PODELITE

Trikovi zbog kojih će vam blistati unutrašnjost auta

PronadjiAuto 04 Mar 2024 komentara: 0 pregleda: 78
Trikovi zbog kojih će vam blistati unutrašnjost auta

U automobilu provodimo veliki deo vremena, stoga je važno da njegova unutrašnjost uvek bude čista, prijatna i očuvana. U ovom tekstu ističemo nekoliko korisnih trikova koji će vam pomoći da se vaš auto sija uznutra.


Evo kako da čistite sedišta i presvlake

 

Koristite odgovarajuće sredstvo za čišćenje u skladu sa materijalom od kojeg su napravljeni. Kod kože, na primer, koristite blage sapune ili sredstva specijalizovana za kožu, dok za tkaninu koristite sredstva koja neće oštetiti vlakna.

Jedan konkretan trik za čišćenje sedišta i presvlaka u automobilu je upotreba sode bikarbone i sirćeta:

 

  • Priprema smese: Pomešajte jednake količine sode bikarbone i sirćeta u posudi kako biste napravili pastu. Količina zavisi od površine koju planirate da očistite, ali za manje površine dovoljna je količina od 1/4 šolje sode bikarbone i 1/4 šolje sirćeta.
  • Nanos paste: Nanesite pastu direktno na površinu sedišta ili presvlake koju želite da očistite. Pripazite da ravnomerno rasporedite pastu preko cele površine.
  • Trljanje i čišćenje: Koristite četku sa mekanim vlaknima ili sunđer da nežno utrljate pastu u tkaninu sedišta ili presvlake. Radite u kružnim pokretima kako biste doprineli uklanjanju mrlja i nečistoća.
  • Ostavite da deluje: Nakon što ste je temeljno utrljali, ostavite je da deluje nekoliko sati ili preko noći. Ovo će omogućiti mešavini da upije prljavštinu i neugodne mirise.
  • Usisavanje: Nakon što je pasta delovala dovoljno dugo, koristite usisivač sa četkom za čišćenje kako biste pažljivo usisali pastu i sve nečistoće koje je apsorbovala.


Efikasno uklonite prašinu i prljavštinu iz auta

 

Kako bi unutrašnjost automobila uvek bila čista, redovno koristite ručnim vakuum čistač za uklanjanje prašine i prljavštine iz svih delova, uključujući i teško dostupne prostore poput rešetki ventilacije i šavova.

Korišćenje mekane četke takođe može pomoći u uklanjanju naslaga prašine sa površina, kao što je, na primer, menjač. U okviru njega se redovno nakupljaju razne čestice i najbolje je otkloniti ih ili četkicom ili malim usisivačem za kola.


Jedna od opcija je i dubinsko pranje automobila

 

Periodično dubinsko pranje automobila će osigurati temeljito čišćenje svih površina, uključujući i unutrašnjost. To može obuhvatiti čišćenje tepiha, presvlaka, plastičnih delova i stakala. Prilikom dubinskog pranja koristite odgovarajuća sredstva i tehnike kako biste sačuvali materijale u unutrašnjosti.

S druge strane, možete kontaktirati stručan tim, koji će adekvatnim sredstvima očistiti vaš auto i učiniti ga čistim i mirišljavim na duže staze.


Oslobodite se neugodnih mirisa u automobilu

 

Da biste se oslobodili neugodnih mirisa u automobilu, možete slediti nekoliko efikasnih metoda:

  • Neutralizatori mirisa: kupite neutralizator mirisa specijalno dizajniran za automobile. Ovi proizvodi sadrže hemikalije koje mogu neutralisati neželjene mirise i osvežiti unutrašnjost vozila.
  • Soda bikarbona: može apsorbovati neugodne mirise. Jednostavno pospite malo sode bikarbone po tepisima i sedištima automobila, ostavite je da deluje nekoliko sati ili preko noći, a zatim usisajte.
  • Limun: još jedno prirodno sredstvo koje može pomoći u oslobađanju od neugodnih mirisa. Iscedite limunov sok i nanesite ga na tkanine u automobilu ili ostavite kriške limuna da stoje u automobilu neko vreme kako bi osvežile vazduh.

 

Možda će vas zanimati i ovaj tekst u kom smo istakli kako možete unaprediti izgled svojih kola.
 

Zaštitite i čuvajte kožu, plastiku i druge materijale

 

Korišćenje zaštitnih sredstava za kožu, plastiku i druge materijale će produžiti njihov vek trajanja i očuvati im izgled. Redovno nanošenje zaštitnih premaza pomoći će u sprečavanju oštećenja od UV zračenja i drugih spoljnih faktora.

S druge strane, uvek preko kože, plastike ili drugih materijala možete staviti određenu presvlaku ili nekakvu foliju kako biste zaštitili taj određeni deo.


A kako državati elektronske komponente u automobilu

 

Elektronske komponente, poput ekrana i kontrolne table, takođe zahtevaju redovno čišćenje i održavanje. Koristite meke krpe i sredstva koja nisu abrazivna da biste izbegli oštećenja i ogrebotine.

  • Čišćenje ekrana: Koristite meku mikrofiber krpu kako biste nežno očistili ekrane u automobilu. Ako je potrebno, lagano navlažite krpu vodom ili posebnim sredstvom za čišćenje ekrana. Izbegavajte upotrebu abrazivnih materijala ili grube tkanine koje mogu izazvati ogrebotine.
  • Održavanje kontrolne table: Redovno prelazite preko kontrolne table u automobilu mekom krpom kako biste uklonili prašinu i nečistoće. Ako primetite nakupljanje prljavštine oko nje, koristite blago sredstvo za čišćenje i pažljivo obrišite površinu.

 

Imajte na umu da dubinsko pranje ne samo da će poboljšati estetiku vašeg automobila, već će i produžiti vek trajanja unutrašnjih materijala i komponenti. Investiranjem u redovno održavanje vašeg automobila isplatiće vam se na dugoročnom nivou.

 

Slika: Photo of Black Steering Wheel · Free Stock Photo (pexels.com)

unutrašnjost auta, enterijer

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno