PODELITE

Kako izbeći taksi prevare

Nenad Savić 05 Sep 2023 komentara: 1 pregleda: 55
Kako izbeći taksi prevare

 

Taksi prevoz je, u dosta zemalja pa i kod nas, na lošem glasu. Iako je većina vozača ozbiljna, poštena i krajnje profesionalno obavlja svoju delatnost, prevare i loše prakse se dešavaju. Posebno su česte na aerodromima (osim ako se ne putuje privatnim avionima), lukama, autobuskim i železničkim stanicama. Na ovim mestima su putnici veoma ranjivi, neki su tu po prvi put i sve im je nepoznato, ne poznaju dobro lokalne prilike, umorni su od putovanja i gužve i jedva čekaju da odu u hotelsku sobu i odmore se. A nepošteni i veoma vešti taksisti vrebaju baš njih (uostalom kako i džeparoši, lopovi, trgovci belim robljem i ostali sitniji ili krupniji kriminalci).

Da bi izbegli da postanete žrtva nepoštenih taksista, potrebno je da budete dobro informisani, oprezni i stalno budni. U nastavku pročitajte nekoliko saveta kako da se zaštitite od taksi prevara.

 

Najčešće taksi prevare

  • Lažni taksisti – kod nas se nazivaju “divlji taksisti”. To su osobe koje se lažno predstavljaju kao taksisti ali nemaju dozvolu za tu delatnost. Osim po džep naivnih i neopreznih putnika, predstavljaju opasnost i za njihovu sigurnost.
  • Prevelika cena vožnje – ima više načina za naplatu nerealno velikih cena: koriste se lažni taksimetri, traže se dodatne naknade za prtljag, biraju se predugačke rute i produžene vožnje.
  • Neuključivanja taksimetra – u vozilu može da postoji taksimetar (kao osiguranje od kontrola), ali ga vozač ne uključuje. Po dolasku na destinaciju od klijenta se traži da plati i po nekoliko puta veću cenu
  • Nasilničko ponašanje – ukoliko klijent prepozna prevaru i ne želi da plati traženu sumu, taksisti prevaranti koriste nepristojne i fizički nasilne metode

taksi prevare

Kako se zaštititi od nepoštenih taksista

Najvažnije je biti svesan opasnosti i mogućnih prevara. Danas se preko interneta sve može proveriti. Na primer, potrebno je samo malo istraživanja da se sazna da je taksi u nekim kvartovima u Barseloni (La Ravel, Rambla) veoma nepouzdan i da su prevare tamo česte.

Planirajte svoje putovanje, posebno ukoliko idete na za vas novu destinaciju i ne poznajete dobro grad i prilike u njemu.

Koliko god je moguće koristite gradski prevoz ili metro.

Iznajmite vozilo. U svakom gradu i glavnim tranzitnim mestima (aerodromi, velike železničke i autobuske stanice) postoje rent a car agencije u kojima može u svako doba dana da se iznajmi vozilo (što se posebno preporučuje ukoliko vam je let kasno noću)

Ako ipak morate da uzmete taksi sa aerodroma, uputite se ka zvaničnom taksi stajalištu i stanite u red. To je daleko bolje i sigurnije nego otići kod “diviljih” taksista

Ako imate rezervaciju u hotelu, zamolite njihove službenike da vam preporuče siguran prevoz. Veći hoteli sami organizuju prevoz za svoje goste, posebno ako se radi o većoj grupi.

Koristite pouzdane taksi kompanije koje su vam poznate i imaju dobru reputaciju. Ako ste na ulici, birajte vozilo koje je dobro označeno, na kojemu je istaknuta tabla sa logom kompanije i telefonskim brojevima, koje je čisto i dobro održavano.

Kada ste u gradu trudite se da uđete u taksi koji čeka na zvaničnom taksi stajalištu.

Za naručivanje taksija koristite aplikacije koje omogućavaju praćenje vožnje.

Rezervišite taksi prevoz dan ranije - tako ćete biti sigurni da vas ne ulici neće “navatati” nepošteni taksista.

Informištite se o ceni prevoza. Iako je najbolje plaćati preko taksimetra, ponekad se isplati malo se cenkati sa vozačem.

Proverite da li taksi ima taksimetar i da li se koristi ispravno. Treba znati da se taksimetar može naštelovati, što je čest slučaj u nekim gradovima i državama.

Cene se mogu naštelovati i na ispravnim taksimetrima ako vozač prebaci na skuplju tarifu (na primer noćnu ili vikend a vožnja se odvija danju). Cene različitih tarifa treba da bude vidno istaknuta u vozilu, tako da pre nego što krenete proučite ih i ne dozvoljavajte da vozač manipuliše sa njima. Ako sumnjate u ispravnost tarife, insistirajte kod vozača da vam objasni.

taksi prevare

Jedna od čestih prevara je naplata dodatnog prtljaga. Vozač ništa ne kaže unapred, nego tek posle dolaska na odredište traži dodni novac. Da bi ste izbegli da plaćate za nepostojeću uslugu prethodno se infomrišite oko toga ili rasčistite sa vozačem još pre nego što vožnja počne.

Proučite unapred rutu po kojoj treba da idete i pratite vožnju preko Google maps na svom mobilnom telefonu. Na taj način ne mogu da vas voze u krug.

Izbegavajte da plaćajte krupnim novčanicama. Mali apoeni minimiziraju šanse da budete opljačkani prilikom vraćanja kusura, posebno ako ste u stranoj zemlji i još uvek ne poznajete lokalnu valutu.

Umesto kešom plaćajte karticom ili koristite aplikacije preko koje može da se plaća taksi ulsuga. Na taj način smajujete rizik od prevara.

U slučaju problema, posebno ako ste suočeni sa fizičkom pretnjom, nemojte da ekslirate sukob, nego mirno izađite i platite. Zabeležite registracijski broj vozila, ime vozača i druge relevantne informacije i prijavite prevaru policiji i nadležnim institucijama. Još bolje je da napravite fotografije ili snimite vožnju. Na taj način ćete imati dokaze za svoje tvrdnje.

Slike Pexels.com

taksi prevare, izbeći taksi prevare, taksi prevoz, problemi sa taksi prevozom, divlji taksisti

KOMENTARI (1)

Nenad
20-Sep-23
Preporuči | 0

I pored svih "napora" divlji taksisti na beograskom aerodromu su još prisutni i maltretiraju putnike, a posebno strance. Da li ću dočekati da konačno taj problem bude rešen. Bruka za grad bruka za državu

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno