PODELITE

Zašto se pojavljuju čudni mirisi u vozilima?

Nenad Savić 03 May 2024 komentara: 0 pregleda: 56
Zašto se pojavljuju čudni mirisi u vozilima?

 

Svi smo bili svedoci veoma neprijatnih i intenzivnih mirisa kada uđemo u svoje ili nečije drugo vozilo. Posebno je mučno ukoliko se to desi u vozilima sa kojima se obavlja prevoz putnika.

Postoji mnogo uzroka zašto se javlja smrad u vozilu. Izvor mirisa može da bude stari sendvič koji je pao ispod sedišta ili da se radi o nekom kvaru u motoru. Možda će biti dovoljno samo dobro očistiti unutrašnjost automobila, izvući sedišta, oprati patosnice i skloniti mrvice, prašinu, prljavštinu, polen, ostatke hrane, zaboravljene limenke, i slično. Ali u slučajevima kada se radi o težim kvarovima, potrebno je stati pored puta i ustanoviti o čemu se radi. Najgora stvar koju vozać može da uradi kada oseti neobičan miris u svom vozilu je da ga ignoriše. Dosta često smrad ukazuje na potencijalnu opasnost po vozača i njegove saputnike.

Pojava neobičnih i neprijatnih mirisa u vozilima nije nešto što se uči u autoškolama, više je to stvar vozačkog iskustva i zdravog razuma. Da pogledamo koji se to mirisi najčešće javljaju u vozilima.

 

Miris ustajale vlage i buđi

Jedan od najneprijatnijih i najiritantnijih mirisa u vozilu je miris ustajaosti, buđi i vlage. Istovremeno takav miris je jasan znak da je prisutna opasnost po zdravlje vozača i putnika.

Otužan, težak i nezdrav miris ustajalosti može da se javi zbog prljavih navlaka, patosnica, davno zaboravljenog ćebeta ili neke druge tkanine u vozilu. Može da dolazi iz klima uređaja kada se uključi hlađenje ili grejanje, a može da se oseti i kada se samo otvore vrata. Kada se vozi po kiši, snegu ili magli nekako je uobičajeno da se u vozilima, a posebno u sistemu za klimatizaciju, skuplja vlaga koja je dobra podloga za razvijanje buđi i ostalih mikro-organizama.

Da bi se rešili ovog mirisa često je dovoljno provetriti vozilo, otvoriti prozore ili uključiti ventilator kako bi suvi i sveži vazduh ušao u unutračnjost vozačke kabine. Isto tako, s vremena na vreme treba izvaditi i oprati navlake za sedišta i patosnice.

Neprijatan miris ustajosti može da bude pojačan duvanskim dimom i neizbačenim pikavcima i pepelom od cigareta. Ako ste pušač, otvorite prozore dok pušite i redovno praznite pepeljare. A najbolje je da se suzdržite od cigareta do prve pauze.

 

Miris pokvarenih jaja

Miris sumpora koji liči na smrad pokvarenih jaja ukazuje da možda postoji problem sa katalizatorom. Katalizatori imaju zadatak da filtriraju sumpor dioksid iz izduvnih gasova i kada se zapuše, oštete ili pokvare, u vozilu se oseti ovaj užasan smrad.  Problem se rešava zamenom katalizatora.  

Još jedan razlog za pojavu mirisa pokvarenih jaja je zaboravljen sendvič sa jajima koji danima i nedeljama truli negde iza sedišta.

 

Smrad izgorele gume

Veoma intenzivan i neprijatan miris koji zahteva da se vozilo odmah zaustavi. Razlog može da bude problem sa pneumaticima, kočnicima ili kaiševima u motoru. Posebno treba da budu pažljivi vlasnici starijih vozila. Kada je problem u kočnicama, miris više liči na zapaljenu tkaninu.

 

Sladunjavi mirisi

Razlog za ove mirise, osim zaboravljene torte ili kolača u vozilu, je curenje antifriza. Ovaj miris je jedinstvan i ne treba predugo da se udiše zato što je antifriz štetan po naše zdravlje. Mesto gde antifriz curi se teško otkriva i popravlja, zato je potrebna hitna konsultacija sa majstoriom koji poseduje potrebnu opremu.

 

Izduvni gasovi

Miris izduvnih gasova je nepogrešiv i svi ga znamo. Kada ga osetimo u kabini našeg vozila, to znači da je probušen auspuh i da treba što pre da se popravi. Izduvni gasovi sadrže mnoštvo štetnih materija kao što je ugljen monoksid ili ugljen diokid koji mogu da uspava vozača, benzoli i benzeni koji su kancerogeni, olovo, stroncijum i dostali teški metali, koji ako se natalože u našem organizmu mogu da budu uzroci mnogih bolesti.

 

Miris benzina

Kada se oseti miris goriva u vozilu, treba odmah prestati sa vožnjom zato što postoji veliki rizik da dođe do požara. Razlozi za pojavu ovag mirisa može da bude prosuto gorivo prilikom točenja na benzinskoj pumpi, otvoren poklopac motora, probušen rezervoar ili dovodno crevo, kod starijih vozila neispravan (”presisani)” karburator, itd.

 

Miris plastike koja gori

Ovaj miris je znak da je došlo do problema na električnoj instalaciji, kvara na kablovima, mogućeg kratkog spoja, pregorelog osigurača, itd. Izolacija na žicama i kablovima u vozilu je od plastike i ako se oseti ovaj karakteristični miris treba odmah zaustaviti i ugasiti vozilo, skloniti elektrode sa akumulatora i pozvati šlep službu. Postoji rizik da se kvar proširi, da se vozilo zapali i izgori, tako da vožnja ne sme da se nastaviti dok se kvar ne popravi.

 

Završne reči

Neprijatni i neželjeni mirisi se najbolje rešavaju preventivnim i redovnim održavanjem. Redovnim servisima će se veći kvarovi izbeći a vlasnici će uštedeti na troškovima.

Kada motor i svi ostali sistemi rade kako treba, kada se neispravni delovi pravovremeno popravljaju i menjaju, onda se neprijatni mirisi i ne pojavljuju. Isto tako, redovna higijena u vozilima sprečava nagomilavanje stare hrane, sokova, slatkiša, čokolada, grickalica, prašine, vlage, blata i ostale prljavštine koja tokom vremena može da se usrmdi.

Zato, kada osetite čudan i neprijatan miris, pokušajte da odredite odakle dolazi, proverite šta je uzrok i odmah ga otklonite. Ako niste sigurni u čemu je problem a sumnjate da se radi o većem kvaru u motoru, kočnicama i kod ostalih sistema u vozilu, što pre zakažite dijagnostički pregled kod svog mehaničara.

Naslovna slika: Piqsels

miris u autu, pojava smrada u vozilu, smradovi u vozilu, uzroci neprijatnih mirisa u vozilima

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno