PronadjiAuto

PronadjiAuto Blogovi Polovni automobili Blog
PODELITE

Šta podrazumeva generalno sređivanje automobila pred zimu

PronadjiAuto 05 Dec 2019 komentara: 0 pregleda: 207
Šta podrazumeva generalno sređivanje automobila pred zimu

Najteži period za svako vozila jeste zima s obzirom na to da zimski uslovi značajno mogu otežati vožnju, ali i oštetiti automobil. Niske temperature, sneg, led i so po putevima nimalo nisu pogodni za jedno vozilo. Zimski uslovi mogu dodatno mogu ugroziti vaš automobil, pogotovo ako pre početka sezone, niste odvojili vreme kako biste obavili neke od osnovnih priprema za vozilo.

Pored adekvatne pripreme vozila, zimski uslovi vožnje zahtevaju i posebnu opreznost za volanom, kao i prilagođenu brzinu kretanja uslovima na putu. Uslovi koje vozači mogu očekivati na drumu tokom zimskog perioda su slaba vidljivost, klizav kolovoz, usporen saobraćaj.

U nastavku vam predstavljamo šta je sve na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom pripreme vozila za zimu.


Akumulator je jedna od najvažnijih stavki


Najvažnija stvar prilikom pripreme automobila za zimski period jeste da se detaljno proveri akumulator i sistem njegovog punjenja. Niske temperature i vlaga su veoma iscrpljujuće za akumulator i kompletnu električnu instalaciju, odnosno ukoliko je akumulator slab velika je verovatnoća da će se tokom zimskog perioda potpuno istrošiti.

Osim toga, obavezno nosite u gepeku kablove za paljenje sa akumulatora drugog auta. Ipak, svakako je bolja opcija da nabavite nov akumulator sa kojim nećete imati probleme tokom hladnog perioda. Važno je napomenuti da dobar akumulator ne mora da bude preskup, zato nemojte oklevati da zamenite stari i tako se osigurate za predstojeću zimu.


Gume obavezno moraju biti na vrhunskom nivou


Zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila, stoga ih nabavite na vreme. Vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.

Takođe, bitno je da redovno proveravate pritisak u gumama, pogotovo kada su temperature niske. Kvalitetne zimske gume bolje prijanjaju i tako olakšavaju upravljanje i kočenje tokom zimskih dana. To je jedna od stvari na kojima nikako ne bi trebalo štedeti! Još jedan koristan savet je da obavezno proverite i stanje i pritisak u rezervnoj gumi, jer nikada ne znate kada će vam zatrebati.


Kočnice su neophodne, posebno zimi


Iako je vožnja sa neispravnim kočnicama opasna u bilo kom periodu, to posebno dobija na značaju kada se radi o vožnji po zimskim uslovima. Savetujemo da po snegu i ledu na kolovozu izbegavate nagle promene pravca kretanja vozila, kao i nagla kočenja, jer kočnice su deo auta koji je podložan kvarovima, a posebno u zimskom periodu.

Najvažnije je da ne pravite ishitrene reakcije i postepeno smanjujete brzinu vozila. Savetuje se ubacivanje u niži stepen prenosa pažljivo kako se vozilo ne bi previše zanelo. U takvim situacijama najbolje je izbegavati nožnu kočnicu, posebno ukoliko upravljate automobilom koji ima zadnju vuču.


Ulje obavlja veoma bitnu funkciju u vozilu


Motorno ulje je veoma važan faktor u svakom automobilu, ma o kom periodu godine da se radi. Kvalitetno i čisto motorno ulje je neophodno kako bi adekvatno zaštitilo motor vašeg automobila od oštećenja prilikom hladnih startova. Koristite ulje prema specifikaciji proizvođača za vaš motor, a kada menjate motorno ulje, obavezno zamenite i filter ulja.


Antifriz je neophodan u zimskim mesecima


Još jedna od obaveznih stvari prilikom pripreme automobila za zimu jeste i antifriz. Važno je da već tokom jeseni proverite nivo antifriza u posudi i njegovu temperaturu mržnjenja. Antifriz je taj koji je zadužen da spreči da vam pukne blok motora, zato nemojte čekati da temperature padnu ispod nule. Ako niste promenili antifriz bar 3 godine, obavezno to učinite, a uz to obavezno proverite i ostale tečnosti u autu.


Brisači moraju dobro da rade u zimskom periodu


U zimskim mesecima brisači se dosta koriste, te je itekako bitno da budu u dobrom stanju kako bi se na pravi način izborili sa teškim snegom koji ume da napada. Zbog hladnoće i prljavštine na staklu brisači se često ukrute i oštete, pa je važno da ih pred zimu detaljno proverite da li brišu pravilno.

Ukoliko to nije slučaj najbolje je da ih zamenite novim. Osim toga, preporuka je da sipate zimsku tečnost za pranje stakala, koja ne ledi. Nikako je nemojte mešati sa starom, koju ste koristili preko leta, već dolijte novu tek kada je potrošite.


Svetla na autu zimi  


Svetla uvek moraju imati dobru funkciju


Za kraj, ali ne i najmanje bitno potrebno je da proverite da li su sva svetla na vašem automobilu potpuno ispravna. To je jedna od primarnih stvari koje vam omogućavaju da vidite i budete viđeni na putu od strane drugih učesnika u saobraćaju.

I kada kupujete automobil obavezno je da proverite svetla, što mnogi zaborave, a zapravo se radi o izuzetno bitnom segmentu svakog auta. Hladnoća i vlaga utiču na radni vek sijalica, pa bi trebalo to imati na umu tokom zime.

Smena godišnjih doba sjajan trenutak da se proveri stanje automobila i reguliše sve ono što nije dobro, zato je neophodno da na pravi način pripremiti automobil za hladne i vlažne zimske uslove vožnje, ali i da nabavite obaveznu zimsku opremu. Sve ove pripreme važno je obaviti već krajem jeseni, pre pojave prvih pahulja snega, kako vas zima ne bi iznenadila.

sređivanje automobila,automobil zimi, generalka za auto, auto zimi

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno