PODELITE

Kako kupiti jeftiniji automobil: Saveti i trikovi za štedljive vozače

Anđelka Pavlović 15 May 2023 komentara: 0 pregleda: 200
Kako kupiti jeftiniji automobil: Saveti i trikovi za štedljive vozače

Kupovina jeftinog automobila koji je funkcionalan može biti izazov, ali postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kako biste bili sigurni da kupujete automobil koji će zadovoljiti vaše kriterijume. Prvo, dakle, razmislite o tome koje su vaše potrebe i koliki je budžet planiran. Osnovna pitanja od kojih treba poći je  zašto vam treba automobil, koliko često ćete ga koristiti i koliko novca ste spremni potrošiti? 

Kada se odlučite na neki automobil, važno je proveriti njegovo stanje. Pregledajte karoseriju, motor, kočnice i sve ostale bitne delove vozila. Ako niste stručnjak, najbolje bi bilo da povedete sa sobom nekoga ko se razume u automobile. Ovo će vam pomoći da izbegnete skrivena oštećenja i neispravnosti koje bi mogle da dovedu do skupih popravki kasnije. Važno je proveriti i dokumentaciju automobila. Ako kupujete automobil za samo nekoliko stotina eura, ne možete očekivati da će biti u savršenom stanju. Moguće je da će imati određene probleme i nedostatke, stoga budite spremni na to.

Najvažniji saveti koji su potrebni svima koji žele da prođe jeftinije kad je kupovina automobila u pitanju 

Ako planirate da kupite jeftiniji automobil, evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći:

  • Postavite budžet i držite se njega - Ako želite da kupite jeftiniji automobil, prvo morate odrediti koliko novca možete potrošiti. Odredite  budžet i držite se njega, bez obzira na to koliko vas privlači automobil koji je malo van vašeg budžeta.
  • Istražite tržište - Pre nego što kupite bilo koji automobil, istražite tržište i saznajte koji su sve modeli  dostupni u vašem cenovnom rangu. Pored toga, proverite koje karakteristike su vam važne i koje biste želeli da imate u svom vozilu.
  • Pregledajte automobil pre kupovine - Kada pronađete automobil koji vam se sviđa i koji je u vašem cenovnom rangu, obavezno pregledajte vozilo pre kupovine. Pregledajte limariju, gume, kočnice, motor i druge ključne delove kako biste bili sigurni da nema značajnijih oštećenja ili problema.
  • Proverite istoriju vozila - Pre kupovine, proverite istoriju vozila kako biste saznali da li je automobil imao bilo kakve nesreće, oštećenja ili druge probleme. Ovo vam može pomoći da se uverite da je automobil u solidnom stanju i da ne postoji rizik od skrivenih problema.
  • Testirajte automobil pre kupovine - Pre nego što kupite automobil, obavezno testirajte vozilo na putu. Proverite kako se automobil ponaša pri vožnji, kako radi menjač i kočnice i da li postoje bilo kakvi problemi sa vozilom.
  • Kada birate jeftiniji automobil, vodite računa o potrošnji goriva - Potrošnja goriva može biti značajan trošak, pa je važno da odaberete vozilo koje ima malu potrošnju.

polovni automobili, kupovina automobila, jeftini automobili

Koliko para Srbi izdvajaju za automobile?

U Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, postoji veliki izbor različitih modela automobila koji se mogu smatrati jeftinijim. Najpopularniji modeli koji se najčešće kupuju u Srbiji su automobili marke Fiat, Opel, Peugeot, Renault, Volkswagen i drugi. Ovi automobili se mogu naći u širokom cenovnom rasponu, u zavisnosti od njihovog stanja, starosti i opreme.
U proseku, Srbi izdvajaju oko 3.000-5.000 evra za kupovinu automobila. Međutim, cena automobila može biti mnogo veća ili manja od ovog iznosa, u zavisnosti od toga koji model i marku automobila kupujete. Takođe, treba imati u vidu da se cene automobila u Srbiji razlikuju od cene istih modela u drugim zemljama, pa se tako neki modeli mogu naći i po nižoj ceni nego u drugim delovima Evrope.

Ukoliko želite da kupite solidan auto koji će završavati poslove, za par stotina evra do 1000 eura verovatno nećete moći baš mnogo da očekujete. Međutim, postoje brojni polovni automobili koji su u dobrom stanju i koji su veoma funkcionalni, a koji se zaista mogu kupiti za nekoliko stotina ili nekoliko hiljada evra. Ipak, prilikom kupovine polovnog automobila, povedite računa o njegovom stanju, održavanju i proverite da li postoje neki skriveni troškovi, kao što su skriveni kvarovi.
Vlada Srbije usvojila je krajem prošle godine Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030. Naime, najavljeno je ulaganje od 2,6 milijardi evra, od kojih je 102 miliona namenjeno zameni najstarijih dizel vozila novijim. Pravo na dodelu subvencije imaju svi koji budu reciklirali automobile Euro 1, 2 i 3 norme.
 

kupovina automobila, polovni automobili, jeftini automobili

Najavljena je subvencija od 2.100 evra po vozilu za kupovinu novog ili polovnog putničkog automobila Euro 6 standarda. Podrazumevaju se modeli koji su proizvedeni najranije 2015. godine. Vlasnici automobila Euro 1, Euro 2 ili Euro 3 će morati da deregistruju svoja vozila, i da ih pošalju u reciklažne centre, kako bi ostvarili pravo na subvenciju. Modeli Euro 1 do Euro 3 standarda su izuzetno stari, od 19 do 31 godine, pa je i njihova vrednost uglavnom svega par stotina evra. Zato se i s razlogom postavlja pitanje da li će vlasnici tih vozila kojih država treba da se reši, imati novca za kupovinu vozila Euro 6 standarda i sa dodeljenom državnom pomoći. Kako za sada stvari stoje i kakva je relanost to je zaista nemoguća misija.

kupovina automobila, automobili, saveti za vozace, jeftiniji automobil

KOMENTARI (0)

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno