PODELITE

Pripremite se za zimski road trip

PronadjiAuto 24 Jan 2024 komentara: 0 pregleda: 47
Pripremite se za zimski road trip

Prva asocijacija na road trip je kod većine ljudi krstarenje automobilom po širokim i slobodnim putevima negde van naseljenih područja, otvoreni prozori, sunce u kosi i,  najverovatnije, vatrica u predvečerje ili bar na otvorenom, oko kog će se okupiti grupica prijatelja koji spontano putuju, nasumično biraju destinacije, dok su predeli kroz koje prolaze skoro uvek zaustavljeni u večitom proleću.

Zimu je, sa druge strane teško povezati sa nekom aktivnošću sličnog tipa, bar na otvorenom svakako ne dolazi u obzir, i uglavnom se dovodi u vezu sa zimskim rekreativnim centrima ili šoljom nekog toplog napitka dok se u džemperu, kroz prozor, posmatraju snežni predeli.

Zimski road trip ima svoje posebne čari, što će vam sigurno potvrditi oni koji su se makar jedanput otisnuli u takvu avanturu, čak i ako je u pitanju bio samo obilazak nekoliko različitih planinskih centara ili odlazak u neku udaljenu vikendicu na produženi vikend i off road vožnja i istraživanje njene okoline. Ukoliko i sami u nekom trenutku poželite da se uverite u  to, kako biste ispunili sve uslove koji predstavljaju osnovu za dobar provod, u daljem testu predstavićemo vam nekoliko stvari na koje bi treblo da obratite pažnju.


Pripremite i proverite sve na kolima


Zimska vožnja možda prija vama, posebno uz dobru izolaciju kabine, kvalitetne amortizere i dobro grejanje, ali za vašeg četvorotočakša predstavlja ekstremne uslove i testiranje granica izdržljivosti. Stoga je preporučljivo da obavite neophodne pripreme samog vozila, pored redovnih i obaveznih servisa koje ste i inače obavljali.

Za početak su to zimske gume, čija upotreba, osim što je zakonom propisana, može da napravi nemerljivu razliku u bezbednosti putnika i doživljaju vožnje, pa se postarajte da, osim što su montirane, budu i u odgovarajućem, propisanom stanju.

Kako se ne bi desilo da po mećavi stojite na sporednom seoskom putu sa kablovima u rukama i nadate se da će neko naići, pre polaska proverite u kakvom je stanju akumulator i da li mu je porebna zamena.

Na kraju, ali nikako najmanje važno, bi trebalo da usledi kontrola kočionog sistema, koji će na zaleđenim i snegom pokrivenim putevima i stazama raditi ’’prekovremeno’’. Pošto je hauba već podignuta, zbog pomenutih provera, prekontrolišite  i da li je količina antifriza u motoru na zadovoljavajućem nivou, kao i da li mu je potrebna zamena.


Pripremite i proverite sve u kolima


Nakon što ste, u zavisnosti od stručnosti i opremljenosti lične garaže, samostalno ili uz pomoć majstora obavili potrebne pripreme samog automobila, na red dolazi ono što u njega morate da stavite, osim goriva stvari koje ćete morati da ponesete, kako dosadašnje provere ne bi bile uzaludne.

Već smo pomenuli kablove, koji bi trebalo da se nađu u gepeku čak i ako je akumulator nov, jer mu niske temperature nikako neće pogodovati.


Zimski road trip
 

Ukoliko planirate da neko vreme ostavite automobil na otvorenom, može se desiti da usled intenzivnih padavina bude zavejan, stoga ponesite manju lopatu, metlicu i strugač za led ukoliko želite pažljivo da očistite automobil bez oštećivanja laka i farbe.

Obične patosnice bi trebalo zameniti gumenim, zbog snega koji ćete na obući unositi u kola, dok bi u gepeku bilo poželjno da imate boce sa rezervnom zimskom tečnošću za stakla, antifrizom i sprejem za odmrzavanje.


Lanci za sneg i siguran put


Sve do sada pomenuto, koliko god važno ili neophodno bilo, ne odražava se toliko na sigurnu i bezbednu voznju koliko adekvatna zimska oprema za vaše gume, zato je neophodno namontirati lance za sneg. Glavni zadatak lanaca za sneg je da smanje mogućnost proklizavanja.

Priprema vozila za zimske uslove podrazumeva i pravilno rukovanje lancima za sneg, koji ne samo da su često zakonski obavezni, već su i ključni za sigurnost na putevima prekrivenim snegom i ledom. Pre nego što krenete na put, važno je odabrati lance za sneg  koji odgovaraju veličini vaših pneumatika, što možete proveriti na bočnom zidu gume.

Postoje različite vrste lanaca, uključujući čelične, koji su jači i izdržljiviji, i plastične, koji su laganiji i neće oštetiti felne. Pre montaže, preporučuje se da pročitate uputstvo proizvođača i, ako je moguće, pogledate video tutorijale kako biste se upoznali sa procesom montiranja.

Za montažu je bitno da se parkirate na ravnoj površini, daleko od saobraćaja. Lance za sneg rasporedite ispred pogonskih točkova i pažljivo ih postavite preko pneumatika, zatim ih ravnomerno rasporedite i zategnite tako da čvrsto prionu uz gume, ali ne previše da ne dođe do oštećenja. Nakon montiranja, preporučuje se da vozite nekoliko metara i ponovo proverite da li su dobro zategnuti. Vožnja sa lancima zahteva oprez, zato bi trebalo da vozite sporije i izbegavate oštre manevarisanje.

Slike: 
Free Photo | Full shot man closing trunk (freepik.com)
Free Photo | Close up people traveling by car (freepik.com)
 

 

zimski road trip

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno