to na primer na semaforu, na putu do posla.

Zato je pre svega bitno na vreme posetiti automehaničara pre nego što nastupi hladnoća, kako bi on proverio ispravnost vašeg akumulatora i zamenio ga ukoliko je potrebno. Međutim, ni to vam ne može garantovati da se neželjene situacije koje smo malopre opisali neće desiti.

Iz tog razloga, najbolje što vi samostalno možete uraditi jeste da kupite punjač za akumulator. Danas na tržištu postoji veliki broj različitih punjača akumulatora koji predstavljaju pravi spas u situacijama kada se vaš akumulator naprasno isprazni. Zato vam toplo preporučjemo da poručite punjač akumulatora i obezbedite se za predstojeće hladne dane.

Takođe, automobili koji se ređe kvare znatno olakšavaju zimski period svojim vlasnicima, a  složićete se da učestalost kvarova automobila zavisi i od načina njegovog održavanja. Zato je svakako vrlo bitno obaviti servis kod automehaničara pre nego što krenu niske temperature.


Zavejn automobil u gradu


Promenite gume - zimske gume biće vaši verni saveznici na klizavim putevima


Zimske gume su još jedna bitna stavka bez koje zimski period na putevima ne može da prođe. Kao što smo na početku već spomenuli, 1. novembra prema zakonu na snagu stupa upotreba zimskih guma sa šarom ne plićom od 4 milimetara, a potrebno je koristiti ih do 1. aprila.

Zimske gume su obavezan saveznik tokom hladnih zimskih dana, jer su otporne na hladnoću i proklizavanje. To je tako jer one zahvaljujući svom sastavu ostaju meke i na niskim temperaturama, što omogućava bolje prijanjaje na klizave površine poput zaleđenog asfalta, čime se smanjuje proklizavanje i dužina kočenja.


Automobil na putu
 

Obavezno proverite nivoe tečnosti automobila


Za hladne dane najvažnije je proveriti nivo tečnosti za hlađenje, odnosno antifriza. Po pravilu, odnos antifriza i vode trebalo bi da bude 50-50. Dobar savet je da još pre nego što krenu niske temperature proverite stanje antifriza, jer nas u ovom periodu one vrlo lako mogu iznenaditi.

Bez dovoljne količine antifriza, postoji mogućnost da hladnjak pukne ili da se motor smrzne, što dovodi do velikog oštećenja motora.

Još jedna bitna stavka jeste motorno ulje. Naime, motor zimi radi pod mnogo težim uslovima nego leti, pa zamena motornog ulja pred zimsku sezonu može da olakša njegov rad, a posebno ako je zameni ulja vreme već samo po sebi došlo.

Takođe, proverite nivoe tečnosti za kočenje kao i tečnosti za šoferšajbnu. Za šoferšajbnu potrebno je da koristitite tečnost koja može da istrpi dosta niske temperature, do -25℃..

 

Čovek sipa ulje u automobil
 


Zaštitite gumene i plastične delove od mraza uz par jednostavnih trikova


Iskusni vozači dobro znaju da u svetu vožnje i automobila za sve postoje cake, pa tako i za sprečavanje smrzavanja brave ili smrzavanja vrata automobila tokom hladnih dana. Uz savete koji slede i vi možete postati sam svoj majstor.

Pre nego što hladni dani nastupe, sve gumene i plastične delove vašeg automobila, kao što su brisači i dihtung gume na vratima, poprskajte silikonom ili premažite glicerinom razblaženim vodom ili nekim sredstvom koje sadrži glicerin. Tako izbegavate da se oni oštete, kao i da se zalede, pa da vrata ne mogu da se otvore jer su se zalepila za gumu.

Smrzavanje brave možete sprečiti tako što ćete je poprskati grafitnim sprejom. Unutrašnjost brave poprskajte sprejom, a zatim nekoliko puta ubacite i izvadite ključ kako bi se tečnost ravnomerno rasporedila po bravi. Na ovaj način eliminišete rizik da se voda koja dospe u bravi zaledi i onemogući ubacivanje ključa u bravu i otključavanje vrata.

Dobro stanje automobila u velikoj meri sprečava neprijatne situacije na putevima, kao što su različite vrste kvarova i nezgoda. Tehnički pregled i redovna provera stanja automobila i svih njegovih delova ključna je kako za njegov dug vek trajanja, tako i za bezbednost svih učesnika u saobraćaju.

Sada kada znate kako da zaštitite svoj automobil od hladnoće, možete biti spokojni i zaštićeni od neprijatnih situacija svake naredne zime.

 

Izvor za slike: pexels.com, unsplash.com, pixabay.com

 

 

auto, priprema automobila za zimu

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno