PODELITE

Kako možete sami da popravite duboke ogrebotine na svom automobilu

Jelena Todorović 11 Jul 2023 komentara: 0 pregleda: 150
Kako možete sami da popravite duboke ogrebotine na svom automobilu

Sigurna vožnja nikada nije savršena, pa se čak i najpažljivijim vozačima dešava da im automobil, iz različitih razloga, bude ogreban. To može biti frustrirajuće, ali i dosadno, kada vidite svoj lepi auto sa velikom, ružnom ogrebotinom, izazvanom nečijom nepažnjom, naročito ako je tek ofarban ili voskiran. U želji da pomognemo, pripremili smo za vas savete kako možete sami da popravite duboke ogrebotine na svom automobilu.

Ipak, imajte na umu da, iako su saveti koje ćemo vam dati veoma efikasni, velike ili veoma duboke ogrebotine možda će zahtevati usluge profesionalca. Ali, za većinu ogrebotina, sve što je potrebno moći ćete i sami da uradite. Pa hajde da vidimo nekoliko različitih metoda koje bi trebalo da vam u tome pomognu...

Upotrebite set za popravku ogrebotina

Ako ogrebotine na vašem automobilu nisu previše duboke, možda ćete moći da iskoristite standardni komplet za njihovu popravku. Ovo su zgodna rešenja, koja mogu da se kupe u većini prodavnica auto opreme. Setovi imaju sve što vam je potrebno da uklonite plitke, do umereno duboke ogrebotine, uključujući pastu za poliranje i uklanjanje ogrebotina, boju za popravku, šmirgl-papir i krpu za poliranje.

Međutim, ovi kompleti nisu svemogući, pa zato pre nego što se upustite u to, procenite ozbiljnost ogrebotine, da vas ne bi koštalo duplo, jer ako sami ne uspete to da rešite, em ćete kupiti set za popravku, em na kraju platiti profesionalcu da to uradi za vas. Pa hajde da krenemo...

Za početak, očistite područje oko ogrebotina

Počnite tako što ćete temeljno očistiti područje oko ogrebotina na vašem automobilu. Obični sapun i voda će za taj posao biti sasvim dovoljni. Pranje oštećenja i okolnog područja će ukloniti sve ostatke koji su ostali u, ili oko ogrebotine, tako da ih slučajno ne utrljate u boju ili lak.

A onda primenite set za uklanjanje ogrebotina

Dakle, nakon što ste temeljno očistili područje oštećenja, uzmite iz kompleta pastu za uklanjanje ogrebotina, i nanesite je na krpu od mikrovlakana ili jedan od jastučića za poliranje koje ste dobili uz komplet. Nemojte nanositi pastu direktno na ogrebotine, jer to može još više da ošteti boju vašeg auta.

Koristite krpu za poliranje, da biste uklonili ostatke i ogrebotine

Sada uzmite jastučić za poliranje ili krpu od mikrovlakana, i utrljajte pastu na i preko ogrebotina. Lak za uklanjanje ogrebotina radi tako što ukloni tanak sloj prozirnog premaza boje vašeg auta (premaz je na vrhu njegove primarne boje), tako da površina ogrebotine postane glatka i ravna. Drugi setovi mogu da rade tako što će zagladiti ivice ogrebotina. Bez obzira na sve, nijedna metoda ne bi trebalo da ima štetne efekte na boju.

U svakom slučaju, ne žurite, dajte sebi vremena, i dobro izribajte ogrebotine. Možda će potrajati nekoliko minuta da počnete da vidite pozitivne rezultate, ali imajte strpljenja. Kako ono kažu, “strpljen-spašen”!

Ostale metode za uklanjanje ogrebotina

Ako su vam potrebne dodatne opcije za popravljanje dubokih ogrebotina, postoje različite metode osim seta za popravku. Recimo, ako su u pitanju baš duboke ogrebotine, preporučujemo vam da koristite kit za zastakljivanje, koji može da popuni izbočine i omogući vam da prefarbate oštećenu površinu svog automobila. Ovo je najbolji način, ukoliko je ogrebotina tolika da vidite goli metal ispod područja na kome se nalazi. A evo kako da sprovedete taj proces...

# Nanesite glazirajući kit

U većini prodavnica auto opreme možete da kupite kit za zastakljivanje. U tom slučaju, ogrebotinu prvo dobro očistite alkoholom, jer će to ukloniti ostatak voska i prljavštine sa ogrebotina, i okolnih područja. Ne zaboravite da koristite meku krpu od mikrovlakana, da biste sprečili oštećenje boje.

Zatim popunite ogrebotinu kitom za zastakljivanje. Za razliku od paste za uklanjanje ogrebotina, kit bi trebalo da stavite direktno na površinu vašeg automobila. Količina veličine novčića je obično dovoljna za većinu manjih oštećenja.

Koristite alat za razmazivanje, da biste ga glatko rasporedili u žleb. Kit treba da ispuni prostor ogrebotine i pomogne da se vrati u prvobitnu strukturu. Pustite da kit očvrsne nekoliko minuta, dajući mu vremena da se stvrdne.

# Zatim uklonite višak kita

Da biste postigli glatku površinu, morate ukloniti sav višak kita koji je zaostao. Možete koristiti tečnu nivelaciju boje da biste obavili ovaj posao. Nanesite tečnost za ravnanje i nastavite da trljate krpom od mirovlakana, dok se ogrebotina ne pojavi kao ravna linija u boji, a područje oko nje izgleda providno.

# Sada je vreme za boju

Bez obzira koji metod odaberete da popravite ogrebotine na svom automobilu, na kraju ćete morati da ih prefarbate. Često to možete da uradite osnovnom bojom za popravku, koja obično dolazi sa vrhunskim kompletima za uklanjanje ogrebotina.

Za značajnije ili vidljivije ogrebotine, razmislite o popravci kod profesionalca. Jer, popravke mogu biti nezgodne kada je u pitanju podudaranje boja, tako da kada imate veće ogrebotine, koje treba pomešati sa trenutnom bojom često je bolje da to uradi veštija ruka.

# Koristite finu četku za popraviku boje

Ako odlučite da sami nanesete farbu posle popravke, potrudite se da za to koristite četkicu sa finim dlačicama. Ako je niste dobili u kompletu za popravku, možete pronaći jeftine mikro četke u većini prodavnica auto delova.

Koristeći četku sa finim dlačicama, nežno i pažljivo nanesite farbu, tako da pokrijete željeno područje. Kada završite, ostavite da se osuši 8-12 sati, a onda možete naneti sloj voska, kako biste zapečatili i zaštitili tek nanetu boju.

I za kraj...

Kao što vidite, popravljanje dubokih ogrebotina na vašem automobilu je ostvariv zadatak, koji ne zahteva uvek troškove ili stručnost autolimarske radionice. Međutim, obavezno razmislite koliko je duboka ogrebotina i da li je popravka kod kuće vredna uloženog vremena, truda i novca, pre nego što kupite bilo šta od materijala. Tačna i iskrena procena težine je ono što treba da uradite pre svega, bez obzira na to za koji ćete se put odlučiti.

Ipak, ponekad se dogodi da za sve to nemate vremena, a auto vam treba hitno. U tom slučaju, uvek možete da iznajmite neki iz bogatog voznog parka  rent a car agencije kao što je MMS AutoRent.

Srećno!

Fotografije: Unsplash.com

MMS AutoRent, ogrebotine na autu, kako popraviti ogrebotine

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno