PODELITE

Šta treba proveriti na automobilu kada se spremate za duže putovanje?

PronadjiAuto 23 Jan 2024 komentara: 0 pregleda: 96
Šta treba proveriti na automobilu kada se spremate za duže putovanje?

Kada se spremate za duže putovanje, važno je da vaš automobil bude u ispravnom stanju kako biste se osećali sigurno i bezbrižno na putu. Neophodno je da odete kod majstora koji će se uveriti da je sve u redu sa vašim automobilom. Evo nekoliko nažnih stvari koje treba obavezno proveriti na svom automobilu pre nego što krenete na put.


Proverite gume


Provera guma je jedan od najvažnijih koraka koje treba preduzeti pre nego što krenete na duže putovanje automobilom. Gume su jedini deo automobila koji dolazi u dodir sa putem, pa je njihova ispravnost od velike važnosti za bezbednost i udobnost vožnje.

Pored samih guma, treba proveriti i stanje ratkapni. Ratkapne su zaštita guma i mogu pomoći u smanjenju oštećenja od udaraca ili ogrebotina. Proverite da li su ratkapne na svom mestu i da li su oštećene. Oštećene ratkapne mogu se odvojiti tokom vožnje, što može predstavljati opasnost po vas i druge učesnike u saobraćaju.

Kod guma treba proveriti da li imaju pravilan pritisak. Pritisak u gumama treba biti u skladu sa preporukama proizvođača automobila. Prekomerno napumpane ili nedovoljno napumpane gume mogu negativno uticati na prianjanje i upravljanje. Takođe, nepravilan pritisak može dovesti do povećane potrošnje goriva. Preporučuje se provera pritiska u gumama barem jednom mesečno, ali pre puta je posebno važno da se to uradi.

Pored pritiska, takođe je važno proveriti dubinu šare na gumama. Dubina šare je odgovorna za prianjanje guma na putu, posebno u uslovima kiše ili snega. Zakon propisuje minimalnu dubinu šare od 1,6 mm, ali stručnjaci preporučuju da se gume zamene kada dubina šare padne ispod 3 mm. Gume sa istrošenom šarom mogu loše prijanjati na podlogu, što može dovesti do nekontrolisanih klizanja i duže zaustavne putanje.

Naravno, ne zaboravite da proverite i stanje rezervne gume. Rezervna guma je važan deo opreme koju treba imati pri ruci u slučaju da dođe do problema sa nekom od guma. Proverite da li je rezervna guma ispravno napumpana i da li je u dobrom stanju. Takođe, proverite da li imate sve neophodne alate za zamenu gume, kao što su ključ za odvrtanje točkova i dizalica.

Uz sve ove provere, takođe je dobro proveriti i stanje ventila na gumama. Ventili treba da budu pričvršćeni na gumu i da nema curenja vazduha. Ukoliko primetite bilo kakve probleme sa ventilima, preporučuje se da se obratite vulkanizeru radi zamene ili popravke.
 

Popravljanje automobila

 

Proverite kočnice


Provera kočnica je ključni korak koji treba preduzeti pre nego što krenete na duže putovanje. Funkcionalne kočnice su od suštinske važnosti za vašu sigurnost i bezbednost svih putnika u vozilu.

Prva stvar koju treba proveriti je reakcija kočnica. Kada pritisnete kočnicu, trebalo bi da osetite odgovarajući otpor i da se vozilo zaustavi glatko i bez ikakvih trzaja. Ako primetite bilo kakvo kašnjenje ili da kočnice ne reaguju pravilno, to može biti znak da nešto nije u redu sa sistemom kočenja.

Takođe je važno proveriti nivo kočione tečnosti. Kočiona tečnost je vitalna za pravilan rad kočnica, jer prenosi pritisak sa pedale kočnice na kočione diskove ili doboše. Proverite nivo kočione tečnosti u rezervoaru i uverite se da je unutar preporučenog opsega. Ako primetite da je nivo tečnosti prenizak, to može ukazivati na curenje ili neispravnost sistema. U tom slučaju, trebalo bi posetiti servis kako biste popravili ili zamenili oštećene delove.

Pored toga, proverite stanje kočionih diskova ili doboša. Ovi delovi su odgovorni za stvaranje trenja koje zaustavlja vozilo. Ako primetite da su diskovi ili doboši istrošeni, oštećeni ili izobličeni, to može negativno uticati na performanse kočnica. Izdubljeni ili puknuti diskovi mogu uzrokovati vibracije prilikom kočenja, dok istrošeni doboši mogu smanjiti efikasnost kočenja. Ukoliko primetite bilo kakve nepravilnosti, preporučljivo je posetiti mehaničara kako bi se ovi delovi zamenili.

Takođe je važno proveriti stanje kočionih pločica ili obloga. One se nalaze između kočionih diskova ili doboša i kočionih čeljusti. Pločice se troše tokom vremena i njihova istrošenost može dovesti do smanjenja efikasnosti kočenja. Ako primetite da su pločice tanje od preporučene debljine, trebalo bi ih zameniti kako biste osigurali optimalno kočenje.

Naravno, ove provere možete izvesti sami, ali ukoliko niste sigurni u svoje veštine ili nemate potrebnu opremu, preporučljivo je posetiti stručnjaka u servisu. Oni će moći da detaljno pregledaju i provere sve delove sistema kočenja kako bi bili sigurni da su u ispravnom stanju.


Proverite akumulator


Provera akumulatora je takođe važan korak koji treba preduzeti pre nego što krenete na duže putovanje automobilom. Slab akumulator može predstavljati ozbiljan problem, posebno u situacijama kada se vozilo ne može pokrenuti ili kada se zaustavi pa vam je potrebna pomoć na putu. Da biste izbegli ove neprijatnosti, potrebno je da redovno proveravate stanje akumulatora i preduzmete odgovarajuće mere ukoliko je potrebno.

Prva stvar koju treba proveriti je napon akumulatora. Ovo možete uraditi pomoću voltmetra ili multimetra. Uobičajeni napon za većinu automobila je oko 12.6 volti. Ako je napon ispod 12 volti, to može ukazivati na slab akumulator koji treba zameniti. Takođe je važno proveriti da li postoji bilo kakva korozija na terminalima akumulatora, jer ovo može ometati pravilan rad.

Ukoliko primetite da je napon akumulatora ispod preporučenog nivoa ili da postoji korozija na terminalima, najbolje je zameniti akumulator pre nego što krenete na duže putovanje. Novi akumulator će obezbediti dovoljno snage za pokretanje vozila i smanjiti rizik od nepredviđenih problema tokom puta.

Pored provere napona akumulatora, takođe je važno proveriti i kvalitet kabla za paljenje. Oštećeni ili istrošeni kablovi mogu ometati protok struje i smanjiti efikasnost akumulatora. Ukoliko primetite bilo kakva oštećenja na kablovima, preporučuje se njihova zamena kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost akumulatora.

Takođe je važno napomenuti da ekstremne temperature mogu uticati na performanse akumulatora. Visoke temperature mogu ubrzati proces isparavanja elektrolita, dok niske temperature mogu smanjiti kapacitet akumulatora. Stoga, pre dužeg putovanja, posebno u ekstremnim vremenskim uslovima, preporučuje se provera stanja akumulatora kako biste bili sigurni da će vaše vozilo imati dovoljno snage za pokretanje.

Poslušajte naše savete i detaljno proverite svoje vozilo pre nego što krenete na duže putovanje. Na taj način ćete osigurati da vaše vozilo ima dovoljno snage za pokretanje i sprečiti moguće probleme tokom puta.

Slike: 
https://www.freepik.com/free-photo/muscular-car-service-worker-repairing-vehicle_10519444.htm
https://www.freepik.com/free-photo/auto-mechanic-checking-car_4410485.htm
 

 

putovanje, provera automobila

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno