PODELITE

Da li se kasko osiguranje isplati?

PronadjiAuto 26 Mar 2024 komentara: 0 pregleda: 93
Da li se kasko osiguranje isplati?

Posedovanje automobila i uživanje u svim njegovim blagodetima samo je jedan deo svega onoga što vam vaš ljubimac na 4 točka donosi.

Naravno, kao i što ste mogli da pretpostavite, troškovi, a posebno oni neočekivani, izvan redovnog servisiranja, održavanja i zamena guma, mogu ozbiljno naškoditi kućnom budžetu.

Međutim, kasko osiguranje vam može pomoći da te neočekivane troškove umanjite, tj. zaboravite na njih. Ukoliko se odlučite za kasko osiguranje kalkulator online će vam pomoći da izračunate i kolika je cena za vaše vozilo.

U nastavku saznajte nešto više o kasko osiguranju, njegovoj isplativosti i sami zaključite da li vam ili nije potrebno.


Šta je kasko osiguranje?


Krenimo od samog početka i upoznajmo se sa kasko osiguranjem.

Za razliku od obaveznog autoosiguranja koje plaćate prilikom registracije vozila, kasko nije obavezan. Ovo je opciona polisa osiguranja koju možete i ne morate da uplatite. Verovatno se pitate čemu onda tolika pompa oko njega i zašto ga sve veći broj savesnih vozača želi?

Kada je u pitanju osiguranje od autoodgovornosti, odnosno obavezno osiguranje, sebe štitite od troškova koji su posledica vaših grešaka prema trećem licu.

Međutim, kada nije moguće utvrditi krivca, ili u slučaju kada recimo zateknete oštećeno vaše vozilo na parkingu, tada nastupa kasko osiguranje, koje u slučaju da ga imate, pokriva štetu na vašem vozilu. Takođe, autoodgovornost pokriće troškove štete na tuđem vozilu kada je ona nastala vašom krivicom, dok kasko pokriva štetu na vašem vozilu - ko god da je krivac.

Ovo je svojevrsna dopuna obaveznog osiguranja, tako da ste uz obe polise maksimalno osigurani u saobraćaju i van njega.


Šta pokriva kasko osiguranje?


Iako smo pomenuli da kasko pokriva troškove u situacijama kada ste sami krivi ili kada se to ne može utvrditi, ovo je potrebno malo dopuniti, zar ne?

Kasko u zavisnosti od polise pokriva celu ili deo štete na vašem automobilu kada ste vi krivac za saobraćajnu nezgodu, ali pogledajmo i koje su to situacije kada nije moguće utvrditi krivca:

 • požar i eksplozija;
 • udar groma, oluje, grada, snežne lavine, pad snega i leda;
 • pad i udar predmeta na vozilo;
 • manifestacije i demonstracije;
 • poplave, bujice, visoke vode;
 • odron zemljišta;
 • neovlašćeno korišćenje vozila, krađa ili razbojništvo;
 • naletanje životinja.


Naravno, kasko osiguranje kao takvo nije garant za pokrivanje svih troškova bez obzira kako se vozači ponašali, tako da ovde imamo određena odstupanja. Primera radi, osiguranje neće pokriti štetu kada izazovete saobraćajnu nesreću pri vožnji u suprotnom smeru, prolascima korz crveno svetlo ili pod dejstvom alkohola i droge.


Kako na vas utiče porast cene delova automobila?


Tokom 2023. godine je došlo do značajnog poskupljenja delova za automobile, kako u naprednijim državama poput Nemačke, koja je lider auto industrije u Evropi, pa tako i u Srbiji.

Osiguravajuće društvo GDV (German Insurance Association) procenjuje da su komponente koje se najčešće menjaju na automobilima poskupele za čak 9,7% tokom 2023. godine u odnosu na godinu pre nje.

Određeni delovi, poput vrata automobila, poskupeli su za 13% u odnosu na isti period, dok su za delove prtljažnika, zadnje i bočne delove poskupljenja bila 93%, a za zadnja svetla neverovatnih 97%.

Proizvođači automobila su ujedno i najveći proizvođači auto delova, pa se može očekivati da će ovaj trend poskupljenja nastaviti da traje i u narednom periodu.

Ukoliko obezbedite kasko osiguranje na vreme, brigu o auto-delovima oštećenim u nekim od gore navedenih slučaja, prepuštate osiguravajućim kućama. Sa druge strane, kada to ne uradite, dovodite sebe u situaciju da zbog nemogućnosti kupovine novih delova, morate prodavati vozilo u delovima po znatnom nižim cenama od realnih.


Kako se izračunava cena kasko osiguranja?


Sada kada smo utvrdili značaj kasko osiguranja, objasnili šta je i koja je njegova osnovna prednost, sigurno je da vas zanima i kolika je cena.

Pre svega, cena nije fiksna. Ona zavisi od mnogo faktora.

Osnovicu za određivanje premije (cene) čini vrednost vozila, koja se uz pomoć kataloga jednostavno izračunava. Sledeći kroiterijum jeste starost vozila, kao i marka automobila, odnosno vrsta istog.

Razlog za sve ovo je što niti su sva vozila jednako atraktivna za krađu, niti delovi za novog BMW-a koštaju isto kao i delovi za polovnog Opel-a starog 7 godina.


Kasko osiguranje
 

Takođe, sećate se da smo u drugom podnaslovu pisali o tome šta kasko pokriva. Cena će naravno zavisiti od toga koliko obimnu polisu želite, da li će ona pokrivati baš sve moguće štete ili samo neke od njih.

Još neki od važnih faktora za određivanje cene:

 • teritorijalno pokriće osiguranja - da li ono pokriva štetu samo dok ste u zemlji ili i van nje;
 • učešće u osiguranju - pri svakom kasko osiguranju postoji i deo troškova koje snosite sami, što se zove učešće - što je ono veće, to će vam polisa biti jeftinija;
 • bonus sistem - niže cene kasko osiguranja za narednu godinu ukoliko niste imali štete u prethodnoj;
 • malus sistem - veća cena kada ste imali veći broj šteta;
 • komercijalni popusti za firme.


Zaključak je da sama cena zavisi od mnogo faktora, kao i od vaših želja i potreba, tako da kasko osiguranje možete prilagoditi sebi i obezbediti se od nepotrebnih troškova koji značajno mogu oštetiti vaš novčanik. Verujemo da ste uvideli zbog čega se isplati imati kasko osiguranje za svoje vozilo. Za još korisnih tekstova, pratite vaš portal pronadjiauto.com. Pažljivo vozite!

 

  

kasko osiguranje

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno