PODELITE

Kako funkcionišu lanci za sneg?

Jelena Todorović 09 Jan 2024 komentara: 0 pregleda: 229
Kako funkcionišu lanci za sneg?

Poslednjih godina nismo imali mnogo snega. Ali, na planinskim područjima, upotreba lanaca ponekad je jedini način da vaš automobil nastavi da se kreće. Iako zimske gume mogu da pruže trakciju, često vam nisu od pomoći ako ste na mestu sa dubokim snegom. Zato, ako razmišljate da se ovih dana zaputite ka nekom od planinskih centara, ne bi bilo loše da se podsetite kako funkcionišu lanci za sneg, naročito ako ih nikada niste koristili.

A šta su, u stvari, lanci za sneg?

Sistem lanaca dizajniran je da pokrije postavku točkova ili guma na vašem vozilu. Kada se pravilno postave, pružaju vam bolju trakciju vozila na snegu, kao i po smrznutim površinama, ili ledu. Postoji nekoliko različitih modela; jedan se, recimo, omotava oko gume i drži se pomoću zatvorenih kuka, dok drugi pokriva dezen gazeće površine gume, i montiran je na točak.

Dobro, a kako funkcionišu lanci za sneg?

Lanci za sneg mogu efikasno da prodiru u sneg i smrznute površine. Mogu da pronađu put i omoguće točkovima vašeg vozila slobodno rotiranje, a takođe, pomažu i u sprečavanju proklizavanja vašeg vozila.

Imajte na umu da kada postavite lance za sneg na točkove svog vozila, ne možete da vozite brzo. Još jedna stvar koju treba imati na umu jeste da ih uvek treba postaviti na vozilo pre nego što mislite da su vam potrebni. Dakle, čim primetite da su putevi prekriveni snegom, odmah ih stavite, zlu ne trebalo.

Mere bezbednosti prilikom korišćenja lanaca

Postavljanje lanaca nije opasno ali, ono na šta morate da obratite pažnju su ostali vozači i uslovi na putu, u datom trenutku. Nakon što postavite lance, testirajte ih pre nego što se ponovo vratite na put. Želite da budete sigurni da nema ni visećih, ni labavih delova, jer to je ono što je opasno. To može da rezultira time da lanci za sneg odlete, i prouzrokuju štetu, a to niko ne želi.

Idealno mesto za postavljanje lanaca za sneg je na nekom mirnom parking prostoru, ali to nije uvek moguće. Ako morate da ih postavite sa strane puta, zaustavite se što je moguće dalje. Uključite sva svetla upozorenja kako bi vas drugi vozači videli, posebno tokom opasnih, snežnih oluja. Pre nego što napustite vozilo, proverite da li je ručna kočnica uključena, jer želite da sprečite bilo kakvo opasno kretanje, recimo, da se automobil sam otkotrlja.

A kako se postavljaju lanci za sneg?

Sve što vam je potrebno za postavljanje su sami lanci. Naravno, dobro je ako u vozilu imate komplet za bezbednost na putu sa reflektorima za hitne slučajeve za vašu ličnu zaštitu, mada to retko ko ima. A ono što treba da proverite pre nego što postavite lance je - koji su od vaših točkova pogonski.

Ako vaš automobil ima pogon na prednjim točkovima, lanci će se postaviti na njih. Logično je da se kod pogona na zadnjim točkovima, lanci postavljaju na zadnje točkove vozila. I naravno, vozila sa pogonom na sva četiri točka, trebalo bi da koriste i četiri lanca za sneg.

Prilikom postavljanja lanaca na svoje vozilo, pratite sledeće korake:

# Stavite vozilo u režim za parkiranje, sa uključenom ručnom kočnicom

# Izvadite lance za sneg i pojedinačno ih pregledajte da biste proverili da li su oštećeni ili zapetljani

# Raširite lance za sneg na zemlji pored točkova vašeg vozila

# Rasporedite lance preko točkova

# Rasklopite lance oko gume

# Umetnite krajeve ispod gume kako biste ih zadržali na mestu

# Vozite nekoliko metara i lagano okrenite točkove pre nego što izađete iz vozila

# Povežite krajeve lanca za sneg koristeći sistem sidra.

I to je sve. Naravno, već smo rekli da pre nego što se vratite na put, proverite da su lanci ravnomerno postavljeni. Trebalo bi da se ravno protežu duž strana guma. Ako nisu poravnati, ili su labavi, rešite problem pre nego što počnete da vozite, jer to je deo koji može da bude opasan, kako po vas, tako i po ostale učesnike u saobraćaju. Dakle, vozite oko 100 metara, pa ponovo proverite svoje lance za sneg. Ako sve izgleda dobro, spremni ste da se vratite na put.

Kako izabrati odgovarajuće lance za sneg

Fotografija: Unsplash.com

Lance za sneg treba da kupite pre nego što krenete na snežne planinske puteve, a nema mnogo mesta koja prodaju sve vrste. Većina benzinskih pumpi, velikih prodavnica i prodavnica guma prodaju i lance za sneg. Potražite veličinu guma u uputstvu za vaše vozilo, kako biste dobili odgovarajuću veličinu.

Kada se postavljaju lanci?

Na ovo pitanje, možete da dobijete odgovor pozivom na broj AMS, ili u nekoj od njihovih ekspozitura pored autoputa. A možete i da proverite njihovu veb lokaciju pre nego što krenete, da biste saznali kakvi su uslovi na putu. U planinskim područjima, moguće je da ćete naići i na znak na autoputu koji ukazuje da treba da stavite lance.

A da li lanci za sneg oštećuju gume?

Samo ako nisu pravilno postavljeni. Takođe, mogu i da izazovu neke štete ako dođu u kontakt sa putem. Upravo zbog toga i naglašavamo da je veoma važno da proverite da li su vaši lanci za sneg ispravno postavljeni. Koristite ih samo na putevima koji imaju sloj leda ili snega. Čim dođete do raščišćenog dela, skinite lance.

Vežbajte sigurnu vožnju u uslovima sa snegom

Sada kada smo odgovorili na pitanje kako funkcionišu lanci za sneg, spremni ste za sigurnu vožnju tokom zimskog perioda. A da biste ostali bezbedni tokom lošeg vremena, vozite polako.

I na kraju…

Fotografija: Unsplash.com

Ako se spremate na put, a mislite da vaš automobil i pored kompletne opreme i lanaca za sneg nije dovoljno siguran, možda je bolje da njega ostavite parkiranog u garaži, a iznajmite neki jači, iz bogatog voznog parka agencije rent a car Menadžer.

Naši automobili se redovno servisiraju, i uvek su u odličnom stanju. Zato rezervišite automobil po svojoj želji na vreme, i uživajte u putovanju.

Srećan put!

 

Naslovna fotografija: Unsplash.com

rent a car, menadžer, lanci za sneg

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno