PronadjiAuto

PronadjiAuto Blogovi Polovni automobili Blog
PODELITE

Kako smanjiti rizik od pojave Corona virusa u svom vozilu?

PronadjiAuto 15 Mar 2020 komentara: 3 pregleda: 215
Kako smanjiti rizik od pojave Corona virusa u svom vozilu?

Globalno stanovništvo je još jednom na velikom ispitu. Od naše odgovornosti zavisi koliko će se COVID-19 ( Corona virus) širiti i kolika će smrtnost biti. Potrebno je znati kako pravilno dezinfikovati sve površine oko nas, a naročito kako smanjiti rizik od pojave Corona virusa u svom vozilu koji zbog skučenosti prostora može biti pravi rasadnik virusa.

Corona se polako širi našom zemljom, a neupućene hvata panika. Nije svako rešenje dobro pa plastične kese na glavi i krpe preko usta neće pomoći, čak ni one hirurške maske koje fanatično kupujemo u apotekama nisu najbolje rešenje. Postoje koraci kako da se zaštitimo u svakoj situaciji, a ovaj tekst će pokazati kako da ostanete zdravi tokom prevoza vozilom. Ostanite uz tekst.


Koje su osobine Corona (Korona) virusa?

 

 • Virus se prenosi sa čoveka na čoveka i najviše problema pravi onim osobama koje već imaju neke zdravstvene probleme.
   
 • Period inkubacije je 5 do 14 dana.
   
 • Ima simptome klasičnog gripa sa povišenom temperaturom, infekcijom respiratornih puteva, a kod nekih i oboljevanje bubrega.
   
 • Širi se kapljičnim putem od zaraženog ali i dodirom površina koje su zaražene.
   
 • Na rukama se zadržava do 10 minuta, na odelu par sati, a na metalu i do 12 časova, što čini pravi izvor zaraze duže vreme.
   
 • Osetljiv je na klasične sisteme dezinfekcije pa većom higijenom ćemo smanjiti rizik od pojave Corona virusa.


Kako da dezinfikujete svoje vozilo?


Kolektivni prevoz je jedno od najrizičnijih načina transporta pa je bolje da koristitite taksi ili još bolje – svoj automobil. I dok kod prve dve varijante možete samo da se trudite da ne dirate površine i da budete što dalje od drugih osoba (na više od 3m), u svom automobilu imate veću kontrolu nad situacijom.


Kako da očistitie sve nečištoće i tako smanjite rizik od pojave Corona virusa u svom vozilu?

 

 • Odvojite malo vremena da dezinfikujete površine automobila.
  Sredstva sa preko 70% alkohola su dovoljna za čišćenje plastičnih i drvenih površina poput brava, ručki i instrument table. Obavezno treba očistiti volan, menjač, ključ i sva mesta koja se dodiruju pri vožnji. Sredstva u formi raspršivača su dobra za čišćenje otvora za klime i svih ulaza do kojih se brisanjem ne može doći. Obavezno nositi rukavice pri čišćenju i sve krpe koje su korišćene oprati na visokim temperaturama. Ako se koriste antibakterijske maramice, koristitie nekoliko različitih jer se sa većom prebrisanom površinom materijal maramice prlja i postaje leglo prljavštine.
   
 • Ne zaboravite enterijer u vozilu!
  U zavisnosti od presvlaka zavisi i način čišćenja. Kožna sedišta se čiste specijalnim sredstvima koja su namenjena za to. Ako je reč o meblu koji je standardan u većini vozila dovoljnan je običan deterdžent i voda. Naravno, ne govorimo o dubinskom pranju već o sistemu prebrisavanja spoljnih površina koje će se tako i brže osušiti. Brisanje od 20-ak sekundi na jednoj površini je dovoljno da sapun deluje i da se Koronu uništi. Usisavanje podova nije dovoljno, i tu se mora naneti antibakterijsko sredstvo jer je virus težak i pada po površinama.
   
 • Obratite pažnju i na...
  Prebrisavanje unutrašnjih stakala najobičnijim sredstvom za prozore sa alkoholom jer se putem vazduha virusi lepe i za ove površine. Da li ste obrisali i pojaseve, i njihove kopče? Da, i ovo je važno a mnogi zaborave. Prebrišite i brave na spoljašnjem delu vrata jer iako je virus osetljiv na temperature može se zadržati duže nego što to želimo. I elektronski uređaji se moraju zaštiti i prebrisati adekvatnim sredstvima.


Ponašanje putnika u automobilu


Vi kao vozač imate odgovornost da uputite sve putnike kako da svi ostanete bezbedni u skučenom prostoru.

1. Ako je moguće neka maksimalnan broj putnika koje primate bude dvoje. To daje mogućnost da se troši manje kiseonika i da se virusi manje šire.
2. Manji rizik od pojave Corona virusa u svom vozilu ćete imati ako svi putnici pre ulaska u vozilo dezinfikuju ruke suvim pranjem sa gelovima. Odgovorno ponašanje je jako bitno, pa tako se koriste maramice prilikom kijanja, bez unošenja u lice.
3. Sebe kao vozača možete zaštiti ako se putnici voze pozadi što je jedan od osnovnih zahteva za vožnju u taksi vozilima i vozilima gradskog prevoza.


Iznajmljenom vozilo i virusi


Kada koristite iznajmljeno vozilo imajte na umu da sve dodirne tačke vas i bilo čega u unutrašnjosti vozila kao što su sedišta, volan, razni prekidači, sigurnosni pojasevi potencijalna mesta za zarazu. Na žalost, corona virus ima osobinu da se neobično dugo zadržavan na tvridm površinama i neka vam ne bude teško da bukvačlno dezinfikujete vozilo ako je neko bio pre vas u njemu. Pored unutrašnjosti vozila vodite računa da su i kvake na vratima moguće tačke porenosa virusa.


Ne može i ne treba sve da stane da bi virus bio uništen. Dok stručnjaci ne pronađu vakcinu moramo se potruditi da ne budemo prenosioci virusa i zaštitimo rizične grupe. Od svakog pojedinca zavisi da li ćemo pobediti sa više ili manje žrtava. Vlasnici vozila imaju odgovornost prema svojim putnicima i treba da ih upute u mere prevencije i da očiste vozilo nakon svake vožnje.

Putnici treba i sami da znaju mere opreza pa da kod sebe uvek imaju antibakterijsko sredstvo i maramice. Zaštitom jedni drugih stičemo iskustvo za borbu protiv nekih budućih pošasti naše civilizacije.

Da li ste razmišljali o zaštiti putnika u vozilu od Korona virusa? Da li vam je ovaj tekst pomogao da razumete sisteme zaštite? Javite nam u komentarima ispod teksta.

zastita vozila od virusa, kako dezinfikovati vozilo

KOMENTARI (3)

Samo bez panike
16-Mar-20
Preporuči | 0

NIje da hejtujem, ali ništ aod ovih mera ne može da bude potpuno delotvorno. Virus je virus i on teško može da se zaustavi. Hajde malo će se usporiti ali proći će on celu populaciju. Bolje raditi na imunitetu, nego kućni pritovri i brisakanje alkohoolom. U Velikoj Britanijji su rešili da ne zatvaraju škole, da grade kolektivni imunitet i da puste da se virus širi. E sad, videćemo ko će bolje proći

malena
15-Mar-20
Preporuči | 0

Danas treba pre svega biti oprezan, hrabrost treba ostaviti za neko drugo vreme. Ako svako od nas učini sve što je u njegovoj moći, proteraćemo koronavirus vrlo brzo. Svako je odgovoran kako za svoj, tako i za živote ljudi sa kojima se susreće. Čuvajmo sebe od drugih, ali i druge od sebe.

angie
15-Mar-20
Preporuči | +4

Slazem se, u ovoj opstoj panici najvaznije je da se ponasamo odgovorno i maksimalno oprezno, naravno da zivot ne moze da stane, zato treba povecati dezinfekciju i biti na oprezu.

Dodaj komentar


Kontaktirajte nas

PronadjiAuto
Telefon:
Email: office@pronadjiauto.com

Korisne adrese

Izdvojeno