PronadjiAuto

PronadjiAuto Blogovi Polovni automobili Blog
PODELITE

Prečišćivači vazduha u GSP-u ... mislite o tome

PronadjiAuto 15 May 2020 komentara: 5 pregleda: 76
Prečišćivači vazduha u GSP-u ... mislite o tome

Određene mere zaštite od korone u javnom prevozu koje su se u GSP-u nakon završetka pandemije zahtevale od nas, poput:

 • obaveznog nošenja maski,
 • ulaska na jedna a izlaska na druga vrata,
 • kupovanje mesečnih karata,
 • prisustva redara,
 • načina sedenja itd.

...za čitavih par dana pale su u vodu.

Iako su mesta na kojima je zabranjeno sedeti, još uvek obeležena, vrlo je verovatno da ćemo vrlo brzo u javnom prevozu (moja prognoza već tokom sledeće nedelje) opet sedeti na glavi jedni drugima, naslanjati glavu na prozore, kašljati i kijati bez maramice ( po mogućstvu jedni drugima u lice), unositi se u facu, opsežno telefonirati a neki i izbacivati svoje ekskrete u okolinu.


Preciscivace vazduha u gsp

 

Čudan smo mi narod, ali smo jednostavno takvi...jako brzo zaboravljamo


Ali, veselje je tek na pomolu! Paljenje klima u vozilima GSP-a se ne savetuje do daljnjeg lepo vreme i topli  odnosno vreli dani tek stižu, a veliki broj vozila nema prozore, što je priznaćete VRLO VEEEELIKII PROBLEM!


KOLIKO ĆE...

 • ZNOJA,
 • KAPLJICA,
 • KLICA,  
 • UZDAHA I IZDAHA

..BITI SKONCENTRISANO NA JEDNOM MALOM PROSTORU!?


Preciscivace vazduha u gsp
 

Svi smo „emotivno“ vezani za klima uređaje i prosto ne možemo da zamislimo život bez klime a znamo li koliko je ona štetna za naše zdravlje?


U KLIMA UREĐAJIMA SU VEOMA ČESTO PRISUTNE:

 • GRINJE i GLJIVICE (uzrokuju alergije),
 • VIRUSI (koksaki i mnogi drugi koji su najčešći uzročnici respiratornih infekcija),
 • BAKTERIJE (legionela –upala pluća, glavobolja, pospanost, temperatura; Hlamidija pneumonije koja izaziva respiratorne smetnje, oštećuje krvne sudove i može biti uzrok oboljenja srčanog mišića).


Vozačima je još gore, u autobusima i kolima komandna ploča i  ventilacija izlučuju benzen koji je kancerogen a može izazvati anemiju, smanjenje leukocita, slabljenje imuniteta. Nisu to velike koncentracije benzena, ali hronično dugotrajno izlaganje tokom nekoliko godina može dovesti do ovih simptoma.Preciscivace vazduha u gsp 3
 

Znate, ni o deficitu respiratora nismo razmišljali dok nas nije pogodila pandemija, ne razmišljamo ni o ovome
 

Zašto sam počela da mislim o tome...


Iako imam vozačku dozvolu, nisam baš siguran vozač, te u cilju zaštite sebe i drugih vozača i pešaka, draže mi je da se držim za „šipku“ U GSP-u, pustim mozak na otavu i stignem bez mnogo muke od tačke A do tačke B.

Optimistično sam stavila pre neki dan masku na lice, rukavice i upustila se u postpandemijsku avanturu – vožnja GSP-om do posla /iako do posla nema puno stanica ipak je avantura/.

Na stanici samo ja i jedna baka, autobus staje ja čekam da ko u inostranstvu uđem na prednja vrata, pokažem kartu i sednem.
 

Na moje iznenađenje, otvaraju se sva vrata, automat ne radi, redara nema, prazan autobus, vozač mi mahne rukom da uđem i sednem a ja...prosto nisam navikla sve prazno, samo označene stolice i šta ću sedoh...

Zatvoriše se vrata, prozori hermetički zatvoreni, ventilacije nema, temperatura raste, Sunce prži, kiseonika nema /posle dve stanice zevam i počinjem da dišem na „škrge“/.


U tom hipoksičnom stanju iako još uvek sama u prevozu/ počeh ja da razmišljam o kiseoniku, klimi, letu koje dolazi, proređenom redu vožnje, znoju, kapljicama i drugim izlučevinama koje će nas zasipati kad se sve vrati u „normalu“.
 

Moje misli dodatno je ispotencirao miris koji me je zaplahnuo kada je autobus krenuo sa stanice..


Bio je to dobro poznati miris amonijaka izmešan sa višemesečnim ne kupanjem osobe koja je upravo ušla i sela na zadnje sedište. Ovde ni maska ni distanca od 3m nisu pomogle a moj nos je vapio za vazduhom jer nije bilo nikakve ventilacije.


Preciscivace vazduha u gsp 5
 

Vrlo verovatno da mi je taj opojni miris nadražio neke centre u mozgu te sam počela da mislim o mom prečišćivaču vazduha koji mi je dano-noćno upaljen u sobi u kojoj spavamo.
 

Pomislila sam, kako bi bilo dobro da tako nešto postave u GSP ne bi li bili pošteđeni ovih miomirisa. Stvarno, zašto nikome do sada nije palo napamet da umesto klime /ili pored klime/ jednostavno ubace prečišćivače vazduha u prevoz.


Znam, mnogi će reći da je to misaona imenica ali setite se da je do pre par godina i klima u prevozu bila nešto o čemu smo mogli da sanjamo, a danas je to sasvim normalna stvar, čak je normalnije imati klimu nego prozor koji se otvara.

A još jedna prednost prečišćivača je jer ne pravi promaju a prečišćava vazduh...ovo je veoma važno posebno za stariju populaciju koja se plaši da bude na bilo kakvom strujanju vazduha da se ne bi desilo da nekoga „ubije promaja“.


Preciscivace vazduha u gsp 6
 

Dakle, da se ja pitam /samo što se ne pitam/, ja bih lepo u sav prevoz i zatvorene prostorije u kojima je velika koncentracija ljudi postavila pored klime i prečišćivače vazduha / ja imam fotokatalitički prečišćivač ruske tehnologije i znam koliko je moćan/.
 

Naime, moje interesovanje za prečišćivače je naglo poraslo nakon „divnog“ iskustva iz GSP-a i počela sam da kopam po internetu


Na tržištu ih ima puno, različitih cena i dizajna ali jednostavno izgleda da nema tolikog interesovanja onih koje bi ovo trebalo najviše da interesuje...vlasnike kompanija, direktore, menadžere u bolnicama, stomatološkom ordinacijama, GSP-u, ugostiteljskim objektima.

Nije teško na Google-u otkucati "koji prečišćivač vazduha kupiti" i istražiti, pogotovo ukoliko ste vlasnik kompanije i stalo vam je do vaših zaposlenih..


Da li bi ste se vi osećali bolje i sigurnije ako bi ste znali da ovi prečišćivači mogu:

 • upiti neprijatne mirise,
 • čestice čađi
 • prašine
 • i čestice veličine od 10-2,5 PM-a.

Neki od prečišćivača koliko sam shvatila, ukoliko sadrže fotokatalitičke filtere mogu čak eliminisati gljivice, bakterije i viruse.

Pomislite samo koliko bi bilo divno u vozilima bez klime, na 400C, gde se svi cede i sve pršti od znoja tokom letnjih meseci, gde se kija, kašlje, šmrkće i pljucka imati mali prečišćivač vazduha.


Meni ostaje samo da se nadam da će neko da pročita moje misli i prosto unese revoluciju u naš gradski prevoz! Šta vi mislite o tome?


Jedan običan korisnik GSP prevoza
 

gsp, javni prevoz, automobili, voznja, vazduh, leto, 2020, korona, virus, bakterije, gradski prevoz, beograd, preciscivac vazduha, fotokataliza, fotokataliticki, preciscavanje vazduha

KOMENTARI (5)

milica
18-May-20
Preporuči | +1

Pod hitno da se razmisli i materijalizuje ako moze da bi disaliiiiiiiiiii.....

Teea
16-May-20
Preporuči | +2

Najvise imam bojazni od gradskog prevoza kada idem na poslu. Guzve su uvek pa je tesko drzati distancu o kojoj se stalno prica i ponavlja jer svi gradjani ne nose masku i rukavice. Imam strah u prevozu zbog ne postovanja socijalne distance i od velike guzve, a tu su neprijatni mirisi svakodnevno zato bi bilo neophodno da ima preciscivac vazduha kako bi udisali zdrav i cist vazduh.

Radmila
15-May-20
Preporuči | +2

Samo sto nece da pročitaju oni koji bi trebalo...kamo srece da nam je vise tih prečišćivača u istom autobusu mislim da jedan nije dovoljan :)

Ne ulazim u bus
15-May-20
Preporuči | +2

Vozac sam i ne pamtim kad sam poslednji put usla u gradski prevoz, bas iz gore navedenih razloga, a sad jos i korona, nema sanse. Daleko smo mi od preciscivaca vazduha u busevima, ali je ideja fantasticna i nadam se da ce nekome sa vrha pasti ovakva ista ideja napamet, pa da je sprovede u delo. E tada bih i isla na posao busom, a ne kolima.

ivona
15-May-20
Preporuči | +2

jaaooj sto je super tekst tacno sam se poistovetila sa svim ovim!! i meni svaki dan kada moram da idem prevozom na posao upravo ove stvari najvise smetaju. i ja sam se pitala kako cemo da se guramo svi u zatvorenim autobusima a virus korona vlada ovo je odlicna ideja da treba da se ubace precistaci vazduha u gsp i ovo treba da se dostavi onima na vlasti!!!

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno