PODELITE

Kada je najbolje vreme da prodate svoj automobil?

Jelena Todorović 10 May 2024 komentara: 0 pregleda: 235
Kada je najbolje vreme da prodate svoj automobil?

Uopšteno govoreći, najbolje vreme za prodaju automobila je kada možete da dobijete najvišu cenu za njega. To obično podrazumeva prodaju vozila kada je još relativno novo, i ima malu pređenu kilometražu. Ako ga još uvek niste otplatili, ne bi trebalo da ga prodajete, osim u slučaju da možete odmah potpuno da ga otplatite. Godišnje doba, takođe, može uticati na to za koliko ćete uspeti da prodate svoj automobil. Ali hajde da vidimo kada je zaista najbolje vreme za ovu akciju…

Saveti o tome kada je najbolje prodati svoj automobil

# Prodajte automobil kada vi to želite, a ne kada morate, ako možete. Na taj način možete da izbegnete prihvatanje ponude koja je manja od onoga što ste prvobitno tražili. Takođe, dobra je ideja da temeljno očistite i sredite sve male probleme koje imate sa svojim automobilom pre nego što ga stavite u oglase, iako je dobro prodati automobil pre nego što dostigne značajnu kilometražu.

# Prodaja automobila kada možete da otplatite kredit je bolja opcija, ukoliko ga imate. Poeni za preplaćivanje mogu da budu uzeti u obzir prilikom donošenja te odluke.

# Prodaja automobila kako biste pokrili što više kredita ako ste u opasnosti da ne izmirite rate, ili ne izmirite kredit može da vam pomogne da izbegnete penale na vašem kreditnom izveštaju. Vaše finansijske opcije i šanse mogu da imaju dugoročne posledice zbog kašnjenja u plaćanju i neizmirenja kredita.

Jednostavni načini odabira najboljeg perioda za prodaju vašeg automobila

Prilikom odabira najboljeg vremena za prodaju vašeg vozila, važno je razmotriti ove faktore…

# Budžet

Prirodno, vreme prodaje i/ili kupovine vašeg automobila u velikoj meri zavisi od vašeg posebnog budžeta. Prodaja automobila i smanjenje mesečnih troškova mogu da budu najbolji put.

# Ušteda za polog

Prodaja vašeg automobila zavisi ne samo od njegove tržišne vrednosti i mehaničkog stanja, već i od vaše finansijske situacije i sposobnosti da je platite. Vaše uštede za polog su jedna od prvih stvari koje treba uzeti u obzir.

Prodaja ili zamena vašeg starog automobila u nekim slučajevima može biti dovoljna da platite polog za njegovu zamenu, ali to nije uvek slučaj.

# Garancije za automobile

Da li je originalna proizvođačka garancija još uvek na snazi za vaše vozilo? Koliko kilometra ima do isteka produžene garancije? Ako je tako, vaš automobil sada može biti vredniji nego što će biti za nekoliko godina. Polovne automobile koji su još uvek pokriveni garancijom cene kako auto dileri, tako i privatni potrošači.

# Brend i model automobila

Različiti automobili će gubiti vrednost različitom brzinom. Na primer, srednja klasa vozila gubi vrednost prosečno sporije od premijum automobila. Takođe, čak i kada upoređujete vozila iste marke i modela, možete otkriti da neki modeli gube vrednost brže od drugih.Važno je da odredite koliko je stanje deprecijacije ili habanja vašeg automobila, u poređenju sa onim što tek dolazi.

# Stanje automobila

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/woman-happy-just-bought-her-new-car_20999655.htm

Prirodno je očekivati da ćete dobiti više novca od prodaje vašeg vozila, ako je u boljem stanju. Ali to se odnosi i na tehničke probleme, ne samo na “fizičko” zdravlje auta. Možda je korisno razmisliti o zameni svog auta za nešto pouzdanije, ako vam predstoji nekoliko skupih popravki, koje baš i nisu isplative.

# Pređena kilometraža vašeg automobila

Preprodajna vrednost automobila ranije se gledala kada pređe 150.000 kilometara. Međutim, ova ikonični pređena kilometraža nije nužno i finansijska smrtna kazna.

# Mesec i godina

Prema podacima nekih kompanija koje su dobavljači automobilskih informacija, prvo polugodište je obično idealno vreme za prodaju ili zamenu automobila. Polovni automobili obično zadržavaju svoju vrednost bolje tokom ta prva dva kvartala, nego tokom poslednja dva.

A koji su neki pokazatelji da je vreme da prodate svoj automobil?

# Vaše potrebe se menjaju

Postoji mnogo životno važnih okolnosti koje mogu da pomognu da se odlučite za prodaju svog automobila. Možda zasnivate porodicu i treba vam veće i sigurnije vozilo za vašu porodicu.

# Delovi su ili skupi, ili teško dostupni

Vršenje neophodnih popravki na vašem automobilu postaje sve teže, kako postaje zastareo u poređenju sa novijim modelima.

# Ekonomske činjenice

Ako imate automobil koji štedi gorivo i može da vam pomogne da uštedite novac na svakodnevnoj vožnji, možda je dobra ideja prodati ga ako je ekonomija slaba i troškovi goriva rastu. Jer to će, bez sumnje, dovesti do poskupljenja i ostalih stvari na tržištu, naravno i automobila, kako novih tako i polovnih. A ako planirate kupovinu u bliskoj budućnosti, možda je baš tada pravo vreme za prodaju. U svakom slučaju, moraćete dobro da izvagate sve ove opcije.

I na kraju…

Fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/closeup-shot-business-handshake-cropped-shot-two-people-wearing-formal-suits-shaking-hands-business-handshake-concept_5546352.htm

Svi su svesni da postoji niz stvari koje možete da uradite kako biste brzo prodali svoj automobil, i postigli najvišu moguću cenu. Malo ljudi zna da je izbor pravog godišnjeg doba jedan od njih. Nešto malo meseci može značajno da utiče na to koliko dugo vaš automobil stoji u prodaji, i koliko novca zadržavate u svom novčaniku.

Upravo zbog toga, najbolje je prodati ga onda kad možete, a ne onda kad morate. Pa čak i ako u nekom momentu ostanete bez automobila, nije strašno, jer uvek možete da iznajmite vozilo kod neke od rent a car agencija kao što je recimo Menadžer Express, da premostite period između dva automobila.

Srećna vam prodaja!

 

Naslovna fotografija: https://www.freepik.com/free-photo/elegant-woman-receiving-car-keys-car-showroom_5326670.htm

rent a car, menadžer, najbolje vreme za prodaju automobila

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno