PODELITE

Koje sve stvari bi bilo korisno da imate u vašem automobilu?

PronadjiAuto 17 Mar 2021 komentara: 2 pregleda: 792
Koje sve stvari bi bilo korisno da imate u vašem automobilu?

Za neke ljude, a naročito one koje žive u velikim gradovima sa gustim saobraćajem, automobil je mesto gde provedu čak i do nekoliko sati dnevno. Nekima od njih je automobil ujedno i radno mesto, pa se zbog svega navedenog u automobilu postepeno gomilaju brojne stvari kojima na prvi pogled tu nije mesto, ali se na kraju ispostave korisnim.

Svi znamo da u automobilu uvek morate imati set prve pomoći, sigurosni trougao, vozačku dozvolu i rezervnu gumu. Na kraju krajeva, to je ono što je propisano zakonom. Međutim, ovo nisu stvari na koje mislimo kada govorimo o korisnim stvarima za automobil.

Stvari koje su se pokazale kao korisne za imati u automobilu najčešće nemaju primarnu namenu da se nađu u automobilu, ipak, u nepredviđenim okolnostima i te kako mogu doprineti poboljšanju situacije.

Bilo da provodite dosta vremena u kolima, ili se spremate na dug samostalni put, nastavite da čitate i saznajte koje sve stvari vam mogu biti korisne u automobilu, a možda vam to do sada nikada nije palo na pamet!


#1 Odgovarajući alat i auto pribor - osnova za rešavanje svakog manjeg problema


Sajla za vuču, ključ za skidanje točkova, uže za vuču, protivpožarni aparat signalizirajući prsluk i trougao su obavezni auto pribor koji svaki vozač po zakonu mora posedovati. Međutim, mnogi komadi alata koji nisu propisani zakonom, jako su korisni u automobilu i mogu vam pomoći u rešavanju manjih problema i kvarova.

Pa tako veliki izbor alata poput špic klešta, francuskog ključa, kombinovanih klešta, odvrtača i šrafcigera mogu vam pomoći za popravak manjih problema u kolima koje mogu uticati na kvalitet vožnje i bezbednost. Odšrafljen retrovizor ili kaseta u kolima, jednostavno i brzo se može popraviti ukoliko imate šrafciger pri sebi.


Alat za auto
 

Kleštima možete rukovati manjim elementima ili dopreti do uskih mesta ispod haube. A ozbiljnim ručnim alatom poput električnih odvijača možete odršrafljivati gume i druge elemente po potrebi u svega nekoliko sekundi. Koristan vam može biti i ispitivač struje, naročito kada dođe do problema sa elektrikom u automobilu.

Korisno je imati i čekić za staklo, koji verovatno nikada nećete morati da upotrebite, ali je jedan od najpotcenjenijih alata u automobilu. Čekić za staklo je od krucijalne važnosti za preživljavanje u slučaju da automobil upadne u vodu. Pomoću čekića za staklo se lome prozori ili šoferšajbna automobila, i izlazi iz potopljenog automobila koji se brzo puni vodom.


#2 Uputstvo za upotrebu - riznica potencijalnih odgovora na vaša pitanja


Kada kupimo mašinu za veš ili novi televizor gotovo uvek se oslanjamo na uputstvo za upotrebu, međutim sa kupovinom automobila iz nekog razloga - to nije tako. Ipak, uputstvo za upotrebu i instrukcije za vlasnika automobila kriju mnogobrojne korisne informacije, a naročito vam može pomoći da otkrijete sve funkcije vašeg automobila.

Baš kao i kada je u pitanju mobilni telefon, najveći broj vozača ne upotrebljava ni približno sve funkcije koje njihov automobil nudi. Najčešći razlog ovome je - nisu obavešteni da one postoje. Zbog toga je korisno da pažljivo iščitate uputstvo za upotrebu, odnosno informator o vašem automobilu.

Ovde, pored funkcija vašeg automobila možete naučiti i više o predloženom održavanju vozila individualnog modela koji posedujete, i time mu obezbediti optimalno čuvanje i servisiranje.

Današnji automobili poseduju i aplikaciju sa ovim instrukcijama, ali je uvek lepo i korisno imati i štampanu verziju ovog priručnika u kolima u slučaju nepredviđenih okolnosti. Ponekad, nešto što se čini kao problem ili greška unutar automobila, može biti samo slučaj nepažljive upotrebe određene funkcije.


#3 Sredstva za čišćenje i higijenu - važna stvar koji mnogi zapostavljaju


Budući da mnogi ljudi u automobilu provode značajan deo vremena, jako je važno da u svom automobilu poseduju adekvatna sredstva za higijenu i dezinfekciju prostora.

Automobil je gotovo svakodnevno izložen izduvnim gasovima, prašini i bakterijama koje se unose preko obuće, i zbog toga predstavlja jedno od najprljavijih mesta na kojem se možete naći. Posebne mere predostrožnosti i higijena je važna u doba virusa, i u slučaju da auto nije vaš.


Alat za kola
 

Zbog toga savetujemo da u svom automobilu uvek imate sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, antibakterijske vlažne maramice, kao i posebno sredstvo za dezinfekciju površina i krpu ili jednokratne ubruse kojima ćete pre svake vožnje dezinfikovati menjač i volan koje ćete nužno dodirivati tokom cele vožnje.

Odlična opcija je i nabavka prečišćivača i jonizatora vazduha

Redovno čišćenje i pranje automobila se podrazumeva, ali su ove mere predostrožnosti jako korisne u svakodnevnici, budući da u toku vožnje nesvesno možete dodirivati lice i oči i inficirati ih ovim putem. Sredstva za čišćenje i higijenu su od krucijalne važnosti za očuvanje vašeg zdravlja, i nemojte ih zaobilaziti.


#4 Set predmeta za nepredviđene i neplanirane okolnosti


Na kraju, ali ne i najmanje važno, nudimo kraću listu predmeta koje mogu biti korisne u automobilu, a koje vam mogu značajno olakšati život u nepredviđenim okolnostima, a to su:

  • Baterijska lampa - idealna kada treba da zastanete u mraku;
  • Kabanica - spasiće vas po kišovitom vremenu;
  • Pokrivač ili ćebe - za slučaj da morate da sačekate pomoć na putu do jutra;
  • Rukavice - ukoliko je potrebno da ručno promenite neke delove ili otvarate haubu, nikako nemojte to raditi bez zaštite i golih ruku.


Nadamo se da vam je naš tekst pomogao da sastavite vaš individualni spisak korisnih stvari za automobil, i da ćete sledeću nepredviđenu okolnost dočekati u potpunosti spremni, sa svim potrebnim elementima za uspešno prevazilaženje neprijatne situacije!

 

alat za auto, korisne stvari za auto, šta od alata za kola

KOMENTARI (2)

Dusanka
17-Mar-21
Preporuči | +3

Imam ga. Dobila za 8 mart.

lexus
17-Mar-21
Preporuči | +6

ambilife za auto je za sve koji su duže u autu spas!

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno