PODELITE

Delovi automobila koji su najpodložniji kvarovima

PronadjiAuto 09 Oct 2019 komentara: 0 pregleda: 737
Delovi automobila koji su najpodložniji kvarovima

Mnogim iskusnim vozačima je i više nego poznato koji su to delovi na njihovom ljubimcu koji su najpodložniji kvarenju, i na koje bi trebalo da obrate pažnju s vremena na vreme. Nije retkost da automobil bude zahtevan na polju održavanja, bilo da se radi o sipanju goriva, proveravanju i menjanju ulja, proveri kočnica, i svega ostalog što ukazuje na činjenicu da se o automobilu mora voditi računa unapred, kako vas neka nebriga ne bi dodatno koštala.

Za one ne toliko iskusne vozače, kao i za one kojima treba kraći podsetnik, ovo su delovi automobila koji se najčešće kvare i koje treba redovno da proveravate.


Akumulator je podložan “starenju”

Kao što vam je verovatno već poznato, kod automobila jedan od najbitnijih delova je akumulator, koji je neretko u stanju ozbiljno da se pokvari, jer što duže vozite jedan automobil, to je njegov akumulator podložniji kvarenju.

Najčešći uzroci toga su nedovoljna napunjenost ili taloženje sumporne kiseline na dno akumulatora, međutim, do kvara mogu dovesti i loše navike u vožnji, odnosno ostavljanja automobila sa upaljenim svetlima i klimom, ili prelaženje prekratkih razdaljina.

Dobar način da ovo predupredite je da steknete naviku da menjate akumulator svakih 4 do 5 godina, i da ga pored toga da ga redovno proveravate u potrazi za oštećenim kablovima, prljavštinom ili drugim nedostacima fizičke prirode.


Pneumatici zahtevaju česte provere

Razlog zašto se uvek naglašava da je potrebno imati rezervnu gumu u automobilu jeste taj što se one spadaju u delove automobila koji su najpodložniji kvarovima. Budući da se istovremeno radi o jednom od najvažnijih delova svakog automobila, gume zahtevaju česte provere u pogledu pritiska vazduha, kvaliteta gume i istrošenosti šara.

Ovo je sve neophodno redovno raditi kako ne biste došli u situaciju da vozite sa slabo napumpanim gumama, ili da vam guma pukne, i na taj način dovede do saobraćajne nesreće. Iz ovih razloga je potrebno da uvek imate rezervu, kao biste što efikasnije rešili mogući problem.

automobil motor


Brave su sklone blokiranju

Brave na autombilima su najčešći izvor glavobolje kod vozača, budući da imaju tendenciju da zablokiraju, naročito tokom zimskih meseci, kada usled toga ne možete da uđete u auto. Mehanizam unutar brave se zove cilindar za zaključavanje i postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je vreme da ga zamenite.

Na primer, može se desiti da vam se ključ zaglavio u bravi, ili da se čak polomio unutar nje, da ne može da se okrene, ili da otvara samo neka vrata na automobilu, ne sva, što su sve mahom problemi mehaničke prirode, i mogu se lako rešiti ukoliko do njih dođe.

Takođe, postoji par trikova uz pomoć koji možete da odblokirate bravu, ali pored toga, valjalo bi da imate na umu da je redovno proveravate, naročito ako je automatska, jer ćete tako uštedeti priličnu svotu novca na popravke do kojih možda nije ni moralo da dođe. Redovno testirajte svetla Kočiona svetla, migavci, zadnji farovi i mala svetla su delovi automobila koji se mnogo češće kvare od, recimo, prednjih farova. Pošto često niste ni svesni stanja sa svetlima dok sedite udobno u autu, neophodno je ih češće testirate uz asistenciju nekoga sa strane.

Za slučaj da su neke od sijalica pregorele, njih je onda potrebno ukloniti iz kućišta, zameniti i potom ponovo testirati za pravilan rad.

Takođe, obavezno obratite pažnju na pojedinačne komponente farova, budući da su oni esencijalni za bezbednost u saobraćaju, naročito noću. Na primer, ako ste primetili da jačina svetla nije dovoljno dobra jer vam je jedan far otišao, ne štedite, već obavezno zamenite oba. Pored toga, redovno proveravajte žice i prekidače, da biste zamenili i te delove ukoliko je potrebno.


Sprečite pucanje vetrobranskog stakla redovnim održavanjem

Prašina, kiša i prateća prljavština često udaraju o vetrobransko staklo dok vozite, što uzrokuje sitne pukotine i naprlsline, dok saobraćanje nesreće mogu dovesti do kompletnog pucanja stakla. Iz ovih razloga redovno pranje i čišćenje vetrobranskog stakla ne samo da je preporuka, već i obaveza, jer na taj način možete sprečiti pojavu površinskih naprslina, dok veća šteta ipak zahteva momentalnu popravku.

Širenje sitnih pukotina možete sprečiti postavljanjem providne trake na takva mesta na vetrobranu, kao i održavanjem stabilne temperature u vozilu, do trenutka kad instalirate novo staklo.

Ovo su bili neki od delova automobila koji su najviše podložni različitim kvarovima, ali koje u većini slučajeva možete lako rešiti, ili još bolje, preduprediti redovnim proveravama i održavanjem koje svaki auto zahteva u određenoj meri. Zapamtite da je najbitnije da vozite bezbedno i odgovorno, sa delovima koji su funkcionalni i na koje se možete u potpunosti osloniti.

delovi automobila koji su najpodložniji kvarovima

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno