PODELITE

Automatski ili manuelni menjač – šta je bezbednije?

Jelena Todorović 14 Jun 2023 komentara: 0 pregleda: 214
Automatski ili manuelni menjač – šta je bezbednije?

Ako volite dobru igru, pokušajte da na nekom od foruma koji se bave automobilizmom, postavite pitanje na temu automatski ili manuelni menjač – šta je bezbednije? Zatim pratite šta se dešava, jer će vrlo brzo početi da lete varnice. Neki će braniti jedan, neki drugi, svako iz svojih razloga jer činjenica je takva da je u pojedinim delovima sveta automatski menjač standard, tako da većina vozača nikada i ne nauči da koristi manuelni.

I možda je, u početku, prirodno pretpostaviti da bi vozilo sa automatskim menjačem trebalo da bude bezbednije. Na kraju krajeva, vozač ima manje posla, a time i mogućnosti da stvari krenu po zlu. Nema potrebe da skida jednu ruku sa volana da bi promenio brzinu, jer to, po nekima, implicira trenutni gubitak kontrole. Možda, na trenutak, ali oni koji više vole manuelne menjače, to nikada neće priznati.

A da li je vožnja automatika manje stresna?

Studije koje se bave praćenjem stresa za volanom putem merenja otkucaja srca, pokazale su da vozači vozila sa ručnim menjačem doživljavaju znatno više stresa od onih sa automatskim. U stvari, razlika je bila toliko velika, da su vozači automatika iskusili novoe stresa koji su mogli da se porede sa onim koji doživljavaju putnici.

Neki, međutim, tvrde da je, upravo zbog činjenica da ima manje posla, vozač automatika sklon da obraća manje pažnje na okruženje u saobraćaju, tako da je manje verovatno da će otkriti znakove predstojeće nesreće. U stvari, neki idu dalje i tvrde da veća lakoća upravljanja automatikom, dovodi vozače do preterano opuštenog pogleda na bezbednost na putu, zbog čega rade stvari koje inače ne bi radili tokom vožnje. To je, recimo, korišćenje mobilnog telefona, ili kontakt sa ostalim putnicima (naročito sa decom) u automobilu.

Argument protiv toga je da ljudi u automobilima sve to ionako rade, tako da, ako će se ponašati neodgovorno, sigurnije je da to rade u vozilu sa automatskim menjačem. To i ima neke logike, mada se ne preporučuje jer ipak, bezbednost treba da bude na prvom mestu.

Da li vam ručni menjač daje više kontrole?

Mnogi stariji vozači, koji su imali iskustva sa oba tipa sistema prenosa, insistiraju na tome da je vozilo sa ručnim menjačm bezbednije, jer nad njim imaju veću kontrolu. Automatski je, u stvari, nagađanje o optimalnoj brzini, za bilo koju situaciju. Koliko god da je prefinjen inženjering koji je ta nagađanja postavio, nikada se ne može izjednačiti sa složenošću ljudskog mozga.

I dok je automatik dobar izbor u normalnim uslovima vožnje, neki insistiraju na tome da im kontrola koju imaju sa ručnim menjačem, daje veću fleksibilnost da reaguju u kritičnim situacijama. Recimo, kada naiđete na led, pešake koji pretrčavaju, životinje na putu, ili u slučaju mogućnosti za bilo kakvu saobraćajnu nesreću, manuelni menjač vam daje mogućnost da lakše i brže reagujete. Priznaćete da ovo zvuči logično jer automatik, ipak, nije ljudsko biće.

Pa dobro, šta je bezbednije, automatski ili ručni menjač?

Iz bezbednosne perspektive, ni automatski ni ručni menjač ne bi imali nikakvu odlučujuću prednost u odnosu na drugi. Da je bilo neke velike razlike, jedno bi preuzelo primat i zamenilo drugo u opštoj upotrebi, tako da ne bismo ni imali mogućnost da biramo, a imamo je i danas. A osiguravajuća društva, čija profitabilnost zavisi od njihove sposobnosti da vrše relativne procene rizika, ne bi održavala razliku u njihovim premijama.

S obzirom na to da se nijedna od ovih stvari nije dogodila, ako ste trenutno u fazi razmišljanja o kupovini novog vozila, pa razmatrate koji tip menjača biste želeli da imate u svom automobilu, nema potrebe da se preterano brinete o tome kako će to uticati na njegovu bezbednost. Ono što ćete odabrati zavisi samo od vaših afiniteta.

Zato, ako se komfornije osećate sa automatskim menjačem, to je dobar izbor. A ako više volite punu kontrolu i ručni menjač, i to je dobar izbor. Odlučite se za ono što više volite, sa čime ćete se vi lično osećati sigurnije.

I na kraju...

S obzirom na to da se kod nas obuka u auto školama vrši na automobilima sa ručnim menjačem, mnogi se nikada i ne sretnu sa automatikom. Ako vas zanima kako to izgleda, automatik uvek možete da iznajmite, jer sve rent a car agencije u svom voznom parku imaju po nekoliko ovakvih vozila, pa tako i Mendžer Express.

Iznajmite i probajte, pa vidite šta vam više odgovara. Možda ćete, prilikom sledeće kupovine automobila, poželeti da to bude automatik. U svakom slučaju, što se tiče bezbednosti, nećete pogrešiti jer je, kako smo već rekli, to samo pitanje vaših ličnih afiniteta.

Srećan put!

 

 

Fotografije: Unsplash.com

rent a car, menadžer, automatski ili manuelni menjač, bezbednost

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno